Latvijas zinātnieks izstrādājis risinājumu, kas autoceļu uzturētājiem nodrošina viegli analizējamus datus 7

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 7.janvāris 2020 10:31

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Vadības informācijas tehnoloģijas katedras asociētais profesors Jānis Kampars ir izstrādājis navigācijas lietotnes "Waze" ziņojumu datu analīzes sistēmu, kas "Latvijas autoceļu uzturētājam" (LAU) ļaušot efektīvāk reaģēt uz pēkšņiem satiksmes apgrūtinājumiem Latvijas autoceļu tīklā.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pārstāve Gundega Preisa, speciālista izstrādātajā sistēmā pēc dažādiem parametriem iespējams caurlūkot "Waze" iesniegto informāciju gan operatīvajā režīmā, gan veicot ziņojumu datu analīzi.

Pieeja ceļu satiksmes dalībnieku iesniegtajiem ziņojumiem "Waze" par ceļu satiksmes apgrūtinājumiem - apledojumu, bedrēm, nobrauktiem dzīvniekiem un citiem satiksmi traucējošiem vai apdraudošiem apstākļiem - LAU kā "Waze" partnerim bija jau iepriekš, taču tā bija tikai aktuālo ziņojumu plūsma teksta formātā bez iespējas ziņojumus ērti aplūkot, apstrādāt, arhivēt un analizēt, pauda Preisa.

RTU zinātnieka izstrādātā sistēma nodrošinot iespēju ziņojumiem sekot operacionālajā režīmā, ļaujot pārskatāmi fiksēt precīzas vietas, kurās ziņots par apgrūtinājumiem. Tāpat vēsturiskos datus iespējams pārlūkot blīvuma kartē, kas ļauj identificēt konkrētu apgrūtinājumu koncentrācijas vietas un "melnos punktus".

Pēc RTU pārstāves sacītā, jaunā sistēma ceļu lietotājiem sniedz iespēju aktīvi ziņot "Waze" par apgrūtinājumiem uz autoceļiem, tādējādi būtiski uzlabojot ceļu apsaimniekotāju informētību un ļaujot pieņemt gan operatīvus, gan pārdomātus lēmumus labākai ceļu apsaimniekošanai.

"Daļu autoceļu posmus monitorē ceļu meteo stacijas, tāpēc, piemēram, ziemā tajos ir labi redzams apledojums, taču posmos kur kameru nav, ļoti noderīgi būs "Waze" lietotāju ziņojumi par apledojumu," pauda Preisa.

Viņa norādīja, ka ceļu satiksmes dalībniekiem jāņem vērā, ka, sūtot informāciju navigācijas rīkā, jānorāda konkrēts bīstamības apakštips - "šķērslis", "bedre", "sabraukts dzīvnieks", "pazudusi ceļa zīme", "plūdi" vai "ledus", jo vispārīgie bīstamības tipi - "uz ceļa", "ceļa malā" vai "laika apstākļi", zem kuriem atrodas apakštipi, datu analīzes sistēmā netiek importēti.

Tāpat Preisa sacīja, ka Kampars ar "Waze" ziņojumu datu analīzes sistēmu iepazīstinājis arī Latvijas Pašvaldību savienību, un vairākas pašvaldības par to esot izrādījušas interesi. Viņa skaidroja, ka ar sistēmas palīdzību pašvaldības varētu sekot gan ceļu stāvoklim, gan arī, piemēram, nobraukto dzīvnieku koncentrācijai pašvaldības teritorijā, ļaujot pieņemt argumentētus lēmums par norobežojošu barjeru veidošanu starp ceļu un mežu.

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
gunbox 7.janvāris 2020 11:38
8 1 Atbildēt

Kāda jēga kaut ko analizēt, ja pie analizātora ušpariktes sēdēs cilvēks, kurš ir drauga draugs priekšsēdētājam un vienīgais ko ir dzīvē iemācījies, tēst sērkociņus un nedaudz lasīt. Tā vieta lai stratēģiski domātu un plānotu. Rīgā satiksmes organizācija kā reiz ir paraugs jebkurai valstij, ka satiksmi nedrīkst organizēt. Bija jau te visādas 3D simulācijas, kur gudri plūsmas skaitļoja. Gan jau nez kādus ļimonus atsijāja no valsts kases un nobāza dziļi pūra lādē nākošam gadsimtam.

Kanibaals 7.janvāris 2020 21:48
2 0 Atbildēt

Jāslēdz līgums - Waze Connected Citizens Program

Lvceļiem un Rīgai ir līgums.

Kanibaals 8.janvāris 2020 12:54
2 0 Atbildēt

iti.rtu.lv/vitk/lv/petni...alizes-sistema

2019. gadā Latvijas autoceļu uzturētājs kļuva par Waze partneri Connected Citizens programmas ietvaros un ieguva piekļuvi Waze brīdinājumu notikumu plūsmai. Notikumi ir pieejami XML un JSON formātā un katru notikumu raksturo koordinātes, ievietošanas datums, tips, apakštips, piederība pilsētais un ielai un Waze aprēķinātie kvalitātes rādītāji.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Kā taps jaunais Rail Baltica tilts pār Daugavu Rīgā (+ VIDEO)

Ir sākusies jaunā Rail Baltica tilta pār Daugavu būvniecība. Respektējot galvaspilsētas vēsturi, jaunajā tilta konstrukcijā saglabās esošā dzelzceļa tilta ikonisko izskatu. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti