ES vienojas pagarināt gāzes patēriņa samazināšanu par vienu gadu 5

 
Nozare.lv | 29.marts 2023 10:35

Eiropas Savienības (ES) valstu enerģētikas ministri otrdien vienojās pagarināt pasākumus brīvprātīgai gāzes patēriņa samazināšanai par 15% ES teritorijā par vienu gadu līdz 2024.gada martam.

Gāzes patēriņa samazināšana palīdz uzpildīt rezerves, nodrošināt vairāk enerģijas piegāžu un "uzturēt cenas zemā līmenī", paziņoja Zviedrijas enerģētikas ministre Eba Buša, kas vadīja sarunas.

ES valstis pērnvasar solīja samazināt savu gāzes patēriņu par vismaz 15% salīdzinājumā ar pēdējo piecu gadu vidējo patēriņu. Tas notika pēc tam, kad Krievija krasi samazināja gāzes eksportu uz ES.

Gāzes patēriņa samazināšana, kas pēdējos mēnešos tika pastiprināta ar prasību samazināt to par vidēji 19% visā ES, bija noteikta līdz marta beigām. 

Atjaunotā vienošanās arī ietver nosacījumu, ka piegāžu drošības krīzes gadījumā brīvprātīgā patēriņa samazināšana kļūtu par obligātu.

Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ dabasgāzes cenas pērn krasi pieauga pat līdz vairāk nekā 300 eiro par megavatstundu. Pašlaik Nīderlandes biržā "Title Transfer Facility" (TTF) dabasgāzes cena ir apmēram 45 eiro par megavatstundu.

Cenas ievērojami saruka pēc tam, kad gāzes trūkums tika novērsts, pateicoties Krievijas degvielas aizstāšanai ar importu no citām valstīm un samazinoties pieprasījumam siltās ziemas dēļ.

Gāzes taupīšana arī turpmāk palīdzētu līdz novembrim piepildīt gāzes krātuves par 90%, paziņoja Eiropas Komisija, ierosinot patēriņa samazināšanas pagarinājumu.

"Ievērojamā gāzes patēriņa samazināšana palīdzēja nodrošināt piegāžu drošību pagājušajā ziemā un stabilizēt enerģijas cenas," sacīja Vācijas Ekonomikas ministrijas parlamentārā valsts sekretāre Franciska Brantnere. Viņa sacīja, ka ir mērķis nodrošināt līdzīgu situāciju arī nākamajā ziemā. 

 
Visi komentāri
 
Opis 29.marts 2023 11:48
0 0 Atbildēt

Man jau siltumsūknis, es turpināšu taupīt gāzi!

Gāzes katlu gan vēl neizmetu, ja nu atgriežas vecie labi 2020.gada tarifi, tad būs lētāk, kā maksāt sadales tīklam par pārvadi un sadali.

ZZZZ 29.marts 2023 12:11
0 0 Atbildēt

Kas ir īstais saimnieks čurukalnam? Kā nacionālas drošības objektam? Kā nodrošinājums nr1. tec elektrības balnsēšanai? Pārējie lai glābjas kā grib! Par pagājušo gadu Rīgā samazinājies iedzīvotāju skaits 73000! Lai dzīvo čemodāns-robeža👌

Kukū 29.marts 2023 22:52
0 0 Atbildēt

Iedzīvotāju skaits tiešām samazinās acīm redzami, tātad loğiski samazinās arī gāzes, elektrības, ūdens patēriņš, mazāk pērk pārtiku un samazinās nodokļu ieņēmumi. Pisec tuvojas neatvairāmi.

ZZZZ 30.marts 2023 9:08
0 0 Atbildēt

ZZZZ 30.marts 2023 9:11
0 0 Atbildēt

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 34

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti