Aptauja: Latvijā 60% iedzīvotāju ir samazinājuši elektrības patēriņu mājsaimniecībā 4

 

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 2.janvāris 2023 13:22

Latvijā 60% iedzīvotāju pagājušajā gadā ir samazinājuši elektrības patēriņu mājsaimniecībā, aģentūrai LETA pavēstīja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Vienlaikus aptaujā vairāk nekā 20% respondentu minējuši, ka līdz šim enerģijas izmaksu samazināšanai nav darījuši neko,  kā arī liela daļa neplāno ieviest enerģijas taupības risinājumus arī nākotnē vai nav par to līdz šim domājuši.

Ikdienas elektrības patēriņu mājsaimniecībā visbiežāk ir samazinājuši iedzīvotāji vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem (72%), bet mazāk - aptaujātie vecumā no 40 līdz 49 gadiem, kur šādu atbildi norāda puse respondentu.

Tajā pašā laikā katrs piektais aptaujātais norādījis, ka viens no risinājumiem rēķinu mazināšanai ir ikdienā mājsaimniecībā patērēt mazāk apkures, samazinot siltumu par dažiem grādiem, un visbiežāk šādu atbildi minējuši Rīgā un Pierīgā dzīvojošie.

Vienlaikus aptaujā katrs astotais paudis, ka elektroenerģijas izmaksu samazināšanai ir izvēlējies papildu energoefektivitātes risinājumu ieviešanu, turklāt šādu atbildi vairāk atzīmējuši vīrieši. Savukārt 4% aptaujāto atzīmējuši, ka pagājušajā gadā ir vienojušies par risinājumiem daudzdzīvokļu mājas ietvaros, lai samazinātu izdevumus par elektroenerģiju.

Lai nākotnē samazinātu izdevumus par enerģiju, vairāk nekā 20% iedzīvotāju plāno nomainīt lampas un elektriskās ierīces uz enerģiju taupīgākām, savukārt katrs desmitais - investēt mājas apkures sistēmas renovācijā vai uzlabošanā. 

Tajā pašā laikā aptuveni piektā daļa iedzīvotāju nav domājuši par risinājumiem enerģijas samazināšanai nākotnē, turklāt visbiežāk to norādījuši jaunieši jeb iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem (29%). 

"Veiktā aptauja apliecina, ka liela daļa iedzīvotāju apzinās, ka pat salīdzinoši vienkāršu taupības risinājumu ieviešana ikdienā var palīdzēt ierobežot enerģijas patēriņu, tādējādi samazinot arī mājokļa uzturēšanas izmaksas un mājsaimniecības izdevumus. Vienlaikus redzam, ka, neraugoties uz elektroenerģijas cenu kāpumu pagājušajā gadā, daļa iedzīvotāju līdz šim vēl nav veikuši aktivitātes, lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu, kas nozīmē, ka energoefektivitātes jautājumiem ir jāturpina pievērst uzmanība, izglītojot sabiedrību par to, kādi energoefektivitātes risinājumi pastāv," pauž "Luminor Bank" mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

Aptauja veikta 2022.gada decembrī sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvija", aptaujājot Latvijā 1008 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

 
4 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Opis 3.janvāris 2023 14:25
1 0 Atbildēt

A es ta domāju, kāpēc pilns FB ar video, kā cilvēki cērt ledu un peldās aukstā ūdenī. Izrādās taupīgi cilvēki!

Jumu 2.janvāris 2023 15:23
1 0 Atbildēt

Agrāk varēja pielaist pilnu vannu ar karstu ūdeni, ar putām, un plunčāties uz nebēdu. Bet tagad ar dušu samērcējies, saziepējies un noskalojies, vasarā iesim uz ezeru mazgāties kā pagājušā gadsimta 60-jos gados. Lūk ko nozīmē, ka valstī valda svešzemnieki. Jo tālāk jo trakāk, nolādēti tie, kas tos vēlēšanās sabalsoja.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Elektriskie kravinieki jau 2030. gadā “noliks pie vietas” dīzeļus

Elektrisko kravas auto drīzu uzvaras gājienu paredz jaunākais pētījums. Lasīt vairāk

 

Vēl mazāk darba vadītājam - Ford uzlabojis BlueCruise autopilotu 5

ASV autobūves uzņēmums Ford uzlabojis savu BlueCruise tehnoloģiju, kas nodrošina daļēju autonomo braukšanu uz noteiktiem ceļiem. Tas iespējams, pateicoties jaunākajam atjauninājumam ar indeksu 1.4. Lasīt vairāk

 

Kad zīmes neredzam (+ FOTO) 13

Neredzam, nesaprotam vai ignorējam - iauto.lv lasītājs iesūtījis attēlus, kas uzņemti pie bērnu slimnīcas Rīgā. Lasīt vairāk

 

iAuto piedalās 24 stundu izturības sacensībās. Kā mums gāja? (+ foto) 5

20. un 21. septembrī Lietuvā, Panevežā tika aizvadītas “Enefit” 24 stundu auto sacīkstes elektriskajiem automobiļiem. Tajās piedalījās arī Latvijas auto žurnālistu komanda. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti