SM atbalsta tiesību atņemšanu par braukšanas ātruma pārsniegšanu par vairāk nekā 30 kilometriem stundā 64

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 27.novembris 2023 12:41

Satiksmes ministrija (SM) atbalsta Iekšlietu ministrijas rosināto priekšlikumu ieviest tiesību izmantošanas aizliegumu, pārsniedzot ātrumu par vairāk nekā 30 kilometriem stundā, šodien Ceļu satiksmes drošības padomes (CSDP) sēdē sacīja SM Sabiedriskā transporta pakalpojumu departamenta direktore Annija Novikova.

Patlaban Ceļu satiksmes likums paredz, ka tiesību atņemšanas sankcija iestājas, ja atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana pieļauta no 51 kilometra stundā līdz 60 kilometriem stundā. Šādā gadījumā piemēro 240 līdz 320 eiro naudas sodu un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz trim mēnešiem.

Savukārt, ja pārkāptais ātrums ir bijis lielāks, tad attiecīgi pieaug naudas sods un tiesību izmantošanas aizlieguma periods.

Novikova CSDP sēdē papildināja, ka plānotie priekšlikumi grozījumiem Ceļu satiksmes likumā ietver arī brīdinājuma vietā par atļautā ātruma pārsniegšanu virs sešiem kilometriem stundā ieviest naudas sodu, kā arī iesniegti priekšlikumi jaunai elektroskrejriteņu definīcijai.

"Proti, elektroskrejriteņu definīcija tiek papildināta ar jaudas komponenti, kā arī ir iekļauta prasība par to, ka elektroskrejritenis ir transportlīdzeklis ar diviem riteņiem," papildināja Novikova.

Vienlaikus viņa norādīja, ka ir paredzētas prasības attiecībā uz ātrgaitas ceļiem, stāvēšanas un apstāšanās noteikumiem attiecībā uz transportlīdzekļu evakuāciju.

"Tāpat priekšlikumi iekļauj sodīšanu par atkārtotiem pārkāpumiem bez obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas (OCTA) un bez tehniskās apskates, proti, par šādiem pārkāpumiem turpmāk, ja šos priekšlikumus atbalstīs, sodīt varēs tikai vienu reizi dienā," papildināja Novikova.

SM pārstāve atgādināja, ka pašlaik Ceļu satiksmes likumā pieņemtie priekšlikumi ir elektroskrejriteņu obligātā reģistrācija, kas stāsies spēkā no nākamā gada aprīļa, Ceļu satiksmes drošības izvērtējums reizi trijos gados, koplietošanas pakalpojumu lietošanas zonas un nosacījumi, kā arī uzvedības korekcijas grupas pārkāpējiem, kas sodīti par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu ietekmē.

Tāpat patlaban ir pieņemti grozījumi jaunām prasībām ziemas riepām, savukārt jaunākos grozījumus Ceļu satiksmes noteikumos vēl būs jāpieņem Ministru kabinetam, kas ietver prasības dalībai ceļu satiksmē uz ātrgaitas ceļiem, obligātas aizsargķiveres velosipēdistiem, kas jaunāki par 16 gadiem, kā arī obligātas aizsargķiveres elektroskrejriteņu vadītājiem vecumā no 14 līdz 17 gadiem un citas prasības.
 

 
64 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
WALA 27.novembris 2023 23:51
43 0 Atbildēt

Tu tak esi dīvains, to ka apdzīt varēs jau mes te sen noskaidrojām ... tikai ar satiksmes drošību tam visam gan nav vairs nekāda sakara ... tāpēc tahniski man dzili pie kājas visas tās radaru būšanas, tik nu tā ticība ka kaut kas "paliek labāk" kaut kā ir zudusi, jo nu dzīvē redzu tikai kaut kādu sviestainu lēnbraukšanu tajos vidējā ātruma posmis ...

Modano 27.novembris 2023 14:29
35 1 Atbildēt

Šis 30km/h limits padarītu satiksmi 3x nedrošāku, jo gandrīz katru reizi, kad gribi droši apdzīt kaut 2 fūres, šis 120km/h tiek sasniegts diezgan viegli.

ro 27.novembris 2023 16:42
31 2 Atbildēt

Ūpi,Tev vecuma marazms vai kas vecīt? mēs ar Tevi kopā esam tusējuši..klubi..iauto festi ar Redu...vision.. sakarīgs cilvēks biji

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kāpēc ir tik svarīgi noteikt atbilstošu ātrumu satiksmes organizēšanai? Ceļa zīmes 110 km/h piemērs (+ VIDEO) 6

iAutolv skaidro, kādēļ arī tik nelielā satiksmes nogrieznī kāds ir Rīgas-Jūrmalas šosejas posms, nepieciešams savlaicīgi mainīt noteikto maksimālo ātrumu un kādēļ dažkārt lielāks ātrums nozīmē mazāku agresiju uz ceļa. Lasīt vairāk

 

6 Ginesa rekordi: Kārlis Bardelis ar laivu un velo apbraucis apkārt pasaulei (+ VIDEO) 3

Kad viņš sāka savu braucienu apkārt pasaulei, viņam bija 31 gads. To beidzot – 39. Kārlis Bardelis airu laivā un ar velosipēdu apceļojis zemeslodi un nu atgriezies Latvijā. Ceļojuma laikā sasniegti seši Ginesa rekordi un vākti līdzekļi labdarībai. Lasīt vairāk

 

No 1. maija atsevišķos valsts ceļu posmos palielinās maksimālo atļauto ātrumu 10

No 1. maija atsevišķos valsts galveno autoceļu posmos tiks ieviests palielināts atļautais braukšanas ātrums. Lasīt vairāk

 

Kas ir Cupra Tavascan ? (+VIDEO) 6

Izstādē Auto 2024 notika elektromobiļa Cupra Tavascan Baltijas pirmizrāde. Kā TV Autoziņām uzsvēra K-Auto Seat un Cupra tirdzniecības vadītājs Juha Patama, tā ir pilnībā elektriska SUV kupeja, SUV spēcīgā rakstura un kupejas elegances kombinācija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti