Jauno bateriju vilcienu iepirkumu valdība uztic "Autotransporta direkcijai" 15

 

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

SM | 21.decembris 2021 13:28

Šodien, 21.decembrī, valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas deleģējumu VSIA “Autotransporta direkcija” iegādāties videi draudzīgākas tehnoloģijas bezizmešu (bateriju) vilcienus.

Lai īstenotu zaļo satiksmes reformu, Satiksmes ministrija savas kompetences ietvaros koordinē Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma (ANM) investīciju īstenošanu, kur bateriju vilcieni nodrošinās videi draudzīgāku tehnoloģiju izmantošanu un ritošā sastāva modernizēšanu pasažieru pārvadājumos pa dzelzceļu.

Valdība izskatīja VSIA “Autotransporta direkcija” iespējas veikt bateriju vilciena iepirkumu un ņēma vērā “Autotransporta direkcijas”  pieredzi, reputāciju, resursus un personāla kvalifikāciju, lai efektīvi veiktu deleģēto uzdevumu.

Dzelzceļa transportam zaļajā satiksmes reformā ir noteicošā lomā – dzelzceļš ir sabiedriskā transporta mugurkauls. ANM investīcijas plānotas gan sliežu posmu modernizēšanai un izbūvei, gan ritošā sastāva modernizēšanai, tai skaitā videi draudzīgākas tehnoloģijas bezizmešu (bateriju) vilcienu iepirkumam. Latvijas ANM  295 miljonus eiro investīcijas plānotas, lai līdz 2026. gadam Rīgā un Pierīgā īstenotu zaļo satiksmes reformu. 

Saskaņā ar apstiprināto ANM plānu Latvijā tiks veikta Rīgas metropoles areāla sabiedriskā transporta maršruta tīkla reforma, tajā skaitā attīstot pasažieru satiksmi dzelzceļa līnijā Rīga-Bolderāja (perspektīvā līdz Daugavgrīvai), pārvadājumus nodrošinot ar bateriju vilcieniem.

Zaļās satiksmes reforma veicinās Rīgas metropoles areāla iedzīvotāju pārvietošanās paradumu maiņu, veidojot konkurētspējīgu videi draudzīgu sabiedriskā transporta un mikromobilitātes piedāvājumu attiecībā pret privāto transportu. Reformas ietvaros tiek plānoti nozīmīgi ieguldījumi infrastruktūrā un videi draudzīga sabiedriskā transporta ieviešanā, kā arī transporta risinājumi, kas cilvēkus mudinās izvēlēties videi draudzīgāku sabiedrisko transportu nevis privāto transportu.

Papildus info par bateriju vilcieniem: Šobrīd Bateriju vilcieni Eiropā iegūst popularitāti, valstīm cenšoties sasniegt uzstādītos klimata mērķus. Bateriju vilcieni darbojas ar bateriju tehnoloģiju – tie var braukt gan pa elektrificētiem maršrutiem, izmantojot tur esošās tehnoloģijas, gan pa neelektrificētiem maršrutiem, izmantojot bateriju enerģiju. Tādējādi bateriju vilcieni ir videi draudzīgāks risinājums iedzīvotājiem, kuru ikdienas ceļš ved pa neelektrificētiem maršrutiem. Tāpat bateriju vilcienu priekšrocības var baudīt arī tie, kuri dzīvo tuvu dzelzceļa sliedēm – šie vilcieni ir klusāki un mazāk piesārņo apkārtējo vidi.

Optimāls bateriju sistēmas modelis ir bateriju vilcienu izmantošana jau elektrificētajās līnijās (notiek uzlāde brauciena laikā), kur ar bateriju palīdzību var nodrošināt papildus nobraukumu arī neelektrificētajā daļā bez lieliem papildus infrastruktūras uzlabojumiem.

Bateriju vilcienus plaši izmantoto Austrijā, Vācijā, Īrijā, Apvienotajā Karalistē un Japānā. Bateriju vilcienus sāk izmantot arī Dānijā, Francijā, Ungārijā. Bateriju vilcienus plāno izmantot arī Lietuva.

 

 
15 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Pļurkt 21.decembris 2021 16:17
4 2 Atbildēt

Cik piesolīja otkatos?????

Šiem, redziet ir "izdevīgāk" baterijas vadāt vilcienā, tērēt laiku KATRU DIENU to bateriju uzlādej, nevis savilkt vadus ko pat komunisti bija izdomājuši!!

ezis 21.decembris 2021 19:14
4 0 Atbildēt

Neesmu eksperts,bet vai gadījumā uzbūvēt kontaktīklu,nebūtu efektīvāk???Nebūtu javadā aķu svars un vēlāk jādomā kā viņus utilizēt!

Benzīns 22.decembris 2021 10:21
2 0 Atbildēt

Tad dīzelis maksāja tik lēti, ka to bija lētāk liet grāvī nekā uzglabāt kaut kur.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti