Eksperti paredz drīzu UAZ „uzņēmuma galu” 6

 

Foto: Ekrānbilde no instagram.com/uaz.buhanka/

iAuto | 24.novembris 2021 13:29

Krievijas apvidus auto ražotājs UAZ varētu slēgt savas rūpnīcas tuvāko piecu gadu laikā – eksperti paredz, ka bez modernizācijas uzņēmumam nav nekādu izredžu izturēt konkurenci ar ķīniešiem.

UAZ īpašnieki nevēlas investēt pirms 80 gadiem dibinātā uzņēmuma atjaunošanā, un tirgu pamazām pārņem konkurenti, tostarp no Ķīnas. Šāda attieksme neglābjami novedīs pie uzņēmuma bojāejas tuvākajos gados, uzskata auto eksperti no Gazeta.ru.

Pagājušajā nedēļā UAZ vadītājs Adils Širinovs apstiprināja, ka uzņēmums aptur jaunā Patriot (saukts arī par krievu Prado) projektu, kā arī jaunu motoru radīšana ZMZ rūpnīcā, savukārt furgoniņa „Buhanka” modernizāciju Širinovs nosaucis par pilnīgi bezjēdzīgu.

Pati ražotne turpinās darboties tik ilgi, kamēr tā būs rentabla. Tagad UAZ izstrādā jaunu attīstības stratēģiju un meklē partnerus. No 2021. gada janvāra līdz oktobrim uzņēmuma pārdošanas apjomi pieauguši par 17 procentiem, salīdzinot ar šo pašu periodu 2020. gadā – līdz 34 tūkstošiem automašīnu. Taču, kā liecina "Kartotēka" datubāze, UAZ pagājušo gadu pabeidza ar divu miljardu rubļu tīrajiem zaudējumiem.

VTB-Capital auto industrijas analītiķis Vladimirs Bespalovs uzskata, ka jaunas platformas izstrādei UAZ modeļu līnijas atjaunināšanai būs nepieciešami 1–2 miljardi ASV dolāru. Šādas investīcijas neatmaksāsies, saražojot vien vairākus desmitus tūkstošu automašīnu gadā, īpaši ņemot vērā pasaules autobūves pagriešanos elektrifikācijas virzienā. Pieprasījums pēc klasiskajiem UAZ modeļiem joprojām saglabājas, taču apmēram pēc pieciem gadiem tas izsīks.

Vēl mazāk optimistisku prognozi sniedzis autoindustrijas konsultants Sergejs Burgazļjevs. Pēc viņa domām, rūpnīca strādās ne vairāk kā četrus gadus, jo Ķīnas zīmolu paplašināšanās (galvenokārt Geely un Haval), ievedot Krievijā modernus krosoverus un rāmja apvidus auto, paātrinās tās slēgšanu.

 
6 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Onsis 24.novembris 2021 13:42
6 0 Atbildēt

Tak analogov v mire ņetu, un kā tad ar armijas vāģiem? Zaldātiņiem apnicis tos stumt?

viencexperc 25.novembris 2021 9:32
5 0 Atbildēt

iauto šefs Māris šokā. Par ko tad rakstīs pēc 5 gadiem?

imzz 25.novembris 2021 10:27
4 0 Atbildēt

Nesen tak bija raksti viens pēc otra: Buhankas kemperis, Buhanka Rietumeiropai, Buhanka Ķīnai, pasūta īpašu Buhanku utt. ;)

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO)

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti