Palielinās auto sadursmju ar dzīvniekiem skaits 5

 
BALTA | 20.marts 2014 11:39

Kā liecina Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības BALTA (RSA Grupa) statistika, pēdējo gadu laikā izteikti palielinājies automašīnu sadursmju skaits ar meža dzīvniekiem, kā arī izmaksāto atlīdzību vidējais apmērs. Ja 2011.gadā auto īpašniekiem par sadursmi ar dzīvnieku vidēji tika atlīdzināti zaudējumi 954 eiro apmērā, tad 2012.gadā tie bija 1035 eiro, bet pērn – jau 1221 eiro. Visbiežāk sadursmes notiek ar stirnām, dati liecina, ka biežākās sadursmju vietas ir Rīgas, Ventspils un Daugavpils reģioni.

Foto: Publicitātes foto

Kopumā BALTA apdrošināto automašīnu vadītāji 2013.gadā iesnieguši 660 pieteikumu par sadursmēm ar dzīvniekiem. Visbiežāk automašīnu sadursmes ar meža dzīvniekiem 2013.gadā notikušas aukstajos gada mēnešos - janvārī, oktobrī, novembrī un decembrī. Pēdējo gadu pieredze liecina, ka negadījumu skaits pēc salīdzinoši mierīga gada sākumā februārī un martā atkal varētu pieaugt maijā.

Kā liecina pēdējo trīs gadu statistika, visbiežāk sadursmes ar dzīvniekiem notiek „Volkswagen” markas mašīnām, ko var skaidrot ar šīs auto markas plašo izplatību. Kopš 2010.gada decembra „Volkswagen” markas automašīnas iekļuvušas gandrīz 300 sadursmēs. Otrajā vietā ierindojas „Toyota” markas automašīnas ar 161 sadursmi un trešajā - „Audi” ar 159 šāda veida negadījumiem.

BALTA atlīdzību direktors Ingus Savickis norāda: „Diemžēl automašīnu sadursmju skaits ar dzīvniekiem ir palielinājies. Ja 2011. un 2012.gadā negadījumu skaits pārsniedza 500, tad pērn tie bija jau 660 negadījumi, bet 2014.gadā līdz marta vidum esam reģistrējuši 132 negadījumus, kas liek domāt, ka kopumā līdz gada beigām varētu būt pārsniegts arī pērnā gada negadījumu skaits.”

Ingus Savickis skaidro, ka ne visi dzīvnieki nodara lielus bojājumus auto, taču Latvijā gana bieži sastopamās stirnas un brieži, kas vidēji sver 200 kilogramu, var nodarīt lielus bojājumus. Pārvietojoties ārpus apdzīvotām vietām ar atļauto braukšanas ātrumu 90 kilometri stundā, šāda sadursme var būt letāla ne tikai meža dzīvniekam, bet arī autovadītājam. Tāpat jāpatur prātā, ka nereti sadursmes notiek arī ar iespaidīgākiem dzīvniekiem, piemēram, aļņiem un mežacūkām. Tās automašīnām spēj nodarīt vislielākos bojājumus, taču, par laimi, šādi negadījumi Latvijā notiek retāk.

Foto: Publicitātes foto

Pētot ģeogrāfisko izvietojumu, sadursmes ar meža dzīvniekiem kopumā pērn visbiežāk notikušas Latgalē, taču atsevišķu pilsētu ziņā izceļas Rīgas, Ventspils un Daugavpils pilsētu apkārtne. Pērn sadursmes lielākoties notikušas ar stirnām un bukiem – kopā reģistrēti teju 300 negadījumu, tam seko sadursmes ar aļņiem un meža cūkām – 70. Taču automašīnu sadursmes uz ceļiem notiek ne vien ar meža dzīvniekiem, bet arī ar mājdzīvniekiem, pērn BALTA reģistrējusi 70 šāda veida negadījumu, kas ir 10,6% no visa negadījumu apjoma.

BALTA dati rāda, ka pērn fiksēts 660 atlīdzību pieteikumu par auto sadursmi ar dzīvniekiem. Lielākā atlīdzība automašīnas sadursmē ar dzīvnieku pērn sasniedza 26 220 eiro. Automašīnai saduroties ar staltbriedi, tika stipri bojāts automašīnas priekšējais atdurstienis, stikls, visa labā puse, motora pārsegs un arī jumts. Apdrošinātāji pieņēma lēmumu, ka mašīna vairs nav remontējama un to nepieciešams aizvietot.

 
Visi komentāri
 
GB12 20.marts 2014 16:29
0 1 Atbildēt

Šis ir viens no galvenajiem argumentiem, kāpēc es uzskatu, ka KASKO ir vajadzīgs un ne tikai tiem, kam līzings prasa. Nu, vismaz tiem, kuriem auto ir jaunāks par kādiem 8-10 gadiem. Jo, lai cik tu pats prātīgi nebrauktu un ar kādu pieredzi nebūtu, dzīvnieku sadursmes izbaudīt dabū pat vispieredzējušākie auto vadītāji. Un tur reti kad bojājumi aprobežojas tikai ar bamperu krāsošanām vai restītes piepirkšanām.

anonimikis 20.marts 2014 17:24
0 0 Atbildēt

tumsā pa mežu jābrauc lēnāk.

Ivars 20.marts 2014 17:59
0 0 Atbildēt

Stirnām tieši patīk pa pļavām vazāties

fokss 20.marts 2014 21:42
0 0 Atbildēt

savu stirnu nepamanīsi

zinātājs 21.marts 2014 7:49
0 0 Atbildēt

Lapsu nobrauks un pat īpaši nejutīs.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti