Mākslīgais intelekts varētu apdraudēt 300 miljonus darbavietu 17

 
Nozare.lv | 4.aprīlis 2023 16:45

Radošā mākslīgā intelekta tehnoloģijas, piemēram, plašu popularitāti strauji iemantojušais "ChatGPT", varētu apdraudēt ap 300 miljoniem pilnas slodzes darbavietu visā pasaulē, liecina ASV bankas "Goldman Sachs" ziņojums.

Jaunākajā ziņojumā "Goldman Sachs" ekonomisti aplēsuši, ka 18% pasaules darba varētu automātiski veikt ar mākslīgo intelektu, bet automatizācija vairāk ietekmētu attīstītos tirgus, nevis attīstības tirgus. ASV tehnoloģija varētu aizstāt 7% darbavietu.

Vienlaikus analītiķi uzsver, ka lielākajā daļā darbavietu un sektoru mākslīgais intelekts papildinās cilvēka darbu, nevis to pilnībā aizstās.

Mākslīgā intelekta ieguldījuma rezultātā pasaules iekšzemes kopprodukts varētu pieaugt par 7% gadā.

Tāpat analītiķi atgādina, ka vēsturiski jaunu tehnoloģiju attīstība ir novedusi arī pie jaunu profesiju un darbavietu rašanās, tādējādi darbaspēku izmaksu ietaupījuma, jaunu darbavietu radīšanas un augstāka ražīguma rezultātā iespējams ražīguma uzplaukums, kas būtiski palielina ekonomikas izaugsmi, tomēr nav iespējams paredzēt, kad tāds uzplaukums varētu būt.

Pašlaik lielu popularitāti iemantojis kompānijas "OpenAI" piedāvātais "ChatGPT", kas veido dialogu un tekstus ar lietotāju. "ChatGPT" pirmajās piecās dienās pārsniedza viena miljona lietotāju atzīmi.

Līdzīgas tehnoloģijas attīsta vai piedāvā arī citas kompānijas.

Trešdien vairāk nekā 1000 investoru un ekspertu atklātā vēstulē aicināja apturēt jaudīgu mākslīgā intelekta sistēmu attīstību, lai garantētu to drošumu.

Vēstuli parakstījis "Tesla" dibinātājs un "Twitter" īpašnieks Īlons Masks, "Apple" līdzdibinātājs Stīvs Vozņaks un daudzi citi.

"Mākslīgā intelekta sistēmas ar cilvēkam līdzīgu intelektu var radīt lielus riskus sabiedrībai un cilvēcei," lasāms vēstulē "Apturēt milzīgos mākslīgā intelekta eksperimentus".

"Spēcīgas mākslīgā intelekta sistēmas vajadzētu attīstīt tikai tad, kad būsim pārliecināti, ka to ietekme būs pozitīva un to riski būs pārvaldāmi," tajā pausts.

Vēstulē aicināts uz vismaz pusgadu apturēt jaudīgu mākslīgā intelekta sistēmu attīstīšanu, lai šajā laikā izstrādātu drošības protokolus, mākslīgā intelekta pārvaldības sistēmas un koncentrētos uz pētījumiem, lai mākslīgā intelekta sistēmas būtu precīzākas, drošākas, "uzticamākas un lojālākas".

Pētnieki, piemēram, vēstuli parakstījušais Gerijs Markuss no Ņujorkas Universitātes, pauduši bažas, ka tā dēvētie čatboti var izplatīt melus un dezinformāciju. 
 

 
17 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
ZZZZ 5.aprīlis 2023 10:06
4 0 Atbildēt

Jau patreiz pasaulē tiek nevajadzīgi daudz enerģijas tērēts pa tukšo ģenerējot ķēdes algoritmus😡

WALA 4.aprīlis 2023 17:41
3 0 Atbildēt

Tad kad Goldman Sachs atlaidīs visus savus tirgus analītiķus un tos kas raksta šādas analīzes, tad es varbūt noticēšu tam ka kaut kāds AI spēj ieņemt cilvēka vietu.

Krotow 4.aprīlis 2023 18:53
2 0 Atbildēt

Kamēr demogrāfisku iemeslu dēļ vidējais darbinieka vecums turpinās palielināties, šos stāstiņus var iebāzt kaķim zem astes.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti