Mums nav rezerves planētas – tehnoloģijas palīdz sasniegt oglekļa neitralitāti 3

 

Foto: Publicitātes attēls

Huawei | 19.jūnijs 2021 9:58

Ceturtās rūpniecības revolūcijas apstākļos kļūst aizvien skaidrāks, ka atjaunojamā enerģija nākotnē būs vitāli svarīga – tā secināts Eiropas Zaļās nedēļas ietvaros, kuras tēma šogad bija nulles piesārņojuma līmeņa sasniegšana.

Reizē ar ekonomisko izaugsmi pieaug arī enerģijas pieprasījums. Rodas jautājumus – kā izmantot tehnoloģijas, lai veicinātu tālāku ekonomisko izaugsmi, palielinātu un uzlabotu energoefektivitāti, un vienlaikus samazinātu oglekļa emisijas un sasniegtu oglekļa neitralitāti, kas ir Eiropas Savienības ilgtermiņa stratēģijas mērķis. Neapšaubāmi liela loma ceļā uz šo mērķi būs tehnoloģijām.

Tehnoloģiju pienesums planētas saglabāšanā

Pārmērīgs oglekļa emisiju apjoms, kas rada siltumnīcefektu planētas atmosfērā, rodas tādās nozarēs kā enerģētika, rūpniecība, transports, lauksaimniecība un būvniecība. Tomēr mūsdienu zaļās tehnoloģijas palīdz samazināt šo industriju kaitīgo ietekmi uz dabu un virzīties uz oglekļa neitralitāti. Lai sasniegtu labākos rezultātus, zaļās tehnoloģijas jāievieš visās jomās un ražotājiem jādomā par oglekļa mazietilpīgu attīstību, pārejot uz dabai draudzīgākām tehnoloģijām un izmantojot atjaunojamos energoresursus, rezultātā arī palielinot iekšzemes kopproduktu. Tomēr sasniegt izvirzītos oglekļa neitralitātes mērķus nebūs vienkārši – tikai veidojot ciešu sadarbību starp zinātni, ražošanas nozarēm un arī sabiedrību būs iespējams panākt, ka visi inovatīvie risinājumi nepaliek tikai ideju līmenī, bet tiek reāli ieviesti ražotnēs. Lai redzētu rezultātus, protams, ir nepieciešams laiks, taču visas puses pakāpeniski darbojas un iesaistās, virzoties pareizajā virzienā.

Klimatneitralitātes sasniegšanā nozīmīga ir sadarbība. Tas, bez šaubām, iekļauj zaļo jeb dabai draudzīgāko tehnoloģiju ražotāju iesaisti. Tieši viņi savos izpētes un attīstības centros strādā pie inovāciju radīšanas, un pēc tam iekārtas ražo un nodod lietošanā, radot aizvien jaunas iespējas samazināt rūpniecības un citu nozaru negatīvo ietekmi uz dabu. “Huawei fokuss šobrīd ir zaļie jaudas un digitālo tehnoloģiju risinājumi, piemēram, energoefektīvāki saules paneļi un elektroauto risinājumi, kas ļauj nobraukt lielāku distanci ar to pašu jaudu. Mēs nepārtraukti radām jaunus risinājumus, kas mūsu klientiem ļauj viegli pāriet uz atjaunojamo enerģiju – jau 2020. gada beigās bijām palīdzējuši vairāk nekā 200 mūsu partneru saražot vairāk nekā 300 miljardus kilovatstundu atjaunojamās enerģijas. Tas samazinājis oglekļa emisijas par 180 miljoniem tonnu, kas ir vienlīdzīgs pienesums dabai kā 240 miljonu koku iestādīšana. Tie ir reāli rezultāti, kas ved mūs tuvāk Eiropas un pasaules oglekļa neitralitātes mērķiem, un mēs turpināsim neatlaidīgi strādāt, līdz šos mērķus sasniegsim,” Eiropas Zaļās nedēļas ietvaros norādīja Filips Gans (Phillip Gan), Huawei prezidents Centrāleiropas, Austrumeiropas un Ziemeļvalstīs.

Likumdošana un sabiedrības izglītošana ceļā uz klimatneitralitāti

Eiropa ir uzņēmusies vadošo lomu klimata pārmaiņu mazināšanā, veidojot likumisko ietvaru, kas sevī ietver gan Zaļo kursu, gan dažādus klimata un citus ar vidi saistītus mērķus. Tie tālāk tiek iestrādāti Eiropas valstu, tai skaitā Latvijas, normatīvajos aktos, bet detalizētāku rīcības plānu izstrādā katra valdība. Piemēram, Latvijā ir izveidots Nacionālais enerģētikas un klimata plāns, kur aprakstīts, kā sasniegt Eiropas izvirzītos klimata mērķus, kādi uzdevumi veicami to sasniegšanai, kur tiks rasts finansējums un atrunātas citas nozīmīgas detaļas. Tas ir pareizais sākums – tieši likumdošanas sakārtošana ir viens no pirmajiem soļiem, kas palīdz rast līdzekļus zaļo tehnoloģiju ieviešanai valstī, mudinot gan inovācijas radīt, gan reāli ieviest ražošanas uzņēmumos.

Sabiedrības izglītošana ir svarīgs aspekts oglekļa neitralitātes sasniegšanā, jo paaudzes un to uzskati mainās. Jaunākajai sabiedrības paaudzei aizvien svarīgāks faktors ir preču un pakalpojumu klimatneitralitāte, un tas arī ļauj tehnoloģiju uzņēmumiem radīt energoefektīvākus produktus un ražotājiem – ieviest tehnoloģijas darbībā. “Viens no Huawei mērķiem ir veicināt zaļo tehnoloģiju un risinājumu ieviešanu praksē. Mēs radām iespējas dažādu nozaru uzņēmumiem ietaupīt energoresursus, samazināt kaitīgo izmešu daudzumu un kopā veidot dabai draudzīgāku sabiedrību un dzīvesveidu,” papildina Inese Šuļžanoka, "Huawei Technologies Latvia" komunikācijas vadītāja. “Tāpat mēs ņemam vērā visas ražošanas ķēdes posmu ietekmi uz dabu un pēc iespējas vairāk materiālu izmantojam otrreizēji, lai kopumā samazinātu jebkura procesa negatīvās sekas. To visu mēs darām kopā ar citiem nozares pārstāvjiem, aizvien straujāk virzoties uz klimatneitralitātes mērķiem, ieviešot zaļās tehnoloģijas mūsu ikdienā un veidojot zaļāku Eiropu.”

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
imzz 19.jūnijs 2021 10:14
2 0 Atbildēt

Pērciet "zaļos" Huawei produktus "Eiropas klimatneitralitātes" vārdā. Tā būtu īsāk.

WALA 19.jūnijs 2021 10:30
1 1 Atbildēt

Zini neskatoties uz visu kas šajā sakarā nepatīk, pozitīvi ir tas ka Huawei daudz un dikti dara, es ar esmu izmantojis viņu bezmaksas izglītību (partneriem) savā sfērā. Protams ne viss ir zelts kas spīd, tomēr pasniedzēji/lektori no Eiropas bieži ar labu praktisko bagāžu, un nekautrējas arī pateikt taisnību par to kur kaut kas Huawei nav līdz galam sanācis utml. līdz ar ko uzskatu ka pasākums ir diezgan lielā mērā win-win.

janka 19.jūnijs 2021 15:51
1 0 Atbildēt

1) kādēļ vairs nekur nepiemin globālo sasilšanu, bet saka "klimata pārmaiņas"???

2) kad pievērsīsimies slāpekļa netralitātei?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Kad neredz acīmredzamo (+ VIDEO) 22

Pa kreiso malējo joslu braucošais pikaps ar piekabi pazaudē daļu kravas. Vadītājs apstājas, padod atpakaļ un sāk nostiprināt no piekabes izkritušo priekšmetu, taču brīdi vēlāk stāvošajā sastāvā ietriecas vieglais automobilis. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām elektroauto par 20 000 eiro (+VIDEO) 6

Ķīniešu elektromobilis Ora neilgi pēc ierašanās Latvijā sacēlis pamatīgu ažiotāžu, turklāt vismaz ducis drosmīgo jau izvēlējušies to kā savu. Šajā video skaidrosim, kā Ora 03 uzvedas gaitā, un cik praktisks un ietilpīgs ir tās salons reālā braucienā. Lasīt vairāk

 

“Latvijas Gada auto 2024” TOP 3 modeļi. Kādi tie ir? (+ FOTO)

20.martā sāksies jaunāko automobiļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025", kas ilgs līdz 31.oktobrim. Kad visi konkursam pieteiktie auto tiksies vienuviet Lielajā Testa braucienā, kas iepriekš notika Mežaparka Lielajā estrādē Lasīt vairāk

 

Ar jaudu līdz 326 Zs - Volkswagen prezentējis jauno ID.3 GTX (+ FOTO) 6

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen iepazīstinājis ar jauno ID.3 GTX – sportisku elektriskās piedziņas modeli, kas pārdošanā nonāks šogad. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti