"Sadales tīkls": AST zaļo komponenti attiecinot arī uz mums, zaļās enerģijas ražotājiem šī sadaļa tarifā varētu būt septiņas reizes mazāka 1

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 6.decembris 2022 11:06

Ja elektroenerģijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) zaļo komponenti attiecinātu arī uz sadales sistēmas operatoru AS "Sadales tīkls", tad šī maksājuma daļa zaļās enerģijas ražotājiem "Sadales tīkla" tarifā varētu būt septiņas reizes mazāka, intervijā aģentūrai LETA teica "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

"Mēs neesam mierā ar to [tarifu projektu], ko mēs esam iesnieguši, it īpaši attiecībā uz zaļās ģenerācijas komponenti," stāstīja Jansons, uzsverot, ka gan AST tarifa metodoloģijas apspriešanā, gan tarifa iesniegšanas procesā "Sadales tīkls" vairākkārt ir norādījis, ka arī uz to ir jāattiecina zaļā komponente, lai tālāk "Sadales tīkls" šo pašu zaļo komponenti varētu attiecināt uz zaļās enerģijas ražotājiem.

Jansons skaidroja, ka ir transformatoru apakšstacijas, kuru jaudas nosacīti dalās "Sadales tīkla" patēriņa jaudās un rezerves jaudās. Uzņēmums ir lūdzis AST uz rezerves jaudām attiecināt zaļo komponenti, jo tās faktiski tiek turētas zaļās enerģijas ražotājiem, un vairākās apakšstacijās viņi šīs jaudas jau izmanto. Piemēram, Priekulē lielākā daļa no apakšstacijas jaudas tiek turēta tikai zaļās enerģijas ģenerācijai.

"AST mums spītīgi par šīm apakšstacijām piestāda pilno tarifu - 16 eiro par kilovatu gadā. Mums nekas cits neatliek, kā šo summu piestādīt tālāk šiem zaļās enerģijas ražotājiem. Mums neliekas, ka tas ir pareizi, un mēs gribam, lai AST arī mums piemēro zaļo komponenti," teica Jansons.

Viņš skaidroja, ka runa ir par saules parkiem, kuri enerģiju ražo komerciāliem mērķiem, un tā nav mikroģenerācija un enerģijas ražošana pašpatēriņam.

"Pašlaik zaļās komponentes maksa ir 2,48 eiro par kilovatstundu (kWh) gadā, ja nemaldos. Tas, kas mūsu tarifā tālāk būtu jānodod no AST, ir 16 eiro par kWh gadā. Starpība ir gandrīz septiņas reizes. Mēs gribam nonākt pie 2,4 eiro vai tuvu tam," stāstīja Jansons.

Kā ziņots, AST un "Sadales tīkls" ir pieteikuši iespaidīgus elektrības pārvades tarifu palielināšanas plānus, kas izsaukuši satraukumu sabiedrībā, tāpēc politiķi apņēmušies nodrošināt tajos izmaiņas.

Abiem uzņēmumiem līdz 20.decembrim ministru prezidentam jāiesniedz pārstrādāti tarifu projekti.

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Opis 6.decembris 2022 11:25
2 0 Atbildēt

Tagad ST plūcas ar AST par tarifiuem, bet rakstā nav minēts pats galvenais, kā mainītos maksa gala paterētājam, ja AST piemērotu to vai šo tarifu ST.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 4

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti