Mākslīgais intelekts varētu apdraudēt 300 miljonus darbavietu 17

 
Nozare.lv | 4.aprīlis 2023 16:45

Radošā mākslīgā intelekta tehnoloģijas, piemēram, plašu popularitāti strauji iemantojušais "ChatGPT", varētu apdraudēt ap 300 miljoniem pilnas slodzes darbavietu visā pasaulē, liecina ASV bankas "Goldman Sachs" ziņojums.

Jaunākajā ziņojumā "Goldman Sachs" ekonomisti aplēsuši, ka 18% pasaules darba varētu automātiski veikt ar mākslīgo intelektu, bet automatizācija vairāk ietekmētu attīstītos tirgus, nevis attīstības tirgus. ASV tehnoloģija varētu aizstāt 7% darbavietu.

Vienlaikus analītiķi uzsver, ka lielākajā daļā darbavietu un sektoru mākslīgais intelekts papildinās cilvēka darbu, nevis to pilnībā aizstās.

Mākslīgā intelekta ieguldījuma rezultātā pasaules iekšzemes kopprodukts varētu pieaugt par 7% gadā.

Tāpat analītiķi atgādina, ka vēsturiski jaunu tehnoloģiju attīstība ir novedusi arī pie jaunu profesiju un darbavietu rašanās, tādējādi darbaspēku izmaksu ietaupījuma, jaunu darbavietu radīšanas un augstāka ražīguma rezultātā iespējams ražīguma uzplaukums, kas būtiski palielina ekonomikas izaugsmi, tomēr nav iespējams paredzēt, kad tāds uzplaukums varētu būt.

Pašlaik lielu popularitāti iemantojis kompānijas "OpenAI" piedāvātais "ChatGPT", kas veido dialogu un tekstus ar lietotāju. "ChatGPT" pirmajās piecās dienās pārsniedza viena miljona lietotāju atzīmi.

Līdzīgas tehnoloģijas attīsta vai piedāvā arī citas kompānijas.

Trešdien vairāk nekā 1000 investoru un ekspertu atklātā vēstulē aicināja apturēt jaudīgu mākslīgā intelekta sistēmu attīstību, lai garantētu to drošumu.

Vēstuli parakstījis "Tesla" dibinātājs un "Twitter" īpašnieks Īlons Masks, "Apple" līdzdibinātājs Stīvs Vozņaks un daudzi citi.

"Mākslīgā intelekta sistēmas ar cilvēkam līdzīgu intelektu var radīt lielus riskus sabiedrībai un cilvēcei," lasāms vēstulē "Apturēt milzīgos mākslīgā intelekta eksperimentus".

"Spēcīgas mākslīgā intelekta sistēmas vajadzētu attīstīt tikai tad, kad būsim pārliecināti, ka to ietekme būs pozitīva un to riski būs pārvaldāmi," tajā pausts.

Vēstulē aicināts uz vismaz pusgadu apturēt jaudīgu mākslīgā intelekta sistēmu attīstīšanu, lai šajā laikā izstrādātu drošības protokolus, mākslīgā intelekta pārvaldības sistēmas un koncentrētos uz pētījumiem, lai mākslīgā intelekta sistēmas būtu precīzākas, drošākas, "uzticamākas un lojālākas".

Pētnieki, piemēram, vēstuli parakstījušais Gerijs Markuss no Ņujorkas Universitātes, pauduši bažas, ka tā dēvētie čatboti var izplatīt melus un dezinformāciju. 
 

 
Visi komentāri
 
0pis 4.aprīlis 2023 17:24
1 1 Atbildēt

Mākslīgais pauris varētu aizstāt no iAuto redakciju, gan komentētājus. Mēs gulētu pludmalē, dzertu margaritas un smietos par visu to, ko mēs agrāk darījām ar savām mazajām rociņām.

WALA 4.aprīlis 2023 17:41
3 0 Atbildēt

Tad kad Goldman Sachs atlaidīs visus savus tirgus analītiķus un tos kas raksta šādas analīzes, tad es varbūt noticēšu tam ka kaut kāds AI spēj ieņemt cilvēka vietu.

WALA 4.aprīlis 2023 17:49
1 0 Atbildēt

P.S. visos citos gadījumos esmu gatavs saderēt, ka tā būs "izlikšanās" ka AI spēj aizstāt cilvēku, prasti samierinoties ar tām lietām ko AI darīs sliktāk kā cilvis.

MMX 5.aprīlis 2023 10:03
1 0 Atbildēt

Par tiem 300 miljoniem darbavietu visticamāk ir domāts ofisa planktons, kura atlaišana praktiski nekādā mērā neietekmē uzņēmuma darbību. Rekur lielie IT milži atlaida vairākus desmitus tūkstošus cilvēku, un? Visi bez problēmām rullē tālāk.

Darbs mūsdienās bieži vien nerada nekādu pievienoto lai attaisnotu 8 stundas dienā ofisā, bet kaut kur cilvēkam tā nauda jāpelna lai nodrošinātu naudas apriti, pirktu produktus un nešūpotu kuģi.

Citāts no Wiki: A bullshit job or pseudowork is meaningless or unnecessary wage labour which the worker is obliged to pretend to have a purpose. Polling in the United Kingdom and the Netherlands indicates that around 40% of workers consider their job to fit this description.

Kamēr nav izdomāts kā risināt augstāk aprakstīto darba vietu eksistenci, tikmēr ar AI ieviešanu ir jāpiebremzē.

WALA 5.aprīlis 2023 11:00
0 0 Atbildēt

Mja, "nevajadzīgas" darba vietas protams ir "intersanti", taču cilvēku "pašvērtējums" ar nav labs rādītājs, jo tas ka kāds neredz jēgu savam darbam, tas nenozīmē ka šāds darbs nav vajadzīgs kompānijai, cits jautājums ka no konkrētā kadra "jēgas var nebūt absolūti nekādas".

Es uz sava piemēra varu teikt, ka ja skatos "pesismistiski" uz savu darbu, tad man lielāko darba daļu (virs 50%) sastāda  regulāri (ikgadēji) ļoti neintersanti, par 50% bezjēdzīgu dažādu IT kursu apgūšana ar gala sertifikātu un nereti eksāmenu. Ja skatās no teiksim to pašu ražotāju puses kuru produktus "pārstāvu" un  hardware "atbalstu" - tad viņiem nav cita veida kā būt pāŗliecinātiem ka es vispār kaut ko protu ... 

Un pat optimistiskajā scenārijā, mana attieksme pret šādiem kursiem par ~30% ir samērā kritiska, bet kas jādara - jādara ... jo citādi var gadities ka mūsu kompānija  nedrīkstēs pārdot vairs šos produktus vai pazaudēsim partnera statusu.

MMX 5.aprīlis 2023 12:07
0 0 Atbildēt

Šeit vairāk stāsts par to publiku, kas tiešām vienkārši gatavo atskaites vai veic citus vienkāršus datu ievades un apstrādes darbus. Tiem pašiem banku analītiķiem apkārt ir bars ar visādiem praktikantiem, kuri nodarbojas ar lietām, kurām pašam analītiķim nav ne laika ne vēlēšanās, attiecīgi ja AI var aizstāt to praktikantu pūļus, tad bankas akcionāri ar prieku to baru nooptimizēs atstājot kādu ko aizsūtīt pēc kafijas. 

Speciālistus jau pāreja uz AI īsti neietekmēs, tieši otrādi, darbu dabūt būs vieglāk, jo pazudīs konkurence no tiem, kas agrāk darīja mazos darbus un audzēja pieredzi. Savukārt uzaugt līdz tam speciālista statusam būs grūtāk, jo nebūs nepieciešamības pēc cilvēka iesaistes atbalsta procesā, attiecīgi nebūs kur gūt to pieredzi.

Teiksim tās pašas valsts iestādes - unificē iesniedzamās formas, apvieno datu bāzes, palaid AI lai tas apstrādā datus un labu daļu cilvēku var laist vaļā atstājot pāris konsultantus sarežģītākiem gadījumiem. Variantu kur izvērsties ir ļoti daudz, tieši tāpēc jau arī Masks satraucas, jo ja labi pacenšās arī skolotāji ir aizstājami ar AI. Cik tas būtu korekti no bērna augšanas viedokļa hvz, bet datu centrs sanāk lētāk kā izglītības sistēma.

Krotow 5.aprīlis 2023 9:53
2 0 Atbildēt

Tas tiesa. Tie, kurus makslīgais intelekts pirmais izmetīs uz ielas, būs visādu ūdensgabalu sacerētāji un ietekmeļi. Jo tos simulēt būs visvienkāršāk.

HE 4.aprīlis 2023 18:05
1 0 Atbildēt

Nākošajās vēlēšanās deputāti Varētu nominēt LV prezidenta amatam mākslīgo intelektu, mēs būtu pirmie...

Krotow 4.aprīlis 2023 18:24
1 0 Atbildēt

Nezinu ko viņš tur var aizvietot. Ja nespēj saplīsušu krānu sataisīt, tad GTFO. Tas ka būs problēmas ar masu plaģiātu un slinkas sabiedrības daļas viedokļa ietekmēšanu grandiozos apjomos, gan būs taisnība.

imzz 5.aprīlis 2023 9:16
0 0 Atbildēt

Saplīsušu krānu nespēj sataisīt nevis tāpēc, ka robotam nevarētu iedzīt galvā krāna nomainīšanas manuāli, tas tak nav nekas sarežģīts, bet gan tāpēc, ka roboti vēl ilgi nespēs ielīst "neiespējamās vietās", vienlaicīgi tiekot galā ar ieēdušamies uzgriežņiem.

Krotow 5.aprīlis 2023 9:51
0 0 Atbildēt

"Ielīst" šaurās vietās roboti kāreiz varētu. Kameras un pneimatiskie manipulatori vai specializētie manipulatori ar elektrisko piedziņu parasti aizņem mazāk vietas kā humanoīda rokas ar uzgriežņu atslēgu. Tas, ko robotiem jāiemācās - kā atskrūvēt uzgriezni, nenoraujot uzgriezni, visu cauruli un gabalu no sienas. Un tur būs lieli joki un ne tikai santehnikā. Tāpat visādi meistaru knifi, bez kuriem arī neiztiks.

MMX 5.aprīlis 2023 12:12
2 0 Atbildēt

Santehniķi tāpat kā mežinieki kā strādāja tā strādās, AI vismaz šī brīža izpildījumā sitīs pa administratīvo aparātu. Neviens neies tērēt naudu uz sarežģītu robotu vairāku tūkstošu vērtībā, ja varēs iesūtīt cilvēku santehniķi, taču jebkurš akcionārs ar lielu prieku iztīrīs savu ofisu no administrācijas, kuras funkcijas var pildīt arī datorprogramma.

0pis 5.aprīlis 2023 19:31
0 0 Atbildēt

Roboti pat asinsvadiem izbrauc cauri un nofilmē kas tur notiek....

nekaa personiiga 4.aprīlis 2023 18:43
0 0 Atbildēt

Visi shie spoku staastinji ir domaati, lai darba cilveeks palielinaatu razjiigumu, straadaajot par minimaalu darba apmaksu, un neprotesteetu! Jo redziet riit darba vairs it kaa nebuus.

Krotow 4.aprīlis 2023 18:53
2 0 Atbildēt

Kamēr demogrāfisku iemeslu dēļ vidējais darbinieka vecums turpinās palielināties, šos stāstiņus var iebāzt kaķim zem astes.

Janka 4.aprīlis 2023 22:15
0 0 Atbildēt

Jau šodien MI atņem darbu cilvēkam. Diemžēl lielākā daļa divkājaino to nesaprot.

ZZZZ 5.aprīlis 2023 10:06
4 0 Atbildēt

Jau patreiz pasaulē tiek nevajadzīgi daudz enerģijas tērēts pa tukšo ģenerējot ķēdes algoritmus😡

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti