iAuto tests: Kas jāzin par SD atmiņas kartēm priekš video un ne tikai? (+ VIDEO) 7

 

Sony SDXC atmiņas karte Foto: iAuto.lv

iAuto.lv | 8.janvāris 2024 19:10

Ja runā par atmiņas kartēm, SD kartes ir pirmās, kas cilvēkiem nāk prātā. Tas visnotaļ ir arī izplatītākais atmiņas karšu veids, kuru izmanto dažādās ierīcēs. Taču SD kartes nav vienādas un, iespējams, daudzi nemaz nezin, ko nozīmē dažādi marķējumi, kas atrodami uz SD kartēm. 

1999. gadā tehnoloģiju kompānijas SanDisk, Panasonic un Toshiba vienojās par SD jeb Secure Digital atmiņas karšu attīstīšanu, un tā tika atvasināta no MMC kartes. Tai pat laikā Sony bija izstrādājis savu Memory Stick atmiņas karšu sistēmu. 

SD kartes galvenokārt tiek iedalītas pēc formas faktora (SD un MicroSD), to ietilpības un ātruma.

SD atmiņas karšu iedalījums pēc ietilpības:

  • SD atmiņas karte - agrīnās SD kartes bija pieejamas ar atmiņu līdz 2GB un tās ātri kļuva par populārāko datu saglabāšanas veidu kamerās. Pirmās SD tika veidotas FAT16 failu sistēmā, kas mūsdienās jau ir novecojusi un to vairs neizmanto.
  • SDHC jeb Secure Digital High Capacity - šīs kartes laida klajā 2006. gadā un ar tām tika ievērojami palielināts SD karšu potenciāls. Jaunā tehnoloģija ļāva izveidot kartes ar 32 GB ietilpību, kas joprojām ir vairāk nekā pietiekami dažādām vienkāršām ierīcēm. SDHC atmiņas kartes izmanto FAT32 failu sistēmu. Tas joprojām ražo un ir vislētākās un vienkāršākās tirgū pieejamās SD atmiņas kartes.
  • SDXC jeb Secure Digital eXtra Capacity. Šīs kartes ir pieejamas kopš 2009. gada un piedāvā stipri lielāku ietilpību - no 32G līdz 2TB. Šīs atmiņas kartes izmanto exFAT failu sistēmu. Šobrīd šīs kartes ir vispieprasītākās foto un video profesionāļu vidū, ņemot vērā to ietilpību un ātrumu un salīdzinoši pieejamo cenu.
  • SDUC jeb Secure Digital Ultra Capacity kopš 2018. Gada  ir jaunākā SD atmiņu karšu tehnoloģija, kas piedāvā ietilpību no 2TB līdz 128TB un ievērojamu ātrumu līdz 985Mb/s. 

SDHC un SDXC atmiņas kartes Foto: iAuto.lv

SD atmiņas karšu iedalījums pēc ātruma:

Bez ietilpības, atmiņas kartes raksturo arī to veiktspēja jeb tas, cik ātri atmiņas karte spēj ierakstīt failus. To norāda gan ar simboliem - atkarībā no piederības kategorijai, vai arī tieši tiek norādīts maksimālais rakstīšanas ātrums. 

SD kartes sākotnēji vērtēja pēc ātruma klases jeb Speed Class (arī C-class). To attēlo kā simbolu - C burtu kurā ierakstīts konkrētajai veiktspējas klasei atbilstošo ciparu - parasti garantēto minimālo veiktspējas raksturlielumu. 

  • Class 2 jeb C2 - rakstīšanas ātrums no 2Mb/s līdz 15Mb/s. Piemērots .jpg attēlu, audio un SD izšķirtspējas video ierakstīšanai.
  • Class 4 jeb C4 - rakstīšanas ātrums no 4Mb/s līdz 30Mb/s Piemērots .jpg un zemas izšķirtspējas RAW attēlu, kā arī HD izšķirtspējas video ierakstīšanai.
  • Class 6 jeb C6 - rakstīšanas ātrums no 6Mb/s līdz 45Mb/s. Piemērots .jpg un zemas izšķirtspējas RAW attēlu, kā arī HD izšķirtspējas video ierakstīšanai.
  • Class 10 jeb C10 - rakstīšanas ātrums no 10Mb/s līdz 75Mb/s. Piemērots augstas izšķirtspējas .jpg un RAW attēlu, kā arī HD izšķirtspējas video ierakstīšanai.

Kopš 2009. gada  izmanto UHS tipa jeb Ultra High Speed kartes, kas nodrošina ierakstīšanas ātrumu līdz pat 624Mb/s. 

  • UHS-I: 50-104 MB/s
  • UHS-II: 156 - 312 MB/s
  • UHS-III: 213 - 624 MB/s

UHS tipa kartes mēdz apzīmēt arī ar U1 un U3 simboliem, norādot minimālo garantēto ātrumu - attiecīgi 10Mb/s un 30Mb/s, taču praksē šīs kartes ieraksta ar krietni lielāku ātrumu. Jāņem vērā, ka arī ierīcei, kurā ievieto atmiņas karti, ir jāatbilst tehnoloģiskajām prasībām, lai varētu izmantot visu kartes potenciālu. 

Savukārt 2016. gadā tika ieviesta video ātruma standarts jeb Video Speed Class, lai nodrošinātu augstas izšķirtspējas 4K un 8K video nepārtrauktu ierakstīšanu. Šī klase tiek norādīta UHS-I (līdz V30) un UHS-II (līdz V90) atmiņas kartēm, un tā arī norāda minimālo ieraksta ātrumu. 

  • V6 - 6Mb/s
  • V10 - 10Mb/s
  • V30 - 30Mb/s
  • V60 - 60Mb/s
  • V90 - 90Mb/s

Kāpēc video atmiņas kartē tiek sadalīts fragmentos?

Filmējot ilgstošu videoklipu, nereti gadās, ka ierīces atmiņas kartē tas tiek sadalīts vairākās daļās. Tam visticamāk ir divi iemesli - vai nu atmiņas kartes formāts, vai arī pašas ierīces veids. 

Ja atmiņas karte ir formatēta FAT32 failu sistēmā, tad jāņem vērā, ka šajā sistēmā lielākais atsevišķa faila svars nevar pārsniegt 4GB. Tas atkarībā no video izšķirtspējas, var būt no apmēram 4 līdz 10 minūtēm. Savukārt exFAT sistēmā atsevišķa faila izmērs nav ierobežots - to ierobežo tikai atmiņas kartes izmērs. Tādēļ pārliecinieties, vai jūsu atmiņas karte ir formatēte exFAT sistēmā un vai to vispār ir iespējams izdarīt. 

Otrs variants ir tad, kad video ieraksti tiek sadalīti 30 minūšu robežās. Tas saistīts ar laiku, kad Eiropas Savienībā ar papildus importa nodokli tika apliktas video filmēšanai paredzētās kameras. Ja kamera primāri ir veidota kā foto kamera un tai ir arī video ieraksta funkcija, tai nodoklis netika piemērots, taču tika ierobežots viena videoklipa garums. Savukārt, ja ierīce galvenokārt paredzēta video filmēšanai, tai nav ieraksta ierobežojuma, taču ir augstāks importa nodoklis Eiropas Savienībā. 2016. gadā Eiropas parlaments grasījās pārskatīt šos noteikumus, taču oficiālu rezultātu par to mums vēl neizdevās atrast. Dažādos neoficiālos interneta resursos minēts, ka no 2018. šie noteikumi vairs neesot spēkā.

Eiropas Parlamenta pārstāvja Moskovičī atbilde par ieceri atcelt paaugstināto nodokli video kamerām (angļu valodā.): https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-8-2016-001277-ASW_EN.html 

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
nīgrais 9.janvāris 2024 18:47
1 2 Atbildēt

Tikai paskaidrojiet man vienu lietu - kā noskaidrot kartes ātrumu, neizpakojot to. Paldies.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO)

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 2

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 6

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti