KEM: Elektroenerģijas cenas Ziemeļvalstīs un Baltijā ir stabilizējušās 1

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 10.janvāris 2024 13:11

Salīdzinot ar aizvadītās nedēļas ceturtdienu, 4.janvāri, un piektdienu, 5.janvāri, šonedēļ Somijā ir būtiski stabilizējies elektroenerģijas patēriņš un palielinājusies elektroenerģijas ražošana, aģentūru LETA informēja Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM).

Arī citos Ziemeļvalstu apgabalos un Baltijā kopumā elektroenerģijas ražošana, tās patēriņš un elektroenerģijas cenas ir stabilizējušās.

Atskatoties uz 5.janvāri, Latvijā elektroenerģijas kopējais saražotais apjoms bija lielāks nekā valstī patērētais. Latvijas importa un eksporta bilance bija pozitīva visās diennakts stundās.

KEM pārstāvji norāda, ka 5.janvārī Latvijā tika patērētas 22 679 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas. Savukārt tika saražotas 29 185 MWh.

Salīdzinot ar 5.janvāri, otrajā janvāra nedēļā Latvijas energoapgādes situācija nav būtiski mainījusies - Latvija saražo lielāko daļu no patērētās elektroenerģijas, piemēram, 9.janvārī, tika saražota elektroenerģija 75% apmērā no valstī patērētā apjoma.

Savukārt vidējā elektroenerģijas biržas cena Latvijā no 5.janvāra, kad tā bija 670,83 eiro par MWh, līdz 10.janvārim ir noslīdējusi uz 109,02 eiro par MWh.

KEM Enerģijas tirgus departamenta direktors Gunārs Valdmanis norāda, ka, salīdzinot ar janvāra pirmo nedēļu, šajā janvāra nedēļā ir samazinājusies ūdens pietece Daugavā, kā rezultātā ir samazinājusies Daugavas hidroelektrostacijas (HES) ražošana.

Savukārt no 15.janvāra ir plānots pabeigt plānveida remontdarbus vienā no Rīgas 2. termoelektrostacijas energoblokiem ar uzstādīto jaudu 420 megavati (MW). Rezultātā - saglabājoties līdzīgiem laikapstākļiem un tirgus cenām, Latvijas elektroenerģijas ražošanas apjoms, visticamāk, pārsniegs Latvijas pieprasījumu un ļaus daļu saražotās elektroenerģijas eksportēt, norāda Valdmanis.

KEM Valsts sekretāres vietniece enerģētikas politikas jautājumos Līga Rozentāle atzīmē, ka "jo lētāku elektroenerģiju spēsim saražot pašmājās jo biežāk būsim pasargāti no šādiem ekstremāliem un negaidītiem elektroenerģijas cenu kāpumiem".

Tādēļ arī enerģētikas ilgtermiņa politikā, kas ir daļa no Nacionālā enerģētikas un klimata plāna projekta, uzsvars likts uz atjaunīgo elektroenerģijas ražošanu, attīstot sauszemes un atkrastes vēja parkus, saules parkus, kā arī, īstenojot kombinēto enerģijas avotu elektrostaciju būvniecību Latvijā tuvā nākotnē, tādējādi virzoties uz atjaunīgo enerģijas īpatsvara palielināšanu gala patēriņā līdz pat 57%" norāda Rozentāle.

LETA jau ziņoja, ka 5.janvārī "Nord Pool" biržas elektroenerģijas cena Latvijas reģionā no plkst.8 līdz 12, kā arī no plkst.15 līdz 17 pārsniedza vienu eiro par kilovatstundu (kWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Savukārt laikā no plkst.7 līdz 8, kā arī no plkst.12 līdz 15 un no plkst.17 līdz 20 elektroenerģijas cena biržā bija robežās no 0,70 līdz 0,99 eiro par kWh.
 

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
BMW 11.janvāris 2024 8:57
2 0 Atbildēt

No raksta sapratu, ka KEM ir ievilcis internetu un sācis lasīt ziņas!

Tas ko KEM būtu jādara, jāatrod atbilde, kāpēc pārprodukcijas apstākļos elektrības cena ir augstāka, nekā tajos brīžos, kad ir elektrības deficīts!(KEM pārstāvji norāda, ka 5.janvārī Latvijā tika patērētas 22 679 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas. Savukārt tika saražotas 29 185 MWh.)

Mums taču visiem skolā mācīja ekonomikas pamatus, ja pieprasījums lielāks kā piedāvājums- cena aug, ja piedāvājums lielāks par pieprasījumu- cena krīt! Kaut kādi vientieši tajā KEM strādā unkam viņi vajadzīgi?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Traģisks negadījums rallija ātrumposmā Lietuvā - Latvijas rallija ekipāža iebrauc skatītājos 8

Lietuvas pilsētā Utenā piektdienas vakarā latviešu rallija ekipāžai iebraucot skatītāju pūlī, gājis bojā viens cilvēks un 14 ievainoti. Lasīt vairāk

 

Kā paceļot reprezentatīvo auto slieksni, nonācām pie uzņēmuma vieglā transportlīdzekļu nodokļa pieauguma? Intervija ar A.Kulbergu (+ VIDEO) 45

iAuto.lv lasītājs atsūtīja mums informācija, ka darba auto Cupra Formentor VZ ar 228kw jeb 310zs TSI iepriekš uzņēmuma vieglo transportlīdzekļa nodokli maksāja ap 37 eiro mēnesī, bet tagad 159,60 eiro. Lasīt vairāk

 

No nākamā gada CSDD pārbaudīs “kvēpu filtru”; ieteikumi, kā uzturēt to kārtībā 37

Nereti daudziem autovadītājiem tieši partikulāro jeb cieto daļiņu filtrs, tautā dēvēts arī par “kvēpu filtru” sagādā lielākās raizes, izejot tehnisko apskati. Eksperts Ints Purmalis, Inter Cars Latvija Servisa iekārtu segmenta vadītājs skaidro – ko darīt, lai “kvēpu filtrs” nesagādātu raizes, kā to uzturēt vislabākajā kārtībā un ko darīt, ja reiz gadījies tā, ka tas ir izgriezts. Lasīt vairāk

 

Kad beidzot sāks labot Vanšu tiltu? (+ VIDEO) 5

Arvien pieaugošais bedru apjoms uz Vanšu tilta ietvēm pēdējā laikā atkal uzjundījis iedzīvotāju neapmierinātību. Viņuprāt, tilts ir kritiskā stāvoklī. Rīgas domē gan mierina, ka tilts ir drošs – gan autobraucējiem, gan kājāmgājējiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti