Plāno ierobežot ārvalstīs reģistrēto transportlīdzekļu izmantošanu 32

 
Nozare.lv | 3.oktobris 2013 17:12

Plānots ierobežot ārvalstīs reģistrēto transportlīdzekļu izmantošanas termiņus Latvijas teritorijā, nosakot tos īslaicīgus un objektīvi pamatotus, liecina valsts sekretāru sanāksmē pieteiktais projekts.

Foto: iAuto

Plānots noteikt - ja transportlīdzekļa nomas līgums pārsniedz trīs mēnešus, tas, pamatojoties uz Ceļu satiksmes likumu, ir reģistrējams Latvijā.

Noteikumus plānots papildināt ar punktu, nosakot, ka izsniegtā atļauja, kuras termiņš var būt arī trīs gadi, dod tiesības piedalīties ceļu satiksmē ne ilgāk kā trīs mēnešus viena gada laikā. Turklāt personai ir pienākums, saņemot atļauju, norādīt laika periodu, kad tā piedalīsies ceļu satiksmē.

Kā skaidro eksperti, pašreizējā situācija liecina, ka ceļu satiksmē regulāri piedalās ievērojams skaits transportlīdzekļu, kas reģistrēti ārpus Latvijas. Šāda transportlīdzekļu izmantošana, ja vadītājs ir Latvijas rezidents, neradot vienlīdzīgu attieksmi pret tiem transportlīdzekļu īpašniekiem, kas brauc ar Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Ārvalstīs reģistrētajiem spēkratiem nav jāveic valsts tehniskā apskate Latvijā, par tiem nav jāmaksā Latvijas likumos paredzētie nodokļi, kā arī ir ļoti sarežģīta procedūra piemēroto naudas sodu piedziņai. Statistika liecina, ka pamatā atļauju saņēmēji transportlīdzekļus reģistrē Lietuvā, Igaunijā, Lielbritānijā un Norvēģijā.

Vienlaikus likums paredz, ka personas Latvijas teritorijā var vadīt ārvalstīs pastāvīgi reģistrētu vieglo automobili vairākos izņēmuma gadījumos. Piemēram, persona vada vieglo automobili, ko iznomājis ārvalstīs reģistrēts uzņēmējdarbības veicējs, kas nodarbojas ar autoiznomāšanu, un to transportlīdzekļa vadītājs apliecina ar transportlīdzekļa nomas līgumu un ārvalstīs izdotu transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību, kurā kā īpašnieks norādīts transportlīdzekļa iznomātājs.

Tāpat persona var vadīt vieglo automobili, klāt esot transportlīdzekļa īpašniekam vai viņa pilnvarotai personai, kā arī, ja persona strādā algotu darbu ārvalstīs vai mācās tādā mācību iestādē vai uzņēmumā, kurš atrodas ārvalstīs, vai ārvalstīs veic uzņēmējdarbību kā individuālais komersants vai pašnodarbinātā persona.

Izņēmums attiektos uz tām personām, kuras ir ārvalstīs reģistrēta tiesību subjekta īpašnieks vai amatpersona, kurš veic uzņēmējdarbību, kā arī, ja persona ieņem vēlētu amatu citas Eiropas Savienības dalībvalsts pašvaldības lēmējinstitūcijā vai personai izsniegta uzturēšanās atļauja ārvalstīs.

 
32 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Palaidniex 3.oktobris 2013 11:55
7 0 Atbildēt

Domāju ka visi at autotransporta līdzekļu ekspluatāciju saistītie nodokļi būtu iekļaujami degvielas cenā. Tas liktu maksāt vairāk tiem, kas ir smagāki un vai rijīgāki. Kā arī nodokļi būtu proporcionāli tr.līdz. lietošanai. Daudz brauc - daudz lauz asfaltu/smirdini gaisu - daudz arī samaksā. maz brauc, maz lauz ceļu, maz smirdini - proporcionāli arī mazāk maksā.

Neticu, ka visi tie pacani ar Kājenēm, iksbobikiem, seīšiem, un mebmjiem regulāri gribēs braukt līz kaimiņvalstij pildīties. Kādu brīdi pabraukās un tad apniks, jo tas ir neērti, laikietilpīgi un tikai pats brauciens pēc lētākās beņas noēdīs visu ieguvumu.

Tiesa pie reizes būtu aktīvāk jāuzmana un jānīdē kontrobasa spēle. Te jau tikai valsts griba to patiešām ierobežot...

Un viss nostāsies savās vietās!

notārs 3.oktobris 2013 19:18
4 0 Atbildēt

Nevar ierobežot tādu lietu kā braukšana ar ārzemēs izdotu pilnvaru vadīt automašānu!

Bet īstenībā Latvijas likumdošana ir pati vainīga,ka nodokļiem iet garām miljoni-ja ceļa nodoklis tiktu iekļauts degvielas cenā( Igaunija,Lietuva) tad nebūtu vispār nekādu problēmu.Cik katrs nobrauc par tik arī samaksā!Bet redz mūsu alkatīgajā banānrepublikā viss tiek darīts lai finansiāli aplaupītu pašmāju brauktgribētājus kāšot gan par degvielu,skati,reģistrāciju un ceļiem kuri vairs gan ceļus neatgādina vairāk sliecoties domāt ,ka braucam pa poligonu!

Un tas ir taisnīgi? Mēsli ir tie kuri šito visu izdomāja un spītīgi negrib pielāgot kaimiņvalstu paraugam.

GB12 3.oktobris 2013 18:17
2 0 Atbildēt

Vācies droši, kas tevi tur?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti