Konkurences padome ar 7,6 miljoniem eiro soda "Volkswagen" tirgotāju karteli 4

 
Nozare.lv | 20.janvāris 2015 13:05

Konkurences padome (KP) par aizliegtu vienošanos sodījusi auto markas "Volkswagen" oficiālos dīlerus un importētājus, piemērojot 7,6 miljonu eiro naudas sodu, šodien žurnālistus informēja KP.

Sešiem uzņēmumiem - SIA "SD Autocentrs", SIA "Ripo Autocentrs", SIA "Moller Auto Krasta", SIA "Moller Auto Ventspils", SIA "Moller Auto Latvia" un "Volkswagen" importētājam Baltijas valstīs SE "Moller Baltic Import" - par dalību pārkāpumā KP piemēroja naudas sodu kopumā 7 635 183 eiro apmērā. Savukārt viens uzņēmums iecietības programmas ietvaros pilnībā atbrīvots no soda, jo tā sniegtā informācija ļāva KP atklāt pārkāpumu.

"Moller Baltic Import" piemērots 5 050 542 eiro naudas sods, "Moller Auto Latvia" - 1 216 739 eiro, "Moller Auto Krasta" - 965 197 eiro, "Moller Auto Ventspils" - 205 104 eiro, "SD Autocentrs" - 124 915 eiro, "Ripo Autocentrs" - 72 684 eiro. Sods "SD Autocentram" tika samazināts par 10%, jo uzņēmums atzina savu dalību pārkāpumā, piekrita KP argumentiem un apņēmās tos nepārsūdzēt tiesā.

KP konstatēja, ka uzņēmumi savstarpēji vienojušies nekonkurēt iepirkumos. Piemēram, uzņēmumi ļāvuši uzvarēt iepriekš izvēlētam pretendentam, kamēr pārējie iesnieguši saskaņotus un klientam neizdevīgākus piedāvājumus vai arī vispār atteikušies no dalības iepirkumā. Dīleri regulāri viens otru informējuši par saviem plāniem attiecībā uz kādu iepirkumu, lūdzot pārējos nekonkurēt - nepiedalīties vispār vai nepiedāvāt zemākas cenas.

Savukārt automašīnu importētājs Latvijā - vairumtirgotājs "Moller Baltic Import" - ne vien zināja un neiebilda pret pastāvošo tirgus sadali starp dīleriem, bet arī zināmā mērā veicināja un atbalstīja pārkāpumu, jo darbojās kā informācijas apmaiņas starpnieks.

Lai arī lietas gaitā nav iespējams apzināt precīzu cietušo loku, kas pārmaksājuši karteļa rezultātā, ir skaidrs, ka tas ir ļoti plašs - pārkāpums ir bijis ilgstošs un jaunas "Volkswagen" markas automašīnas ir vienas no populārākajām Latvijā. Izmeklējot pārkāpumu, KP ieguva informāciju par karteļa dalībnieku savstarpējo saraksti par iepirkumiem, kurus rīkojuši gan privāti uzņēmumi, gan valsts pārvaldes iestādes un aģentūras, tāpat arī pašvaldības, skolas (skolēnu autobusi), pansionāti, iekšlietu sistēmas iestādes un citi.

Tā kā pārkāpuma rezultātā jaunu "Volkswagen" markas automašīnu pircēji, kas automašīnas iegādājās konkursa ceļā, par iegādātajām automašīnām var būt pārmaksājuši, KP aicina pircējus vērsties pie pārkāpumā iesaistītajiem uzņēmumiem, prasot atlīdzināt radušos zaudējumus, savukārt pašus pārkāpumu dalībniekus - brīvprātīgi izstrādāt sistēmu patērētājiem nodarīto zaudējumu atlīdzināšanai, tādējādi mazinot izdarītā pārkāpuma sekas.

Iesniedzējs iecietības programmas gaitā pilnībā atbrīvots no soda. Šis ir otrais Latvijas KP lēmums, ar kuru pārkāpums tiek konstatēts pēc iecietības programmas ziņojuma. Iecietības programma ļauj ikvienam uzņēmumam, kas ir vai bijis iesaistīts aizliegtās vienošanās, pirmajam pēc savas iniciatīvas ziņot KP, iesniegt pierādījumus par pārkāpumu un saņemt pilnīgu atbrīvojumu no soda. Vairumā Rietumeiropas valstu, kā arī Eiropas Komisijas līmenī lielākā daļa konkurences tiesību pārkāpumu, kas ir slēpti un ļoti grūti atklājami, tiek konstatēti tieši pēc iecietības programmu ziņojumos sniegtās informācijas.

Jau ziņots, ka automašīnu "Volkswagen" un "Audi" dīlera Baltijas valstīs SIA "Moller Baltic Import" apgrozījums 2013.gadā auga par 4% - no 108 122 685 latiem (153 844 721 eiro) 2012.gadā līdz 112 683 851 latam (160 334 675 eiro) 2013.gadā.

Savukārt uzņēmuma peļņa ir augusi par 11% - no 2 016 052 latiem (2 868 584 eiro) 2012.gadā līdz 2 245 458 latiem (3 194 999 eiro) 2013.gadā.

 
Visi komentāri
 
ella 20.janvāris 2015 19:52
0 0 Atbildēt

un pēctam tam sniedzējam ir iespējams turpināt normāli strādāt ? nu nu

aizejošais 20.janvāris 2015 21:05
3 0 Atbildēt

hihi. Sniedzējs droši vien ir Īle. Kam PIRMS TAM neļāva 'normāli' strādāt.

abc 20.janvāris 2015 20:12
0 0 Atbildēt

Un tā tie uzņēmumi bankrotē...

Shamejais 20.janvāris 2015 21:54
4 0 Atbildēt

Man jau likās ka tautas auto VIENMĒR ir drausmīgi pārspīlēta cena.

Tāpēc, vienmēr paliku pie Peugeot, Subaru, Citroen ...

Kaut gan dizains vienmēr paticis VW ;0)

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 5

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti