iAuto.lv apskats: Nokia 3.1 viedtālrunis 11

 

Foto: iAuto.lv

Elvijs Jaunzems speciāli iAuto.lv | 9.septembris 2018 18:50

Šajā apskatā noskaidrosim, ko spēj budžeta klases Nokia 3.1, kas Latvijas tirgū ir pieejams par 130€.

Jau kādu laiku viedtālruņu tirgū ir atgriezies vārds Nokia, un, cik esmu personīgi novērojis, tie Latvijā ir ļoti iecienīti. Daļēji dēļ nostaļģijas par patīkamajām atmiņām ar šo zīmolu, daļēji tāpēc, ka jaunie Nokia viedtālruņi ar Android piedāvā plašu funkcionalitāti par zemāku cenu nekā konkurenti. Šajā apskatā noskaidrosim, ko spēj budžeta klases Nokia 3.1, kas Latvijas tirgū ir pieejams par 130€.

Jaunās Nokia ierīces veido kompānija HMD Global, kas 2016. gadā no Microsoft atpirka Nokia tālruņu izstrādes daļu, bet pašas ierīces tiek ražotas megakoncernā Foxconn. Jaunais Nokia klāsts sastāv no veselas ierindas ar Android viedtālruņiem visās cenu kategorijās, sākot no pavisam lētā Nokia 1 līdz flagmanim Nokia 8 Sirocco, kā arī klasisko tālruņu 3310 un 8810 mūsdienu versijām.

Kā jau nosaukums par to liecina, 3.1 ir trešais pakāpiens Nokia ierīču hierarhijā, un tas ir Android One viedtālrunis, kas nozīmē, ka tas ir daļa no Google programmas, kas garantē tīru Android operētājsistēmu bez nekādām ražotāja modifikācijām, kā arī regulārus un ātrus atjauninājumus.

Pēc tam, kad apskatīju viedtālruņu pasaules avangardu – Huawei P20 un P20 Pro – man nācās pavisam nomainīt skatu punktu, jo, protams, ka pēc flagmaņa pāriet uz budžeta ierīci būs būtisks solis lejup, un pietrūks košais AMOLED ekrāns un trīs kameru sistēma, vai pat tādi it kā pašsaprotami sīkumi kā pirkstu nospiedumu lasītājs vai ātrā lādēšana. Bet, skatoties uz šo ierīci kā uz rīku cilvēkam, kurš tālruni uztver kā rīku tā pamatfunkciju – komunikācijas – pildīšanai, man Nokia 3.1 patika!

  • Izmēri: 146.3 x 68.7 x 8.7 mm
  • Svars: 138.3g
  • Ekrāns: IPS LCD
  • Ekrāna izmērs: 5.2 collas
  • Ekrāna izšķirtspēja: 720 x 1440 pikseļi
  • Pikseļu blīvums: 310 ppi
  • Čipsets: Mediatek MT6750
  • Procesors: Astoņkodolu (4x1.5 GHz Cortex-A53 un 4x1.0 GHz Cortex-A53)
  • Video procesors: Mali-T860MP2
  • Operatīvā atmiņa: 2 GB
  • Atmiņa: 16 GB, microSD līdz 256 GB
  • Kamera: Primārā – 13MP (f/2.0, 1080p@30fps video), sekundārā -  8MP (f/2.0, 720p@30fps video).
  • Akumulators: Li-Ion 2990 mAh
  • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 4.2 (A2DP, LE), NFC, 4G, GPS (A-GPS, GLONASS), microUSB 2.0, USB OTG

Foto: Nokia publicitātes foto

Pirmais iespaids, ierīci paņemot rokā, bija par to, cik tā ir viegla. Pati ierīce ir šaura, gara un plāna, kas, salīdzinājumā ar industrijas tendencēm veidot milzīgas stikla vai alumīnija lāpstas, radīja nedaudz nepierastu sajūtu. Laiki, kad budžeta ierīces krakšķ, grab un skan, ir aiz muguras, jo Nokia 3.1 ir kvalitatīvi veidots no patīkamas plastmasas aizmugures un alumīnija sāniem.

Ierīci rokās turēt ir ļoti ērti, jo izmēra ziņā tā ir tikai nedaudz platāka par Sony Xperia XZ2 Compact, bet būtiski plānāka. Nekādas problēmas nesagādāja rakstīt īsziņas ar vienu roku. Tāpat ērtības faktoru palielina pavisam plakanā aizmugure, kuras malas, satiekoties ar ierīces sāniem, ir noapaļotas.

Foto: iAuto.lv

Pozitīvs vecmodīgums. Tā īsumā var raksturot to, ka Nokia 3.1 iekļauj tādas sen jau aizmirstas funkcijas kā 3.5mm austiņu ieeju, gan microSD atmiņas kartes ligzdu. Diemžēl ne tik pozitīvs ir Nokia lēmums izmantot veco microUSB standartu, nevis jauno USB Type-C, bet budžeta tālrunim to vēl var attaisnot.

Foto: iAuto.lv

Mani patīkami pārsteidza ierīces ekrāna attēlotās krāsas, kas savā cenu kategorijā izceļas ar dabiskumu, košumu un plašo skata leņķi. Displejam ir 720x1440 izšķirtspēja, kas, lai gan ir pieņemama, tomēr liek nedaudz vēlēties, kaut ierīcei būtu 1080p ekrāns. Jebkurā gadījumā, 310 punkti uz collu – tikai par 16 zemāks nekā iPhone 8 - ir pietiekams pikseļu blīvums visiem ikdienas darbiem, it īpaši, ja neesi izlepis, lietojot flagmaņus.

Ierīces kamera ļauj uzņemt cenu kategorijai atbilstošas fotogrāfijas. Krāsatveide ir laba, bet pie jebkā vājaka par Saules gaismu sāk veidoties troksnis. Dienasgaismā attēli būs pietiekami labi, lai tos liktu iekšā Instagram vai WhatsApp sarakstēs, bet...

Foto: iAuto.lv

...iekštelpās ne tikai kamera cīnījās ar troksni, bet arī apjuka ar detalizāciju.

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Es gan nevaru īpaši daudz pelt Nokia 3.1 kameru, jo būs grūti šajā cenu kategorijā atrast viedtālruni, kura kamera būtu labāka. Tieši šīs komponentes – ekrāns, kamera un čipsets – ir visdārgākās tālrunī, tāpēc nav pārsteigums, ka, veidojot budžeta ierīci, ražotājs ietaupīs uz tām. Tāpēc, ja kamera ir pietiekami laba lielākajai daļai dzīves situāciju, tas jau ir pozitīvi.

Līdzīgs stāsts ir par MediaTek MT6750 čipsetu. Jaudu prasošas spēles kā Asphalt 9 var pavisam aizmirst, bet īsziņām, zvaniem, internetam, e-pastam un sociālajiem tīkliem tā jauda ir pietiekama. Šad tad, apstrādājot lielus informācijas apjomus, bija jūtamas nelielas aiztures, bet tās parasti izpaudās kā ne tik gluda ritināšanas animācija, un pilnīgu lietotnes sasalšanu pieredzēju tikai vienu reizi – atverot pārāk smagu PDF failu.

Par ievadā minētajiem 130€ var iegādāties ierīci ar 16GB iebūvēto atmiņu un 2GB RAM, bet dārgāka (un Latvijā retāka) būs 32GB versija ar 3GB RAM. Manuprāt, cenas pieaugums 32GB versijai nav tā vērts, jo tad Nokia 3.1 ir jākonkurē ar pavisam citas cenu kategorijas tālruņiem un tā nav cīņa, kurā Nokia var uzvarēt. Visām šī tālruņa versijām gan ir divu SIM karšu atbalsts.

Ierīce ir aprīkota ar 2990mAh ietilpības bateriju, un, turpinot viduvējības tematiku, nākas teikt, ka tā ir paredzēta tikai vienai dienai lietošanas un ne vairāk. Izmantojot Waze navigāciju, tā izturēja 3 stundas un 20 minūtes ar ieslēgtu ekrānu, bet vidēji aktīvi lietojot sociālos tīklus un internetu, vidējais screen-on-time bija 4 stundas. Nedaudz dīvains lēmums man šķiet iekļaut 4000mAh bateriju modelī 2.1, kas Nokia hierarhijā ir soli zem 3.1, bet šajā ierīcē ielikt par 1110mAh mazāku akumulatoru.

Apskatu noslēdzot, atgriezīšos pie Android One. Patiess prieks ieraudzīt tīru Android 8 bez tādām ražotāja modifikācijām, kādas ir Samsung, Xiaomi vai LG tālruņos – tās parasti ir resursprasīgas un subjektīvi neglītas.

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Kopējais verdikts par Nokia 3.1 ir vienkāršs. Šis ir lielisks tālrunis, ko uzdāvināt vecākiem. Tas darīs visu, ko viņi no tālruņa sagaida – internetu, telefonzvanus, SMS, varbūt uzņemt kādu bildi – un lietotāji novērtēs pazīstamo Nokia zīmolu un uzbūves kvalitāti.

Entuziastiem šajā cenu grupā iesaku paskatīties uz Xiaomi Mi A2 Lite – tas, līdzīgi kā Nokia 3.1, ir Android One programmas viedtālrunis, un, lai gan tas ir dažus desmitus eiro dārgāks par 3.1, tam ir 1080p izšķirtspējas ekrāns ar iPhone X stila ekrāna iecirtumu, jaudīgāks čipsets un vairāk RAM. Tāpat tam ir 4000mAh baterija. Bet te jau būs jārēķinās ar vismaz 160€.

+ Android One

+ Košas ekrāna krāsas

+ Kvalitatīvs korpuss

+ 3,5mm audio izeja

- Viduvējas specifikācijas

- Baterija varēja būt lielāka

 
11 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 10.septembris 2018 12:44
3 6 Atbildēt

Varat reklamēt cik tīk, bet daudziem, piemēram man, Nokia asociējas ar tehnoloģiski atpalikušiem klučiem.

Atceros, ka sen, 90.-tajos Siemens ( pēc tam Samsungs) radīja tādus lieliskus aparātus, bet Nokia - turpināja bāzt savus ķieģeļus, kuros iespēju bija maz.

Ja man ir nostaļģija no tiem laikiem, tad par to manu pirmo Siemens modeli ar polifoniju ( vai tik tas nebija S55)

Siemens bija pirmais telefons ar krāsaino displeju ( S10), pirmais ar mp3 ( SL45), pirmais WAP - siemens, Samsungs pirmais LCD displejs, pirmais telefons - motorolla, pirmā kamera telefonos - sharp, utt, bet nokia slavena pateicoties tupam ķieģelim tupiem cilvēkiem, kuri neko citu telefonā nemācēja lietot.

Conqueror 10.septembris 2018 18:09
3 0 Atbildēt

kāpēc windows phoni nomira?

eseris 10.septembris 2018 13:52
2 3 Atbildēt

nu pats ar reklamēšanu neaizraujies - Nokia ir daudz labāks par tavu simensu. Pats esmu lietojis abus un biju ļoti priecīgs kad uzņēmums ļāva samainīt to krāsaino simensu pret Nokiju !! Nokia ir ne tikai pliks zīmosl bet arī labs telefons.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 6

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti