Jūrmalas pašvaldība sievietei piemēro 77 sodus par iebraukšanu pilsētā bez caurlaides, bet tiesa atzīst tikai vienu sodu 18

 

Foto: Ekrānšāviņš no Google.com

Nozare.lv / iAuto.lv | 13.jūnijs 2018 8:02

iAuto jau ilgāku laiku rakstīja par nepārdomāto Jūrmalas iebraukšanas caurlaižu sistēmu. Pašvaldības iestādēm būtu jādarbojas caurspīdīgi un ar skaidriem pamatotiem noteikumiem.

Jūrmalas Pašvaldības policija kādai sievietei piemērojusi 77 naudas sodus 3850 eiro apmērā par vairākkārtēju iebraukšanu kūrortpilsētā bez nepieciešamās caurlaides, tomēr Rīgas apgabaltiesa par pamatotu atzinusi tikai vienu sodu 50 eiro apmērā, bet pārējos sodus tā atcēlusi, trešdien vēstīja LNT raidījums "900 sekundes".

Jūrmalas iedzīvotājai Santai pašvaldības policija par iebraukšanu pilsētas teritorijā bez caurlaides bija piemērojusi sodus 3850 eiro apmērā jeb 50 eiro par katru iebraukšanu bez caurlaides. Santa protokolus saņēma tikai piecus mēnešus pēc pirmā pārkāpuma izdarīšanas, tādēļ vērsās pie juristes, jo uzskatīja, ka policijai bija jābrīdina daudz ātrāk.

Sākotnēji Jūrmalas tiesa atzina, ka Santai jāmaksā viss sods, taču pēdējā instance - Rīgas apgabaltiesa - atcēla 76 administratīvo pārkāpumu protokolus, atstājot spēkā tikai pirmo sodu 50 eiro apmērā. Tiesa spriedumā norāda, ka, novēloti piemērojot sodus, netiek sasniegts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktais soda mērķis - atturēt personu no atkārtotas pārkāpumu izdarīšanas. Līdzšinējā sistēma gluži pretēji veicinājusi pārkāpumu sistemātiskumu, par tiesas secināto vēstīja LNT raidījums "900 sekundes".

"Pirmais sods ir pamatots, jo nezināšana vai aizmāršība neatbrīvo no atbildības. Jautājums ir par samērīgumu, kas ir sekojis pēc tam. Administratīvās lietvedības sākšana piecus mēnešus pēc pārkāpuma izdarīšanas nav samērīga, nav attaisnojama ar iestādes kapacitātes trūkumu," raidījumam apgalvoja juriste Inese Auziņa, pie kuras vērsās Santa.

Pērn no aprīļa līdz septembra beigām, kad tiek iekasēti divi eiro par iebraukšanu Jūrmalā, bez vienreizējās iebraukšanas caurlaides braukuši vismaz 100 autovadītāji dienā. Darba apjoms esot tik liels, ka pirms pusgada Jūrmalas Pašvaldības policijas vadība bija spiesta pieņemt darbā jaunus darbiniekus un vērt vaļā nodaļu, kas nodarbojas tikai ar šo pārkāpumu izskatīšanu, vēstīja "900 sekundes".

"Tas diemžēl skaidrojams ar to, ka ir ļoti liels pārkāpēju skaits. Es neuzskatu, ka šie pieci mēneši būtu liels pārmetums pašvaldības policijai. Iebraukšanas maksa [Jūrmalā] nav nekas jauns," sacīja Jūrmalas pilsētas domes Administratīvi juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Ķēniņš.

Kopumā rajona tiesās līdzīgās lietās zaudējuši 40 pārkāpēji, bet pēdējā instancē šos spriedumus vairākums nebija pārsūdzējis. Zvērināts advokāts Olavs Cers, kas specializējas juridisku problēmu risināšanā ar valsts iestādēm un pašvaldībām, raidījumam vērsa uzmanību uz to, kāpēc protokolus par ātruma pārsniegšanu no fotoradariem var atsūtīt daudz ātrāk nekā to darījusi Jūrmalas pašvaldības policija. "No visiem radariem, neskatoties uz to, ka viņi aptver visu Latvijas teritoriju, soda kvītis ar foto cilvēki saņem divu nedēļu laikā. Tātad tas ir iespējams. Tad jāskatās savādāk - ja ir ieviesta sistēma, lai novērstu pārkāpumu, ir arī jāmēģina nodrošināt attiecīgu kapacitāti apstrādājošai iestādei. Ja tas nesanāk, tad jādomā, vai kaut kas nav nepareizi," sacīja Cers.

Advokāts uzskata, ka arī citi pārkāpēji var pārsūdzēt viņiem piemērotos sodus, taču jāņem vērā, ka katrs gadījums ir individuāls un tas būtu jāizvērtē kopā ar juristu.

Māris Ozoliņš, iAuto portāla redaktors: "Kāpēc cilvēkiem ir jābojā noskaņojums, jāiegulda savs laiks un nauda, lai atceltu nepamatotu Jūrmalas pašvaldības piemērojamo praksi. Ļoti daudz cilvēki saņēma vairāku tūkstošu sodu, pat tādi, kuriem pēc būtības pienākas caurlaide, vienkārši viņi brauc ar citam piederošu auto!

Prieks, ka vismaz viena lieta būs atrisināta, taču šajos noteikumos ir vēl daudz cilvēka tiesību pārkāpumu, kuras tieši ierobežo pārvietošanās brīvību, konkrētāk, uz savu īpašumu."

Lasi vēl portālā iAuto par Jūrmalas iebraukšanas caurlaižu tēmu:

Interesanti:

 
18 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
gg 13.jūnijs 2018 10:41
13 7 Atbildēt

un no autobraucēju puses ir normāli katru dienu pārkāpt noteikumus un pēc tam sūdzēties, ka esi pieķerts?

Manuprāt, salīdzinājums ar fotoradariem (un pats spriedums) arī ir galīgi garām, jo tādā gadījumā es varu braukt garām fotoradaram, cik ātri gribu katru dienu (kaut vai 10 reizes dienā) līdz saņemšu sodu, pēc tam patiesāties, jo redz nav sasniegts Administratīvā pārkāpuma kodeksa mērķis - es tak nezināju, ka fotoradars bildē, tādēļ pārkāpu noteikumus visas dienas. Būtu man uzreiz atnācis e-pasts, pēc pirmās reizes vairs nepārkāptu ātrumu...

hmm 13.jūnijs 2018 16:43
10 4 Atbildēt

Ja reiz esi izvēlējies dzīvot Jūrmalā, tad esi arī gatavs samaksāt to iebraukšanas maksu 1 vai 2 reizes gadā, kad brauc mājās ar citu nevis savu auto.

Neredzu baigo problēmu.

Bet šeit jau vairāk ir par paša autovadītāja stulbumu, ka katru otro dienu (77 reizes 5 mēnešu laikā) brauc garām ķieģeļiem un ir sašutis, ka pēc tam atnāk sods. Likums neaizliedz sodīt 6 mēnešu laikā pēc pārkāpuma.

hmm 14.jūnijs 2018 14:32
7 0 Atbildēt

šis iemesls arī ir viens no galvenajiem, kādēļ Jūrmals centrā (Kauguros vari iebraukt bez caurlaides) - lai caur pilsētu neveidotos tranzīta plūsma.

Par Rimi bezmaksas stāvvietām gan ir samelots, jo Rīgā, Jelgavā, gan jau arī citur vairākās vietās ir maksas stāvvieta (1 stunda bez maksas, pēc tam jāmaksā).

p.s. Man personīgi labāk patīk, ka ir caurlaides maksa un varu auto novietot bez maksas un aiziet līdz jūrai uz tik ilgu laiku cik vēlos, nevis par katru stundu maksāt 2.50 kā tas ir Rīgas centrā. Nešaubos, ka caurlaides maksas atcelšanas gadījumā visas pie jūras tuvākās ielas pārvērstos maksas stāvvietās.

p.s.2 Pārsvarā par iebraukšanas maksu pukst tie, kas nedzīvo/nestrādā Jūrmalā, bet uz turieni tikai vizinās, jo, ja ir kāda saistība, tad ir gana daudz iespēju pietiekami lēti iegādāties caurlaidi. Tagad var iegādāties caurlaides arī uz pāris dienā, vai mēnesi.

p.s.3. Nē, man nav nekādas saistības ar Jūrmalu, bet maksas sezonā kaut kur ap 10 reizēm sanāk aizbraukt ar auto.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 24

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 11

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti