Nosauktas auto funkcijas, kas traucē vadītājam 11

 

Foto: Publicitātes attēls

iAuto | 6.oktobris 2017 15:00

Satiksmes drošības fonda (AAA Foundation for Traffic Safety) eksperti veikuši pētījumu, kurā noskaidrotas automobiļa funkcijas, kas novērš vadītāja uzmanību un sliktākajā gadījumā var novest pie avārijas.

Eksperti pārbaudīja 30 automobiļus, ieskaitot tādus  pazīstamus modeļus, kā Audi Q7, Cadillac XT5, Ford F-250, Infiniti Q50, Mazda3, Honda Civic u.c. Piedalījās 24 vadītāji, kas braucot ar ātrumu 40 km/h, izmēģināja dažādas multimediju sistēmas funkcijas.

Visnekaitīgākā izrādījās audio sistēmas regulēšana – skaļuma maiņa un radio stacijas atrašana vadītājam ir tik ierastas lietas, ka neprasa daudz laika un uzmanības, praktiski neietekmējot automobiļa vadīšanas procesu. Otrajā vietā ir telefona zvani un SMS, bet visbīstamākā multimediju sistēmas funkcija ir navigācija, jo tās izmantošana, it īpaši adreses ievadīšana, prasa maksimālu koncentrēšanos.

Pētījuma gaitā tika vērtēta arī multimediju sistēmas funkcionalitāte un vadības pogu/sensoru izvietojums. Visērtāk vadāmas izrādījās tās iekārtas, kuru ekrāni izvietoti priekšējā paneļa centrā, visneparocīgākās – tās, kas vadāmas ar centrālajā konsolē novietotām grozāmpogām.

Noskaidrots, ka visvairāk uzmanības prasa Honda Ridgeline, Audi Q7, Volvo XC60, Honda Civic un Dodge Durango multimediju sistēmas.

Agrāk šī pati organizācija izpētīja, ka arī multimediju kompleksi ar balss vadību novērš vadītāja uzmanību un līdz ar to arī negarantē drošību, turklāt par visnedrošāko risinājumu tika atzīts Apple izstrādātais Siri Eyes Free risinājums.

 
Visi komentāri
 
Pareizais 6.oktobris 2017 15:17
22 2 Atbildēt

AAA eksperti ir idioti!

Tikpat labi var pateikt, ka riepu mainīšana braucot ar ātrumu 40 km/h ir bīstama, tāpēc tāda iespēja ir jāaizliedz (manīt drīkstēs tikai pret jaunu auto)

Galamērķis navigācijā ir jāievada pirms braukšanas uzsākšanas, tad nevajadzēt navigāciju saukt par bīstamāko funkciju.

Un navigācija ir 10x drošāka par papīra kartēm, kuras tika izmantotas pirms sāka ražot navigācijas.

ezis71 6.oktobris 2017 19:58
2 5 Atbildēt

Zini kā ir jādara ar papīra kartēm?Pirms braukšanas apskati karti,viss tāpat kā ar navigāciju un dodies ceļā.Bet,bet ja tev smadzenes kā vistai tad ieslēdz vēl navigāciju.

Scotinsh77 7.oktobris 2017 1:55
4 2 Atbildēt

ezis71 - tu esi totaals losis

ezis71 8.oktobris 2017 6:42
1 2 Atbildēt

Taisnība acīs kož?

msh 8.oktobris 2017 19:38
0 2 Atbildēt

Ezi, tu vēl neesi sapratis elementāru lietu - spēja orientēties telpā ir dāvana, kas visiem nav dota. Reku skotiņam tāda nav, toties ir jauns bembijs ar navigāciju.

650 8.oktobris 2017 21:06
3 0 Atbildēt

Gribētos redzēto to Profesoru, kurš bez liekas čakarēšanās un ar "atļauto" ātrumu un koncentrējoties uz ceļa apstākļiem ir spējīgs nobraukt kādu 2k garu ceļu ar papīra karti. Es tāda bizdabola vadītajā hlamā vnk atturētos kāpt. Varētu vēl saturīgi padiskutēt par algoritmu kā "pareizi" sagatavoties tālākam ceļam un kā ir labāk ievadīt datus- vai pa starpposmiem vai visu uzreiz un kādas katram variantam ir īpatnības.Vai kurš navi labāks- vai 5g vecs nekad neapdeitots oem vai tomēr veikalā pirkts 2017g versijas tomtomgarminbekers par 100eur. Bet te jau kā parasti tā diskusija orientēta tikai vienā virzienā...

klm 6.oktobris 2017 15:19
12 0 Atbildēt

Es varu papildināt, ka vēl stulbāka funkcija ir iespēja braucot rakstīt SMS multimediju sistēmā.

gunbox 6.oktobris 2017 16:28
3 1 Atbildēt

Man Waze nekas nav bīstams. Uz sarkanā apstājoties var paspēt atrast lokāciju, jo nav jāievada, kā brendotajās auto ražotāju navigācijas atsevišķi galaktika, planēta, kontinents, valsts, pilsēta, rajons, iela, nr un vēl vai nikns suns nav pie pakšķa.

viencexperc 6.oktobris 2017 17:24
9 0 Atbildēt

Bet kā ar Harija Portera skatīšanās braukšanas laikā?

Viens pat gāja bojā.

www.theguardian.com/technology/20...r-harry-potter

viencexperc 6.oktobris 2017 17:28
4 0 Atbildēt

Bildē audī laikam no top komplektācijas, jo ir kaut kāda multimēdiju sistēma. Bāzītē ir tikai rādio.

650 7.oktobris 2017 16:02
1 1 Atbildēt

Ieliec info ,"konkrēti" kuram jaunākam par 10g audi ir "tikai" radio.Cita lieta, ka ar top-komplektāciju apspriešanu parasti nodarbojas top-p/idari, lūk tas ir slikti.

Tur pajauniem audi ne ta ka top, bet pat normālas komplektācijas a4 ieskaitot, ir pie ātrumkloķa tačpanelis kurā var burtus uzzīmēt- tas gan tikai ja mākslinieka pirksts nav atrofējies pa kaut kādiem citiem caurumiem bakstot un ja smadzenes kontrolē par ko vispār tēma.Raksta autors laikam nebija pamanījis, ka tam attēlā redzamajam arī tas ir.Tiešām nav skaidrs- kādam *ujam ir paredzēti šādi kretīniski raksti, kuriem rodas vēl kretīniskāki komenti.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 11

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti