Kā izmainās bremzēšanas ceļš atkarībā no braukšanas ātruma un riepu kvalitātes. (+ VIDEO) 20

 
TAVS AUTO TV speciāli iAuto.lv | 31.marts 2020 19:27

Šajā reizē Tavs Auto TV stāsts par to, kā izmainās bremzēšanas ceļš atkarībā no braukšanas ātruma un riepu kvalitātes! Un reālā dzīvē šīs patiesības noskaidrosim kopā ar mūsu testa dalībniekiem - rallija pilotiem Māri Neikšānu un Ivaru Vasaraudzi, kamaniņu braucēju Juri Šicu un LTV laika ziņu redaktori Ramonu Salmiņu.

 
Visi komentāri
 
Skābene 1.aprīlis 2020 9:55
4 5 Atbildēt

Man ir aizdoma, ka porshe 911 no 100km/h apstājas ātrāk, kā Žigulis no 50km/h. Tā kā nevajag vispārināt.

Vecs auto ar trumuļu bremzēm un bez ABS nedrīkst vispār līst uz ceļa.

Valdis 1.aprīlis 2020 10:00
3 1 Atbildēt

jabut smadzenem galva, ar to pietiks

Tas kam garšo Skābeņu zupa 1.aprīlis 2020 10:58
4 0 Atbildēt

Ka redzu testā tika salīdzināta bremzēšana pie dažādiem ātrumiem uz vienādiem auto. Te ir stāsts par to, ka jādomā, ar kādu ātrumu Tu brauc konkrētajā situācijā un kāds būs bremzēšanas ceļš izvēloties džādu ātrumu. Protams būs starpība, cik metros apstāsies kokrētais auto(Porsche, Dacia, Bugatti vai VAZ), bet atšķirība veidosies jebkurā gadījumā.

Un līdzīgi kā Tu pieminēji, bremzēšanas ceļš atšķiras Porsche un VAZam, tas atšķiras arī no izvēlētā riepu modeļa.

Vienkārši aicna domāt ar galvu izvēloties ārtumu konkrētajā situācijā un kādas riepas izvēlēties.

Arī tas Goodyear neglābs, ja galva ir patukša, bet iespējams vismaz mazinās risku.

Skābene 1.aprīlis 2020 12:51
0 0 Atbildēt

Uz ceļa nav ideāli apstākļi un 2x neatkārtosi vienu un to pašu bremzēšanas ceļu. Pat ar50km/h bremzējot atšķirsies bremzēšanas ceļš, atkarībā no seguma bedrainības, slapjuma, apledojuma, vai smilšu daudzuma uz seguma.

Bremzēšana uz grantenes un asfalta ar atšķiras!tāpat ir mašīnas, kas pašas bremzē, ja šoferis guļ utt. Nevar visu bāzt vienā maisā. Galvenais braukt ar prātu, nevis ieciklēties uz ātrumu.

Palaidniex 1.aprīlis 2020 14:44
0 0 Atbildēt

Un? Kāds video ar to sakars?

Video tikai parāda atšķirību, kā das ir bremzēšanas ceļa izmaiņas izmainoit tikai vienu komponentu - riepas, ja pārējie apstākļi (auto, ceļa segums, meteoapstākļi) ir vienādi.

Katrā no dzīvē sastopamajiem konkrētajiem gadījumiem jauna premium riepa stāsies apmēram tik pat labāk kā *ujuki-bubuki riepas tajos pat apstākļos.

reku 1.aprīlis 2020 14:13
2 0 Atbildēt

Drīkst,tikai ne mirkli nedrīkst aizmirst par savām trumuļu bremzēm un riepām.

msh 1.aprīlis 2020 16:50
2 0 Atbildēt

"Vecs auto ar trumuļu bremzēm un bez ABS nedrīkst vispār līst uz ceļa." - kādā nahuj bezsakarā? Vienīgais ko ar tādu mašīnu nedrīkst darīt - dot visādām skābenēm, a to šie nolohosies un apsitīsies. Priekš pārējiem problēmu nebūs - trumuļi tur ir dēļ svara un motora jaudas un nekādīgi neataino bremzēšanas spējas. Bet ABS, ja tam nav poga viduskonsolē ar ko to atslēgt, ir vairāk drošības apdraudējums nekā palīgs.

citrys 2.aprīlis 2020 19:00
0 0 Atbildēt

Lai efektīvi bremzētu ir vajadzīgas ne tikai disku bremzes, bet arī labas riepas

Vernons 1.aprīlis 2020 14:49
0 9 Atbildēt

"Kā izmainās bremzēšanas ceļš atkarībā no braukšanas ātruma?"

Viss ir pa vecam!

Ātrumu starpība bremzējot atšķiras 2 reizes, bremzēšanas ceļi atšķiras 4 reizes

Ātrumu starpība bremzējot atšķiras 3 reizes, bremzēšanas ceļi atšķiras 9 reizes

CSL 19. pants un CSN 105, "priekšā braucošam bremzējot", CSN 104.4. un CSN 57. punkti katram uzliek par pienākumu tos izpildīt!

Ja kādam vēl nav noplakušas ambīcijas, tad iesaku palasīt LAPK 149. panta 4. punktu: "Agresīva braukšana", kur paredzēts līdz 280 Eiro sods un 6 soda punkti!

Priekšā braucošais, bremzējot, garantē drošību! Ja ir cits variants, ar interesi iepazīšos!

Palaidniex 1.aprīlis 2020 17:49
6 0 Atbildēt

Klau, fiziķi un jurist - CSN in CSL viens no galvenajiem uzdevumiem ir uzrakstīt ceļa lietošanas principus un drošas lietošanas noteikumus. Un to galvenais vēstījums ir nevis aizliegums kāda priekšā bremzēt - CSN paredz pat tiesības bremzēt cik strauji vien iespējams, bet domāt līdzi tam, lai pats neuztestos kādam virsū. Tas liek sekot līdzi notikumiem virzienā, kurā brauc un saskaņot savas lamatas ātrumu ar spējām valdīt pār to atbilstoši situācijai uz ceļa. Ja kāds tevi var pārsteigt ar bremzēšanu - nevis viņš ir nelietis, bet tu neseko līdzi notikumiem uz ceļa vai neproti braukt. Atkārto šo kamēr pielec!

Vernons 1.aprīlis 2020 18:26
0 8 Atbildēt

Kāmēr pielec! CSN 57. punkts! Atkārto!!!

Palaidniex 2.aprīlis 2020 21:21
0 0 Atbildēt

Nu, kā tieši viens vienīgs no CSN nepamatoto izrauts aun frivoli atsevišķi traktēts 57. punkts apgāž manu pamatoto apgalvojumu par CSN, CSL un Vīnes konvencijas jēgu un būtību?

Varbūt uzrakstīsi labāk to, kā tu esi sapratis tajā punktā uzrakstīto? Mēs vismaz noskaidrosim kādi putni tavā galvā dzīvo, un pie cik greiziem traktējumiem esi spējīgs nonākt...

Vernons 2.aprīlis 2020 9:42
0 10 Atbildēt

Tavs citāts: "CSN paredz pat tiesības bremzēt cik strauji vien iespējams"...

CSL 19. pants un CSN 104.4. punkts! Un Tevi piesiet Tevis vadītā auto auzmugurē!

Palaidniex 2.aprīlis 2020 21:40
0 0 Atbildēt

Klau jurist fantast -

kā tieši CSN 104.4 punkts aizliedz strauju bremzēšanu?

Kā tu saproti to punktu?

Kā tieši to izpildīt, nobremzēt, lai nodošināt satiksmes drošību, vienlaicīgi esot drošībā par savu drošību? Īpaši, ja pakaļā braucējs ir pēs saviem CSN braucošs vernons, kurš neskatās uz ceļu, sēž uz savas lamatas pakaļbampera, urbina degunu un svilpodams noraugās uz ceļu, kuru ir nobrucis un citiem, kas tam seko?

Un mani visai uzjautrina, cik vienpusēji un šķībi spēj salasīt to, kas rakstīs CSL 19. punktā. Cik lielu aklumu un ignoranci spēj tur izpildīt - izlasīt un pieņemt tikai to, kādas tev tiesības, izlaižot savus pienākumus. Zināmā mērā uz vecumu daudzi paliek bērna prātā, mūsdienu bērniem arī ir tikai tiesības, bet pienākumu "neesot"...

:-) 2.aprīlis 2020 15:19
0 0 Atbildēt

Šis elementāri parāda tavas švakās zināšanas. Un ja vel pamaina auto, riepu platumu, bremžu sistēmu, tad

"Ātrumu starpība bremzējot atšķiras 2 reizes, bremzēšanas ceļi atšķiras 4 reizes

Ātrumu starpība bremzējot atšķiras 3 reizes, bremzēšanas ceļi atšķiras 9 reizes"

kaķim zem astes.

Izlasi pilnībā, šos punktus, ievēro pieturzīmes un tad mēģini saprast.

Labi ka Tava absurdā teorija nedarbojas dzīvē, ne ES, ne visā Pasaulē.

Vernons 2.aprīlis 2020 16:02
0 0 Atbildēt

Pozitīvi ir tas, ka Tu izlasīji. Un šodien smagie stājas nedaudz ātrāk par vieglo transportu!

Palaidniex 2.aprīlis 2020 21:43
0 0 Atbildēt

Tad kur problēma nobremzēt bez uztriekšanās, ja jau bremzes ir tik efektīvas? Modernajam kravas auto varbūt nevajag atslēgt "CSN aizliegtās" ekstremālās bremzēšanas sistēmu?

Varbūt nevajag nodarboties ar blakus lietām un pievērsties vadītāja galvenajam pienākumam - vadīt transportlīzekli atbilstoši CSN un situācijai uz ceļa, un ar savu vadīšanu neradīt apdraudējumu apkārtējiem?

650 2.aprīlis 2020 16:03
0 0 Atbildēt

jā, ja nav ko par tēmu izdrirst, pirms pseidonīmu mainīšanas vismaz vidējos pirkstus vajag nodezinficēt

JurisKreicbergs 1.aprīlis 2020 22:27
0 0 Atbildēt

Testa video var saskatīt tabulas. No tabulām, kā izskatās katrai riepai pēc kaut kāda minējuma izņemts viens mērījums - citai riepai mazākais, citai vidējs. Ir gan patiesi labi, ka presē parādās mērījumi ar iekārtām, kas ievērojami labāk nekā bremzēt un mērīt ar mērlenti. Tabula, kas redzama video neapstiprina skaitliskos secinājumus. Protams, ka raidījumā paustais pamatā ir ok, labas riepas drošībai ir svarīgas. Ja VBOX īpašnieks vai lietotājs atsūtītu neapstrādātos csv datus, labprāt paskatītu sīkāk. Pašiem ir VBOX, mērīts ir gana daudz, šeit vairāk interesē kā no mērījumiem veido secinājumus. Bremzēšanas csv datu apstrāde ir programmēta, nebūtu ilgi darbs, datu īpašniekam izstāstītu vai vēl datos var ko ieraudzīt.

650 2.aprīlis 2020 15:24
1 0 Atbildēt

Beidzamajos gados vācu AutoBild veic vienkāršu bremzēšanas testu kādiem 50 popularākajiem riepu modeļiem.Gan ziemas, gan vasaras.Neko citu, vnk bremzēšanas ceļu mēra uz sausa/slapja.Un rādījumi atšķiras ne par centimetriem, bet pat vairākiem metriem, līdz pat DESMIT m....Tā piemēram, michelin Ps4 uz sausa asfalta apstājas teju par 6m (SEŠIEM m!) ātrāk, nekā visnotaļ populārais barum bravūris... www.tyrereviews.co.uk/Article/2020-...aking-Test.htm

Plus vēl tas, ka neviens NAV "iztestējis" tieši lēto ķīnas draņķu uzvedību pie maza protektora atlikuma.Tas skaidrs, ka premium gumija darbojas visā savā lietošanas laikā.Jautājums ko dara ķīniešu gumijas galošas, sākot jau ar 5-6mm atlikuma.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 3

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 17

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti