Braukšanas testu veikuši 23 000 1

 
25.aprīlis 2013 10:28

Noslēdzoties Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības BALTA, Valsts policijas un DBS organizētajam „Nacionālajam braukšanas testam”, www.katubrauc.lv lapā to aizpildījuši 23 230 unikālie lietotāji.

Testa mērķis bija likt šoferiem aizdomāties par savu braukšanas kultūru un uzlabot kopējo satiksmes drošību Latvijā. Kā rāda tests, visbiežāk šoferi Latvijā sevi uzskata par „Debespušu meistariem”, ko satiksmes eksperti dēvē par tipisku Latvijas šoferi. Tas ir svārstīgs autobraucējs, kurš uzskata, ka dažkārt viņš brauc labi, bet citreiz - slikti. Savukārt vienlaikus ar testu notikusī Valsts policijas darbinieku praktiskās pieredzes aptauja noskaidroja, ka policistu skatījumā drošs šoferis Latvijā ir 35 līdz 44 gadus vecs autovadītājs, kura stāžs ir vismaz 8 gadi.

Kā „Nacionālā braukšanas testa” rezultātu prezentācijā atklāja BALTA vadības pārstāve Ilze Rassa, tad „Nacionālo braukšanas testu” var uzskatīt par tiešām nacionālu: „No visiem 110 Latvijas novadiem testā iedzīvotāji pārstāv 109 novadus. Mēs esam sasnieguši gana lielu Latvijas autovadītāju daļu, mudinot aizdomāties par savu braukšanas kultūru un tās ietekmi uz satiksmes drošību, ko varam uzskatīt par pozitīvu rezultātu.”

Kopumā „Nacionālo braukšanas testu” ir aizpildījuši 62% vīriešu un 38% sieviešu, kas proporcionāli atspoguļo kopējo autovadītāju dinamiku. Pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas datiem, patlaban Latvijā no visām aktīvajām vadītāju apliecībām 60% ir reģistrētas stirpā dzimuma pārstāvjiem, savukārt 40% - daiļā dzimuma pārstāvēm. No vīriešiem testu visbiežāk ir aizpildījuši vīrieši ar braukšanas stāžu virs 8 gadiem, savukārt sievietes – ar stāžu no 3 līdz 8 gadiem.

Testa rezultāti - biežākie autovadītāju profili Latvijā:
Sievietes                                                               Vīrieši
1. „Debespušu meistare”                                 1. „Debespušu meistars”
2. „Pagriezienu meistare”                                 2. „Saprātīgs braucējs”
3. „Saprātīgā braucēja”                                     3. „Teorētiski – ideāls”
4. „Teorētiski – ideāla”                                      4. „Stūres rata meistars”
5. „Satiksmes eksperte”                                    5. „Zirgspēku pavēlnieks”

Kā rāda tests, Latvijā vistipiskākais braucējs ir „Debespušu meistars”, kas bieži maina viedokli par savu braukšanas kultūru, uzskatot, ka dažkārt brauc labi, bet dažkārt - slikti. Viņi ir nepastāvīgi un svārstīgi. Liels prieks, ka gana augstā vietā ir ierindojušies „Saprātīgi braucēji”, kurus var dēvēt par gana zinošiem autovadītājiem un kuras spēj pieņemt lēmumus un attiecīgi rīkoties. Visticamāk, ka šī tipa autobraucējiem saistībā ar auto ir kādi neizdarīti tehniski sīkumi, taču tie ir nebūtiski. Prieks, ka starp sievietēm otrās visbiežāk sastopamās autobraucējas Latvijā ir „Pagriezienu meistares”, ko var dēvēt par visdrošāko šofera tipu, jo šīs braucējas ir prasmīgas, azartiskas, taču spēkratu vada ar prātu, kas nozīmē, ka Latvijā liela daļa sieviešu auto vada tiešām labi. Savukārt vīriešu vidū drošākais tips ir „Stūres rata meistars”, kas starp visiem vīriešu-autovadītāju tipiem ir ierindojies 4.vietā. „Teorētiski - ideālus” autobraucējus var dēvēt par inteliģentiem šoferiem, kas daudz zina, taču tad, kad ir jārīkojas, viņiem pietrūkst iemaņu. Sarežģītākās situācijās viņi var apjukt un nezināt, kā pareizi rīkoties. Vēl viens pozitīvs faktors, ko atklāj tests, ir fakts, ka nedrošākie autobraucēju tipi Latvijā ir sastopami visretāk - tie ir „Zirgspēku pavēlnieki” un „Satiksmes ekspertes”. Šie autobraucēji patiesībā ir pārgalvīgi, viņi atļaujas vairāk nekā citi un maz domā par pārējiem šoferiem.

TOP 5 aktīvākie novadi, no kuriem visvairāk iedzīvotāju ir aizpildījuši testu, ir Ādažu, Ogres, Cēsu, Tukuma un Ķekavas novadi.

Kā atklāja Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs, liela ietekme uz satiksmes drošību Latvijā ir katra autobraucēja attieksmei un uzvedībai, tāpēc ir svarīgi ar piesaistošām kampaņām, valsts institūciju un citu partneru iesaisti to arvien uzlabot: „Mūsu jaunākā 2012.gada statistika rāda, ka jauni vīrieši vecuma grupā no 18 līdz 25 gadiem ātrumu pārsniedz teju 7 reizes biežāk nekā attiecīgās vecuma grupas autovadītājas-sievietes. Šiem vīriešiem nereti mazāk rūp sava braukšanas kultūra un viņi biežāk nekā sievietes pārkāpj likumu, piemēram, nelieto drošības jostas vai pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu. Bet, kā zinām, panākt rīcības maiņu ir ļoti grūti, tāpēc tas ir ilgs, pamatīgs darbs, kur ir jāstāsta, jāstāsta un vēlreiz jāstāsta par to, ko nozīmē droša braukšana.”

Starp biežākajiem negadījumu iemesliem Valsts policija min ātrumu un neuzmanību, piemēram, pagriezienos vai pārkārtošanās situācijās. Savukārt policijas darbinieku aptauja rāda, ka visdrošākie autobraucēji Latvijā, kurus visretāk piemeklē problēmas uz ceļa, ir 35 līdz 44 gadus veci autovadītāji, kuru stāžs ir vismaz 8 gadi.


Kā ziņots iepriekš, BALTA kopā ar Valsts policiju, DBS un portālu „Delfi” no 22.marta līdz 19.aprīlim rīkoja akciju „Nacionālais braukšanas tests”, kas bija pieejams saitē www.katubrauc.lv un sociālajos tīklos Facebook.com, Twitter.com un Draugiem.lv. Testa kopējie rezultāti piecās sieviešu un vīriešu kategorijās ļāva noteikt Latvijā izplatītāko stiprā un daiļā dzimuma autobraucēju tipu.

Ilze Rassa
BALTA Komunikācijas vadītāja

Lita Juberte
Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Juta Krīgere
„Drošas Braukšanas Skolas” izpilddirektore

 

 
Visi komentāri
 
290153. viesis 26.aprīlis 2013 10:11
0 0 Atbildēt

Ērts KASKO kalkulators www.salidzini.lv/kasko

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti