Nepilnības negabarīta kravas pārvešanā, iespējams, izraisa traģisku avāriju (+ VIDEO) 38

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Ursus Forwarding | 6.decembris 2023 14:14

Oficiālie avoti liecina, ka ceturtdien, 30. novembrī, plkst. 23.12 Valsts policijā saņemta informācija, ka Dienvidkurzemes novada Durbes pagastā uz autoceļa A9 noticis ceļu satiksmes negadījums starp pasažieru autobusu un kravas automašīnu Volvo, kā rezultātā bojā gājusi sieviete.

Transporta uzņēmums Ursus Forwarding ir viens no līderiem negabarīta kravu transportēšanā Latvijā, tāpēc portāls iAuto lūdza mūsu speciālistus komentēt publiski pieejamo video, kuru iesūtījis kāds aculiecinieks.

Sasaistot maršrutu un galamērķi, neoficiāli izskanējušas aizdomas, ka avāriju varēja izraisīt pretim braucošs negabarīta kravu sastāvs, kas, ņemot vērā pieteiktās atļaujas un aculiecinieku komentārus vietnē Facebook, transportēja negabarīta cisternas platumā līdz 4,5 metriem.

Kā secina Ursus Forwarding lielgabarīta un projekta kravu nodaļas vadītājs Edgars Krauze, analizējot iesūtīto video, skaidri redzams, ka tiek pārkāpti MK noteikumi par negabarīta un smagsvara pārvadājumiem.    

                Video redzams, ka pavadošais transports kravu pavadību veic ar neatbilstoši aprīkotu transportlīdzekli. Edgars Krauze skaidro: ”Pavadošā transporta pilota galvenais uzdevums ir ne tikai pievērst pretim braucošo transportlīdzekļu uzmanību, bet arī, braucot sastāvam priekšā, pārliecināties, ka pretim braucošo transporta līdzekļu vadītāji ir reaģējuši uz pavadošā transporta gaismas signālu iekārtu. Pavadošā transporta pilota-regulatora paziņojumiem jābūt skaidri redzamiem un nepārprotamiem. Brīdinājumi satiksmes dalībniekiem jāsniedz laicīgi, lai autovadītāji, veicot negaidītu manevru, vai strauji mainot ātrumu, neradītu bīstamu satiksmes situāciju vai netraucētu citus transportlīdzekļus un neapdraudētu gājējus. Pilota atbildība ir visu laiku informēt lielgabarīta sastāva šoferus par tuvojošajiem transportlīdzekļiem vai šķēršļiem un sarežģītās situācijās apturēt gan transporta sastāvus, gan arī satiksmi. Kā redzam, tad pavadošais transports nav aprīkots ar stacionāro signālu iekārtu uz jumta, kā arī nav atbilstoši marķēts ar gaismu atstarojošiem elementiem. (Ministru kabineta noteikumi par lielgabarīta un smagsvara pārvadājumiem 43.3, 43.4.)

                Ja runājam par pašu lielgabrīta sastāvu, tad arī šeit ir pieļautas rupjas kļūdas. Lai arī tika izvēlēts pareizs laiks kravas transportēšanai – brīdis, kad satiksmes intensitāte ir zemāka, tomēr būtiskas nepilnības novērojamas pašā pārvadājumā un tā tehniskajā izpildījumā. Kā redzams video, tad tikai otrās automašīnas krava ir aprīkota ar atstarojošu elementu. Kravas platumu nepieciešams apzīmēt ar gaismas signāla elementiem, lai pretim braucošajiem būtu iespēja vizuāli novērtēt tās gabarītus. Neapzīmēts kravas platums rada potenciālu risku pretim braucošajiem autovadītājiem kravas patieso platumu neredzēt vispār. Šādos gadījumos autovadītāji orientējas pēc redzamajiem gaismas signāliem, nenojaušot, ka kravas platums krietni pārsniedz viņu iedomātos gabarītus. Šī ir ļoti bīstama situācija, kura var novest pie sadursmes ar neapzīmēto kravas daļu. Izpētot video, secināms, ka tieši nepietiekams pavadošā pilota darbs un  kravas apzīmējuma trūkums varēja būt par iemeslu arī šai traģiskajai avārijai.’’

                Vēršam uzmanību, ka loģistikas un kravu pārvadājumu uzņēmums Ursus Forwarding neapgalvo, ka avāriju izraisījis konkrētais lielgabarīta kravu sastāvs, taču norāda uz nepilnībām  attiecīgajā pārvadājumā.  

                SIA „Ursus Forwarding” ir starptautisks uzņēmums ar Latvijā reģistrētu pamatkapitālu un loģistikas nozarē aktīvi darbojas kopš 2007. gada.

Kas rakstīts Ceļu satiksmes noteikumos (turpmāk CSN)?

CSN 193. Krava jāapzīmē atbilstoši šo noteikumu 239. punktā minētajām prasībām, ja:

193.1. prie platumā kšpusē vai aizmugurē tā izvirzīta ārpus transportlīdzekļa gabarītiem tālāk par 1 m;

193.2. platumā tā izvirzīta tālāk par 0,4 m no priekšējo vai pakaļējo gabarītlukturu ārējās malas.

Vizuāli video varam redzēt, ka kravas izvirzījumi ir lielāki gan aizmugurē, gan uz sāniem, tāpēc skatāmies, kas ir rakstīts CSN 239.punktā.

CSN 239. Ārpus transportlīdzekļa gabarītiem izvirzīta krava vai transportlīdzekļa daļas šo noteikumu 193. punktā minētajos gadījumos diennakts gaišajā laikā jāapzīmē ar gaismu atstarojošām signālplāksnītēm vai karodziņiem (malas garums 400 mm), kuriem abās pusēs pa diagonāli novilktas baltas un sarkanas 50 mm platas svītras (3. pielikuma 6. punkts), bet diennakts tumšajā laikā un nepietieka­mas redzamības apstākļos – ar minētajām gaismu atstarojošām signālplāksnītēm vai iedegtiem lukturiem: priekšpusē – baltiem, aizmugurē – sarkaniem, sānos – oranžiem (dzelteniem).

 

 
Visi komentāri
 
ZZZZ 6.decembris 2023 14:31
2 2 Atbildēt

Jūs koA? Es savam Q vai Xam nekādus tur krāsu bojājumus nerīkošu. Pietiks ar depiņa līmlenti divkrāsaino👌

Vernons 7.decembris 2023 14:13
0 0 Atbildēt

Sadursme ir notikusi ar autobusa priekšu! Sasists ir arī autobusa priekšējais stikls!!!

650 6.decembris 2023 15:54
0 0 Atbildēt

Nenē, mēs neko.Mēs(lohi) vienkārši mēģinam salikt kopā tā dēvētās Versijas un izdarīt tā saucamos Secinājumus.

Kāds bija sākotnējais formulējums, kādi pēc tam sekoja "nedēļas lasītākie" raksti/Par! un kāpēc (kā pēc) vispār šitik augstu mums ir pacēlies ši te liela Gabarīta jautājums.Jā.

iauto.lv/pie-stures/av...w=all#comments

Un uz/ko "velk", ja pēkšņi no nekurienes uzrodas kāda tāda šitik te ļoti publicitatīva (publicicictatititīva) Tēma: iauto.lv/zinas/smaga-t...w=all#comments

Eriks_Grigis 6.decembris 2023 17:44
3 1 Atbildēt

Video trešajam lielgabarīta sastāvam diennakts tumšajā laikā kravas priekšpusē neredzu atstarojošu signālplāksni, bet  redzu iedegtu baltu lukturi. Pēc CSN 239.punkta ar to arī pietiek!

650 6.decembris 2023 18:01
2 0 Atbildēt

Es atvainojos/Par!, bet sakiet lūdzu- ar ko Nepilnība atšķiras no Nolaidības ? Vai baltais lukturis bija iedegts pašā "izvirzītākajā" kravas punktā?

Un kā tiek klasificēts (vērtēts) masu informācijas līdzekļos massveidīgi izplatītais sākotnējais paziņojums, ka "pasažieri nogalināja SPOGULIS"? 

Kā tas (cik harmoniski) "saderēja" ar turpat nofotografēto autobusu ar izdauzītiem visiem sānu logiem?

Vai Sabiedrībai (S) ir (būtu piedēvējamas) tā dēvētās "tiesības" uzzināt šīs lietas Patiesos cēloņus un apstākļus?

Eriks_Grigis 6.decembris 2023 18:29
3 1 Atbildēt

Baltam lukturim pēc CSN bija jābūt. 

Par pārējo esmu PAR! 

Arī par CSN grozījumiem šajā jautājumā esmu PAR!

harm 6.decembris 2023 20:10
0 0 Atbildēt

Ir arī pirmajai mašīnai izvirzīti atstarotāji, tikai zemāk, platformas augstumā.

Scania 6.decembris 2023 20:50
1 1 Atbildēt

Pēc negadījuma atlikušie divi turpināja ceļu bez pavadošās sutomašīnas. Labi man smagais un viņš mani pa rāciju brīdināja ka brauc negabarīts un vajadzētu samainīties,bet ko darīt vieglajiem kas nezina kas tur brauc.

es 7.decembris 2023 12:42
0 0 Atbildēt

Uz Rīgas HES pavadošais pārbrauca pāri un nobloķēja pretējo joslu, lai lielgabarīts tiek pāri.

:-) 7.decembris 2023 13:43
2 0 Atbildēt

Šis ir pret noteikumiem! Pavadošajam ir tikai un vienīgi brīdinājuma funkcija. Ko bloķēt drīkst tikai valst policija.

reku 6.decembris 2023 21:54
1 0 Atbildēt

Lielgabarita kravu pārvadāšanai ir daudz visādi noteikumi.Paredzu ka  viņiem piesies bumbas.Lielagabarīts jau pēc būtības ir izvirzīts pretējā joslā.Nebūus kautvai viens vajadzigais atstarotājs cauri.

Vernons 6.decembris 2023 21:54
1 4 Atbildēt

Vispār šis "pasākums" jāsāk ar ceļu satiksmes Likuma 19. pantu: "Pienākumi un tiesības", 1., 3. un 4. punktiem! Kurā brīdī kādam "nomirst" tiesības paļauties, kad arī citi pildīs CSN prasības! "Atslēga" kā atrisināt notikuma gaitu. Savas aizdomas es jau iepriekš izteicu. Un to noteikti redzēja tas, kurš brauca aiz trešā kravas auto!

es 7.decembris 2023 12:44
2 0 Atbildēt

Kur tad pazuda Vīnes konvencija ar "priekšā braucošais garantē"? Ko, kažoks uz otru pusi? Jeb kažoks vienmēr jāgriež par labu sabtransam?

Vernons 7.decembris 2023 13:04
0 6 Atbildēt

Vispār Tu, draudziņ, esi dumjš jau no dzimšanas! Pats pieteicies, tāpēc neapvainojies! 

Latvijā ceļu satiksmē tiek izmantota labā puse. Un te pēkšņi pa tavu pusi Tev pretī nāk krava, slikti apzīmēta, slikta vadītāja  izpildījumā! Kad atsitās, tad arī ieraudzīja! Ko neizdarīja konvojs?  Kolektīvs noziegums jau nav noziegums, bet noziedzīga politika!

CSN 100. punkts. Vai autobusa vadītājam bija šķērslis viņa vadītam autobusam priekšā? Un kad un kā tas uzradās? Vispār tajā vietā ir ceļam neliels līkums! Autobusam līkumā iekšmala. Fūrei būtu jābrauc pa ārmalu...

Ko tad pārkāpa autobuss?

es 7.decembris 2023 13:44
25 0 Atbildēt

Tak beidz dirst! Kas pēkšņi? Pavadošā + 2 pirmie smagsvari bija pietiekami laika lai izgulējies un trankvilizatoru nenomākts vadītājs spētu adekvāti noreaģēt. Kautgan, reaģēt jau vajadzēja, kad puskilometra attālumā ieraudzīja bākugunis.

:-) 7.decembris 2023 13:55
1 0 Atbildēt

Dzeltenajām bākugunīm ir tikai un vienīgi brīdinājuma nozīme, ne priekšrocība. Faktiski pavadošajam transportam bija jāaptur konvojs, vai tas jānovirza ceļ alabajā malā! Busa vadītājam juridiski nav ko pārmest, tikai cilvēcīgi! Faktiski uzkāpa uz Kiesnera teorijas grābekļa, jeb "Viss kas ir priekšā ir nepareizs un sabraucams kā spainis!". Šoriez pats uzrāvās. Respektīvi, vai tie busi, vai vienkāršas fūres, regulāri ņem uz masu, šoreiz divi "uz masu ņēmēji" sastapās!

es 7.decembris 2023 14:07
0 0 Atbildēt

Nejauc! Brīdinājuma signālus rāda ar roku! Pajautā Vernonam.

Vernons 7.decembris 2023 14:11
0 0 Atbildēt

Īpaši Latvijā, bremzēšanas signālu rāda ar augšup paceltu roku!

:-) 7.decembris 2023 13:49
0 0 Atbildēt

Gandrīz var piekrist, bet kārtējā pretruna paustajā! Kāda iekšmala, jābrauc tak pēc iespējas tuvāk labajau malai! To arī pārkāpa, pēc  tavas teorijas pārkāpa autobus vadītājs! Bet ja nopietni, 100 % lielgabarīta kravas pārvadātāji vainīgi. Ja nespēj iekļautie satiksmē, tā ir jāslēdz, bet to var darīt tikai valsts policija un šāds pakalpojums nav no lētajiem.

Vernons 7.decembris 2023 14:01
0 2 Atbildēt

Tu taču nekad neesi vadījis fūri!

:-) 7.decembris 2023 14:26
0 0 Atbildēt

Gadus 20, nerunājot jau padomju laikus, tas bija izaicinājums, bet tikai un vienīgi no tehnikas puses. Šodien, vieglāk kā ar mazauto braukt! Ne tev aklo zonu, ne uz tenta jākāpj sniegu un ledus tīrīt, ne darba stundas jāskaita, tehnika izdara visu pati.

Opis 7.decembris 2023 7:24
0 0 Atbildēt

Izklausās pēc lielgabarītu kravas kompānijas reklāmraksta.

ezis71 7.decembris 2023 10:28
0 0 Atbildēt

Otrajam jeb vidējam smagajam viss bija štokos,būtu pārējiem šādi izvietotas atstarojošās plāksnes un negadījums nebūtu noticis.

es 7.decembris 2023 12:48
3 1 Atbildēt

Te izskatās, autobuss gāja uz grafika principu. Ja bija ticis garām pavadošajam un pirmajiem diviem, tad tur vairs nekāds "neredzēju" nestrādā. Tur ir tikai "negribēju". Laika un ceļa garuma pilnīgi pietika adekvātai bremzēšanai un paņemšanai uz malu. Jo trešais lielgabarīts varēja pat neredzēt notiekošo pirmo divu paceltā sniega virpuļu dēļ.

Vernons 7.decembris 2023 13:10
0 4 Atbildēt

Distance jāpalielina, lai sniega virpuļi netraucē!

es 7.decembris 2023 13:46
8 0 Atbildēt

Kas bija jāpalielina???? Kā var aizmugurē braucošais palielināt distanci, ja to, saskaņā ar Vīnes konvenciju, ir jādara priekšā braucošajam? Klaji uzdirst Vīnes konvencijai?

Vernons 7.decembris 2023 13:58
0 5 Atbildēt

Ar Savu atpalicību šeit jau nu nevajadzētu dižoties!  Tu vienreiz izlasi ŠO Vīnes konvenciju!

es 7.decembris 2023 14:06
10 0 Atbildēt

Man absolūti neinteresē kas tur ir rakstīts, jo tā nav ne man, ne LV saistoša. Man vienkārši ir jautri kā tu te ilgi un neatlaidīgi tulko viņu šauras vadītāju grupas, minoritātes, interesēs.

Vernons 7.decembris 2023 14:09
0 4 Atbildēt

Nezināšana neatbrīvo no atbildības! Latvijai saistoša, jo Latvija ir pievienojusies šai Konvencijai par ceļu satiksmi!

es 7.decembris 2023 14:49
4 0 Atbildēt

Kurš likums vai MK noteikumi to nosaka?

Vernons 7.decembris 2023 14:59
0 0 Atbildēt
es 7.decembris 2023 15:04
0 0 Atbildēt

Gribi teikt, ka tev ir derīga tā Starptautiskā vadītāja apliecība no 7. pielikuma? Ja nav, tad vari to konvenciju sarullēt un sev kautkur....

Vernons 7.decembris 2023 20:13
2 6 Atbildēt

Tev Eiropā neviens neprasa vadītāja apliecību! Tikai pasi.

es 7.decembris 2023 20:43
0 0 Atbildēt

Nu re, vēlviens pierādījums konvencijas bezjēdzīgumam!

Vernons 7.decembris 2023 22:05
0 5 Atbildēt

Tu pat Polijā neesi bijis, un tālāk, līdz Okeānam! Viss vēl priekšā.

:-) 8.decembris 2023 9:42
0 0 Atbildēt

Nomierinies, nav vērts ar vecu mehanizātoru strīdēties!

650 7.decembris 2023 15:26
2 0 Atbildēt

Sižetā ir skaidri redzams, ka OTRĀ mašīna bija atbilstoši ideāli aprīkota.Kas ir redzams atiiecībā uz visu pārējo?

Kurš LOHS diez to izdomāja, ka ārpusgabarīta kravu piekabi "vajadzīgs" aprīkot ar kaut kādu  praktiski zemu gandrīz uz šasijas spīdošu lukturi? Ko tas "palīdz" pretimbraucējam?

Tur vispār kāds ir padomājis, KO īsti spēj saskatīt šādai kolonnai pretimbraucošais šoferis, ja viņam acis spīd gara rinda ar šo te visādlīmeņa gaismu kakakofoniju un vēl plus pavadošā transporta bākugunis?

Protams, ka teorētiski te sava veida vaina ir katrai no iesaistītajām pusēm. Nav skaidrs vienīgi TAS, kurš ir autors tai vairāku dienu garumā cirkulējušajai press-relīzei, kur sabiedrībai (tā dēvetajiem Lohiem) gvelza absolūto lažu, ka pasažieri esot nogalinājis tieši Spogulis.Pat ja tur tiešām tas spogulis bija iejaukts.

Nav skaidrs, kā un kāpēc tiek pieļauta šāda tik klaja necieņa pret sabiedrību un/vai tiešām nav atlicis neviena kaut cik "neatkārīga" Pētnieka, kurš šo "jautājumu" varētu publiski pacelt vajadzīgajos augstumos un līmeņos.

Gena 10.decembris 2023 9:58
0 0 Atbildēt

Ursus reklāma? Kam bija vajadzīga šajā rakstš info ka viņi no 2007.gada?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kāpēc ir tik svarīgi noteikt atbilstošu ātrumu satiksmes organizēšanai? Ceļa zīmes 110 km/h piemērs (+ VIDEO) 15

iAutolv skaidro, kādēļ arī tik nelielā satiksmes nogrieznī kāds ir Rīgas-Jūrmalas šosejas posms, nepieciešams savlaicīgi mainīt noteikto maksimālo ātrumu un kādēļ dažkārt lielāks ātrums nozīmē mazāku agresiju uz ceļa. Lasīt vairāk

 

6 Ginesa rekordi: Kārlis Bardelis ar laivu un velo apbraucis apkārt pasaulei (+ VIDEO) 3

Kad viņš sāka savu braucienu apkārt pasaulei, viņam bija 31 gads. To beidzot – 39. Kārlis Bardelis airu laivā un ar velosipēdu apceļojis zemeslodi un nu atgriezies Latvijā. Ceļojuma laikā sasniegti seši Ginesa rekordi un vākti līdzekļi labdarībai. Lasīt vairāk

 

No 1. maija atsevišķos valsts ceļu posmos palielinās maksimālo atļauto ātrumu 10

No 1. maija atsevišķos valsts galveno autoceļu posmos tiks ieviests palielināts atļautais braukšanas ātrums. Lasīt vairāk

 

Kas ir Cupra Tavascan ? (+VIDEO) 6

Izstādē Auto 2024 notika elektromobiļa Cupra Tavascan Baltijas pirmizrāde. Kā TV Autoziņām uzsvēra K-Auto Seat un Cupra tirdzniecības vadītājs Juha Patama, tā ir pilnībā elektriska SUV kupeja, SUV spēcīgā rakstura un kupejas elegances kombinācija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti