Baltijas meža īpašnieku organizācijas pievienojas aicinājumam ES līderiem transformēt Zaļo kursu 2

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 27.aprīlis 2022 10:47

Baltijas meža īpašnieku organizācijas ir pievienojušās Eiropas mežu īpašnieku vēstulei Eiropas Savienības (ES) līderiem par nepieciešamību transformēt Zaļo kursu, aģentūru LETA informēja Latvijas Meža īpašnieku biedrības pārstāvji.

Eiropas meža īpašnieki vēstulē aicina izmantot vietējos atjaunojamos resursus Krievijas dabasgāzes vietā, tādējādi stiprinot savu drošību un apgādes iespējas.

Vēstulē norādīts, ka pret Krieviju un Baltkrieviju ieviestās sankcijas izpaužas arī kā apaļkoku un koksnes produktu importa pārtraukums Eiropā no minētajām valstīm. Meža īpašnieku ieskatā, lai nodrošinātu esošās vajadzības gan enerģijas ražošanai, gan izejmateriālus būvniecībai un bioekonomikai, ir nepieciešams kompensēt šos izejvielu apjomus.

"Lai pārtrauktu karu Ukrainā, ir steidzami jāmazina Eiropas atkarība no Krievijas fosilām izejvielām. Sabiedrība un ekonomika jānodrošina ar uzticamiem un cenā pieejamiem enerģijas avotiem no atjaunojamiem resursiem. ES var nodrošināt enerģētisko neatkarību, sasniegt klimata mērķus un veidot taisnīgu sabiedrību, ja meži tiek ilgtspējīgi apsaimniekoti un aktīvi izmantoti šo mērķu sasniegšanai," teikts vēstulē ES līderiem.

Vēstules autori skaidro, ka pašlaik Eiropā daudzas valstis pārskata ārpolitikas, drošības un apgādes jautājumus, kas prasa ne vien politisku lēmumu pieņemšanu, bet arī ekonomikas transformāciju, lai atteiktos no Krievijas gāzes.

"Ir pienācis laiks arī ES pamosties un pievērsties šai realitātei", teikts vēstulē, kurā vienlaikus arī skaidrots, ka pāreja uz drošu apgādi no citiem avotiem prasa gan investīcijas, gan atrast citus avotus enerģijas ražošanai.

Meža īpašnieki Eiropā jau pirms kara norādījuši uz nepieciešamību izmantot Eiropas mežu potenciālu, lai ar apsaimniekošanas metodēm veicinātu mežu produktivitāti un tādējādi arī palīdzētu sasniegt klimata mērķus ilgtermiņā.

Tāpat vēstules autori uzsver, ka mežu izmantošana nodrošinātu atjaunojamu resursu pieejamību būvniecībai un bioekonomikai, kas rada iespēju atteikties no fosilām izejvielām.

Vēstulē pausts, ka līdz šim meža īpašnieku balsis nav pietiekami sadzirdētas, kas atspoguļojas vairākos Eiropas Komisijā topošos dokumentos, kas paredz ierobežot meža apsaimniekošanu nerēķinoties ar ES dalībvalstu iedzīvotāju vajadzībām un maksātspēju.

Latvijas Meža īpašnieku biedrība ir 2005.gadā dibināta nevalstiska organizācija, kas apvieno ap 500 meža īpašnieku, kas atbalsta ilgtspējīgas un ekonomiski pamatotas mežsaimniecības attīstību Latvijā. Meža īpašnieku biedrība apvieno gan lielos un mazos privātos meža īpašniekus, gan komercsabiedrības, gan pašvaldības, kuru īpašumā vai tiesiskajā valdījumā ir mežs.

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Opis 29.aprīlis 2022 9:45
1 0 Atbildēt

Tad nu gan bēda, jāsāk ar čiekuriem kurināt!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti