Apdrošinātājs: Janvārī par 75 % pieaudzis atlīdzību pieteikumu skaits par negadījumiem, ko izraisījusi automašīnu saslīdēšana uz ceļa 4

 

Foto: Publicitātes attēls

BTA | 3.februāris 2017 11:58

Mainīgā gaisa temperatūra, nokrišņi lietus un sniega veidā šī gada janvārī būtiski pasliktināja braukšanas apstākļus uz Latvijas ceļiem un palielināja ceļu satiksmes negadījumu risku.

To apliecina arī apdrošināšanas akciju sabiedrības “BTA Baltic Insurance Company” (turpmāk – BTA) statistika – šī gada janvārī par transportlīdzekļu bojājumiem, kas radušies, automašīnai saslīdot un nobraucot no ceļa braucamās daļas, BTA saņēmusi 145 apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus, kas ir par 75 % vairāk salīdzinājumā ar pērnā gada decembri.

BTA janvārī vidēji ik dienas saņēma piecus apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par negadījumiem, kuru cēlonis bijis apledojis vai slidens ceļš un autovadītāju nespēja savaldīt savu transportlīdzekli uz šāda ceļa. Plānotā kopējā apdrošināšanas atlīdzību summa par janvārī pieteiktajiem šāda veida negadījumiem varētu sasniegt 330 tūkstošus eiro, kas ir gandrīz par 100 tūkstošus eiro vairāk nekā BTA izmaksājusi apdrošināšanas atlīdzībās par šādiem negadījumiem iepriekšējā mēnesī – pērnā gada decembrī.

“Visvairāk atlīdzību pieteikumu tika saņemts janvāra pirmajās nedēļās, kad papildu atkusnim un apledojumam braukšanu apgrūtināja arī sniegs un putenis. Janvāris tradicionāli ir “pīķa” mēnesis, kad saņemam rekordlielu atlīdzību pieteikumu skaitu par šāda veida ceļu satiksmes negadījumiem un to radītajiem zaudējumiem mūsu klientiem. Pēdējo gadu vienīgais izņēmums ir pērnā gada novembris, kad mēneša sākumā Latviju pārsteidza spēcīga snigšana, kas veicināja ceļu satiksmes negadījumu skaita pieaugumu. BTA pērnā gada novembrī saņēma 200 atlīdzību pieteikumus par transportlīdzekļu bojājumiem, kas radušies, automašīnai saslīdot uz ceļa. Lai gan apledojuši ceļi būtiski paaugstina ceļu satiksmes negadījuma risku, bieži vien šāda veida ceļu satiksmes negadījumu cēlonis ir bijis cilvēciskais faktors – transportlīdzekļa vadītāja pieredzes trūkums, laikus nenomainītas vai neatbilstošas ziemas riepas, nepareizi izvēlēts braukšanas ātrums un distances neievērošana,” stāsta apdrošināšanas akciju sabiedrības “BTA Baltic Insurance Company” Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore Iveta Rijniece.

Kā liecina BTA apkopotā informācija, janvārī lielākā daļa (60 %) negadījumu, kad transportlīdzekļi saslīdējuši uz ceļiem, notikuši Rīgas reģionā, Rīgā un tās apkārtnē, bieži uz pilsētas maģistrālajām ielām. Citviet Latvijā automašīnas uz ceļiem saslīdējušas retāk. Zemgales reģionā janvārī notikuši 11 % no visiem BTA klientu pieteiktajiem šāda veida negadījumiem, savukārt vismazāk negadījumu bijis Vidzemes pusē – 7 % no kopējā skaita.

Automašīnas saslīdēšanas rezultātā negadījuma sekas var būt ļoti dažādas – sākot no salīdzinoši nebūtiskiem bojājumiem (bojātas riepas, uzbraucot apmalēm vai citiem šķēršļiem, noskrāpēta vai nedaudz bojāta automašīnas virsbūve) līdz pat ļoti būtiskiem bojājumiem, ja automašīna noslīdējusi no brauktuves un apgāzusies. Piemēram, pērnā gada decembrī Gulbenes novadā kāda BTA klienta vadītā 2015. gada automašīna Subaru Legacy, veicot pagriezienu, sāka slīdēt, kā rezultātā nobrauca no brauktuves un apgāzās uz jumta. Negadījuma rezultātā automašīna vairs nav remontējama. Par šo negadījumu BTA izmaksāja apdrošināšanas atlīdzību vairāk nekā 27 tūkstošu eiro apmērā.

“Apkopojot informāciju par ceļu satiksmes negadījumu iemesliem ziemas periodā, jāatzīmē, ka lielākā daļa negadījumu notikuši distances neievērošanas dēļ, kad, braucot pa slidenu vai apledojušu ceļu, autovadītāji nav spējuši novaldīt savus spēkratus un tie ieslīdējuši priekšā braucošajā automašīnā. Daudzi negadījumi notikuši manevru laikā, kad, pārkārtojoties braukšanai blakus joslā, cenšoties apdzīt priekšā braucošās automašīnas vai veicot pagriezienu, transportlīdzeklis saslīdējis un uzbraucis citam transportlīdzeklim vai kādam šķērslim – ceļa apmalei, nožogojumam vai ceļa zīmei.

Apgrūtinātas braukšanas apstākļos autovadītāji, jo īpaši pilsētās, salīdzinoši bieži iekļuvuši ceļu satiksmes negadījumos, neievērojot vai nepamanot ceļa zīmi “Dodiet ceļu”, vai nespējot savlaicīgi nobremzēt pirms attiecīgās ceļa zīmes. Sinoptiķi prognozē, ka ziemai raksturīgie laikapstākļi – sals, sniegs un putenis, saglabāsies arī februārī, tāpēc autovadītājiem ir svarīgi atcerēties, ka automašīnas vadīšana ziemā būtiski atšķiras no braukšanas vasarā. Iesakām autovadītājiem sekot līdzi sinoptiķu prognozēm, ieklausīties a/s “Latvijas Valsts ceļi” brīdinājumos par slidenajiem ceļa posmiem un būt divkārt uzmanīgiem, braucot pa tiem,” atzīmē I.Rijniece.

Lai nepakļautu sevi un citus ceļu satiksmes dalībniekus paaugstinātam riskam, BTA speciālisti aicina autovadītājus ievērot drošas braukšanas pamatprincipus – izvelēties laikapstākļiem un ceļa stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu, pirms došanās ceļā pārliecināties par sava transportlīdzekļa tehnisko stāvokli un būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem slidenu ceļu posmos.

 
Visi komentāri
 
Brx 3.februāris 2017 18:06
5 0 Atbildēt

Beidziet čīkstēt BTA!!! Kad nauda jāizmaksā,nevis jāiebāž kabatā,tad jāraksta un jāčīkst!!!

he 3.februāris 2017 19:18
1 0 Atbildēt

vismaz statistiku varēja uzlikt,kāda iemesla pēc avārijas visvairāk notikušas!

Janis 3.februāris 2017 21:24
2 2 Atbildēt

It seviski Baltikums.Nevelas atlidzinat .Svoloci pedejie.

experc 7.februāris 2017 5:57
1 0 Atbildēt

tak kas jums ( tavai apdrošināšanas kompānijai) neliedz cenas samazināt? Jā, sanāks mazāka peļņa, kā arī pietiks uzcelt māju tikai sev, nevis arī bērniem, bet nevar visu gribēt.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti