Autobild žurnālists: 1000 km elektroauto nevienam nav vajadzīgs 65

 

Foto: Publicitātes attēls

iAuto | 19.septembris 2021 7:40

Autobild.de žurnālists Matiass Brigge uzskata, ka elektromobilis, kas bez papildu uzlādes spēs nobraukt 1000 kilometrus, nevienam nav vajadzīgs.

Viens no galvenajiem e-automašīnu skeptiķu argumentiem ir nepietiekamais attālums, ko šāds spēkrats var veikt ar vienu uzlādi.

Mercedes-Benz patlaban izstrādā modeli EQXX ar 1000 km tāldarbību, taču Brigge uzskata, ka tas nav labi pārdomāts risinājums.

Vai varam iedomāties kādu, kurš spēj bez apstājas braukt 10-11 stundas, iztikt bez ēšanas, atpūtas un tualetes izmantošanas? Visticamāk, nē, bet tas nozīmē, ka automašīna apstāsies, turklāt ne reizi vien. Tieši tādēļ lielāka nozīme būtu uzlādes infrastruktūrai un iespējai uzlādēt akumulatoru, kamēr ceļotāji atpūšas. Tādejādi problēma nav vis mazajos akumulatoros ar nepietiekami lielu kapacitāti lielam kilometru skaitam, bet gan nepietiekamā ātrās uzlādes staciju skaitā, domā Brigge.

Nav jēgas arī milzīgām bateriju pakotnēm, kas nepieciešamas liela attāluma veikšanai. Divu iemeslu dēļ: akumulatori ir visdārgākā elektromobiļu sastāvdaļa, tāpēc mazas baterijas nozīmē lētāku elektromobiļu gala cenu, otrs iemesls – lielāks akumulators nozīmē lielāku svaru. Piemēram, Porsche Taycan 93,4 kW / h bateriju komplekts sver veselus 650 kilogramus. Ikdienas automašīnai tas ir daudz par daudz, jo svars palielina vidējo enerģijas patēriņu, un, lai paātrinātos, ir jāpieliek lielākas pūles. Tas, savukārt, palielina asu noslodzi, riepu un šasijas elementu nodilumu.

Kāpēc baterijas joprojām ir tik smagas? To enerģijas blīvums ir diezgan zems, iespējams, tas būs lielāks nākamās paaudzes tehnoloģijās. Izmantojot vieglākas baterijas, inženieriem drīzāk vajadzētu samazināt automašīnu kopējo svaru, nevis censties palielināt darbības diapazonu. Arī tā iemesla dēļ, ka mazāks enerģijas patēriņš saudzē apkārtējo vidi. Starp citu: Mercedes EQXX vajadzētu patērēt mazāk par 10 kWh uz 100 kilometriem.

Manuprāt, elektromobiļiem vajadzētu ņemt līdzi tikai tik daudz elektroenerģijas, cik tiem ir nepieciešams. Aptuveni 500 km diapazons ļauj katru dienu ērti pārvietoties 70 - 80 km attālumā veselu darba nedēļu, neapgrūtinot sevi pat ar vienu uzlādes reizi. Turēsim elektrību tīklā, nevis baterijās! Mana teorija: kurš pirms pārejas uz elektrisko piedziņu pieprasa 1000 km tāldarbības elektroautomobili, patiesībā nemaz negrib braukt ar elektrisko. Bet drīzāk palikt pie vecajiem ieradumiem (braukt ar iekšdedzes motoriem). 

 
65 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
insekc 19.septembris 2021 10:40
26 2 Atbildēt

Ja auto ir TIKAI pilsētas braukšanai, tad 200 km ir OK. Ja bauc kaut kur tālāk, tad ne. Ja braucot uz, piemēram, Berlīni 5 reizes ceļā jālādē baterijas, tad tas nudien neder. Ceļojums var pārvērsties par uzlādes punktu meklēšanu. Pat netaisos skatīties uz auto ar kuru nevar bez uzpildes nobraukt vismaz 500 km.

Pļurkt 19.septembris 2021 10:31
14 6 Atbildēt

Cik laika vajag lai pačurātu?

Cik daudz pa to pašu laiku varēs uzlādēt???

Vai arī....

Cik laika cilvēks patērē 10 stundās uz ēšanu, uz tualeti un nelielu kāju izstaipīšanu?

Cik laika būs jāpatērē laika lādējot baterijas ja bateriju ietilpība ir teiksim 300 km, lai nobrauktu 10 stundas??

Normāls cilvēks 19.septembris 2021 12:27
12 2 Atbildēt

Ja Tev ir biznesa darīšanas Berlīnē, kur plāno laiku pavadīt tikai pilsētā, varētu piekrist. Ja es braucu atpūsties uz nedēļām divām, tad nav tik traki. Ja es braucu ar savu mašīnu, es varu paņemt līdzi tik daudz un tās mantas ko gribu, nevis čakarēties lidostā. Un labāk braucu ar savu mašīnu, nevis īres...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Kad neredz acīmredzamo (+ VIDEO) 22

Pa kreiso malējo joslu braucošais pikaps ar piekabi pazaudē daļu kravas. Vadītājs apstājas, padod atpakaļ un sāk nostiprināt no piekabes izkritušo priekšmetu, taču brīdi vēlāk stāvošajā sastāvā ietriecas vieglais automobilis. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām elektroauto par 20 000 eiro (+VIDEO) 6

Ķīniešu elektromobilis Ora neilgi pēc ierašanās Latvijā sacēlis pamatīgu ažiotāžu, turklāt vismaz ducis drosmīgo jau izvēlējušies to kā savu. Šajā video skaidrosim, kā Ora 03 uzvedas gaitā, un cik praktisks un ietilpīgs ir tās salons reālā braucienā. Lasīt vairāk

 

“Latvijas Gada auto 2024” TOP 3 modeļi. Kādi tie ir? (+ FOTO)

20.martā sāksies jaunāko automobiļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025", kas ilgs līdz 31.oktobrim. Kad visi konkursam pieteiktie auto tiksies vienuviet Lielajā Testa braucienā, kas iepriekš notika Mežaparka Lielajā estrādē Lasīt vairāk

 

Ar jaudu līdz 326 Zs - Volkswagen prezentējis jauno ID.3 GTX (+ FOTO) 6

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen iepazīstinājis ar jauno ID.3 GTX – sportisku elektriskās piedziņas modeli, kas pārdošanā nonāks šogad. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti