Lauksaimnieki panāk, ka Lietuvas Seims 23 reizes pazemina akcīzes nodokli sašķidrinātajai naftas gāzei 5

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 16.februāris 2024 11:16

Lietuvas Seims ceturtdien nolēma, ka no marta akcīzes nodoklis sašķidrinātajai naftas gāzei tiks samazināts vairāk nekā 23 reizes - no 304 eiro līdz 13 eiro par tonnu.

Samazināt akcīzes nodokli sašķidrinātajai naftas gāzei nesenajās protesta akcijās pieprasīja lauksaimnieki.

Valdība bija ierosinājusi noteikt akcīzes nodokli 41 eiro apmērā.

Tajā pašā balsojumā tika atcelti ierobežojumi lauksaimniekiem izmantot marķēto dīzeļdegvielu. 

108 deputāti balsoja par, neviens nebija pret, bet pieci deputāti atturējās.

Seima Lauku lietu komitejas deputāts Ķēstutis Mažeika sacīja, ka akcīzes nodokļa samazinājums sašķidrinātajai naftas gāzei visvairāk skars iedzīvotājus, nevis lauksaimniekus.

"Šodienas lēmums skar nevis lauksaimniekus, bet drīzāk iedzīvotājus, īpaši tajās teritorijās, kur izmanto gāzi, jo pēdējā laikā cilvēki aktīvi brauc ar baloniem gan uz Latviju, gan uz Poliju, pērk tur, un tas ir jūtams. Šie cilvēki visvairāk izjutīs ietekmi, savukārt lauksaimnieki izmaiņas, visticamāk, izjutīs tikai vasarā," pēc balsojuma Seimā žurnālistiem sacīja Mažeika.

Grozījumus akcīzes nodokļa likumā pieprasīja lauksaimnieki, kuri janvārī Viļņā rīkoja plaša mēroga protestus. Lauksaimnieki aicināja politiķus atcelt sašķidrinātās naftas gāzes akcīzes nodokļa palielinājumu, kas stājās spēkā no janvāra, un atjaunot dīzeļdegvielas akcīzes nodokļa atbrīvojumu viņu transportlīdzekļiem. 

Vides ministrs Simons Ģentvils trešdien sacīja, ka zems akcīzes nodoklis sašķidrinātai naftas gāzei veicinātu turpmāku šī produkta importu no Krievijas. Turklāt viņš teica, ka šāds tarifs atturētu mājsaimniecības un uzņēmumus no investīcijām mazāk piesārņojošā degvielā. 

Pēc viņa domām, ar šo lēmumu parlaments atkāpjas no kursa samazināt piesārņojumu un aktīvi cīnīties pret klimata pārmaiņām.
 

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
BMW 16.februāris 2024 13:44
4 3 Atbildēt

Kas tie par dauņiem valdībā, kas apgalvo, ka LPG ir piesārņojoša degviela? Ar LPG jau gadiem cilvēki darbina savas gāzes plītis un nav dzirdēts, ka kāds būtu nomiris no LPG emisijām savā dzīvoklī! Garāžās gan kāds ik pa laikam nomirst, no benzīna mašīnas izplūdes gāzēm!Visā skandināvijā sabiedriskais transports barauc ar gāzi, jo ir mazāks kaitējums videi, kā no benzīna un dīzeļa!

Tak 16.februāris 2024 14:28
4 3 Atbildēt

tā naivo idiotu demagoģija un propaganda.  Nav ko ņemt galvā.  Viņus vairs neviens neklausās. Tik dēļ inerces mediji vēl maļ  veco eko dziesmu, kurai patiesībā nav nekāda sakara ar eko.

Dogo 16.februāris 2024 18:15
1 0 Atbildēt

Kopš kura laika Latvijā gāzes baloni lētāki nekā Lietuvā vēl pirms pāris mēnešiem tur cena bija 21 EUR mūsu 36-45 vietā

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO)

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 2

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 6

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti