Vācijas tiesa atzīst pilsētu tiesības aizliegt dīzeļdzinējus 25

 

Foto: Ilustratīvs attēls/iAuto.lv

Nozare.lv | 27.februāris 2018 15:07

Vācijas augstākā administratīvo tiesu instance otrdien atzinusi, ka pilsētām ir tiesības aizliegt savā teritorijā automobiļus ar dīzeļdzinējiem.

Leipcigā izvietotās Federālās administratīvās tiesas spriedums nenozīmē to, ka šāds aizliegums tiks arī ieviests, taču ar to atzītas federālo zemju, pilsētu un citu mazāku municipalitāšu tiesības noteikt šādus aizliegumus gaisa piesārņošanas mazināšanai bez attiecīga federālā likuma.

Otrdienas spriedums pieņemts lietā, kas izriet no diviem citiem zemāku instanču spriedumiem, kurus attiecīgi pieņēmušas Bādenes-Virtembergas un Ziemeļreinas-Vestfālenes galvaspilsētu - Diseldorfas un Štutgartes - tiesas.

Vides un patērētāju tiesību aizstāvju organizācija "Vācijas Vides glābšana" (Deutsche Umwelthilfe -DUH) vērsās pret abām pilsētām tiesā, apgalvojot, ka tās nav pietiekami aktīvas cīņā pret kaitīgajiem izmešiem.

Štutgartes tiesa atzina, ka dīzeļdzinēju aizliegums ir visefektīvākais līdzeklis gaisa kvalitātes uzlabošanai un pilsētvidē dzīvojošo ļaužu veselības pasargāšanai.

Savukārt Diseldorfas tiesa lēma, ka šādi aizliegumi vēl ir "nopietni jāizvērtē".

Pret dīzeļdzinēju aizliegumu iestājas gan Vācijas federālā valdība, gan valsts ekonomikai tik nozīmīgā autorūpniecības nozare.

Tiesas spriedumu ar bažām gaidīja arī miljoniem vācu automašīnu īpašnieku un uzņēmumu, kas baidās ka nāksies mainīt savu transportlīdzekļu pārvietošanās maršrutus, kā arī ir norūpējušies par to īpašumā esošo automobiļu vērtības mazināšanos.

Tajā pašā laikā Vācijas valdībai draud iespējamā tiesvedība no Eiropas Savienības (ES) puses par neapmierinošo gaisa kvalitāti pilsētās, un Berlīne meklē iespējamās alternatīvas dīzeļdzinēju aizliegumam.

Transporta ministrija varētu šogad nākt klajā ar satiksmes noteikumu grozījumiem, kas ļautu pilsētām noteikt aizliegumu automobiļiem ar dīzeļdzinējiem izmantot noteiktus maršrutus.

 
25 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
iciks 27.februāris 2018 21:47
24 2 Atbildēt

Kārtējā tendence. Šoreiz pret dīzeļiem. Paies laiks, dīzeļi ies mazumā, atradīsies jauna bēda. Izrādīsies, ka benzīni ir slikti, jo neskatoties uz 0,55 l tilpumu un 2 turbīnām, tomēr uzražo kaut kādu CO2 gramu par daudz, kas izkausēs visus ledājus. Tad pieķersies elektromobiļiem, bet pēc laika apķersies, ka pag, tie tak arī tiek baroti no TECiem, AESiem u.c. elektrostacijām, kas atkal nav labi.

Tikām ļaudis tāpat mirs no vēžiem un audzējiem, kamēr ar dīzeļiem brauks ievērojami mazāk.

kasinsh79 27.februāris 2018 19:48
21 4 Atbildēt

Mjā. Tajā pašā laikā dīzeļi Rīgā brauc cauri pilsētai uz ostu Pie mums tā ir utopija. Varētu vismaz dūmainos šrotus izskaust. Tas, kas nereti korķos jāelpo aiz daža laba dīzeļauto - pipec

Haha 27.februāris 2018 18:49
17 2 Atbildēt

Ko tie vācieši streso par auto vērtības kritumu - Latvietis praktiskais nopirks visu to 15 gadīgo dīzeļu kalnu, jo "benzīns ir tik dārgs un neizdevīgs maniem 10km dienā braucieniem"

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti