"Virši": Uzņemt Eiropas zaļo kursu pašlaik palīdz tādi risinājumi kā elektrība un saspiestā dabasgāze

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 2.aprīlis 2021 15:57

Uzņemt Eiropas zaļo kursu jeb maksimāli samazināt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu (SEG) emisijas pašreizējos apstākļos Latvijā palīdz tādi risinājumi kā elektrība un saspiestā dabasgāze, ar kuriem iespējams darbināt savas automašīnas, intervijā aģentūrai LETA pauda degvielas tirdzniecības tīkla "Virši" īpašnieka AS "Virši-A" izpilddirektors Jānis Vība.

Viņš pauda, ka tieši pie šiem risinājumiem "Virši-A" aktīvi strādā un veic investīcijas.

Vība skaidroja, ka savukārt smagā transporta jeb komerctransporta sektorā elektrības izmantošanai vēl pagaidām nav efektīvu un plaši izmantojamu risinājumu, tādēļ tur pašlaik galvenais alternatīvās degvielas risinājums ir saspiestā dabasgāze, kam tuvāko gadu laikā varētu pievienoties arī sašķidrinātā dabasgāze jeb LNG.

"Tie ir risinājumi, kas mums pašlaik palīdz uzņemt "zaļo kursu". Tālākā perspektīvā tam pievienosies arī ūdeņradis. Īpaši tas attiecas uz smagā transporta sektoru. Visdrīzāk brīnumu nebūs, un diezin vai kaut kas radikāli jauns papildus šiem nosauktajiem alternatīvās degvielas veidiem parādīsies," sacīja "Virši-A" izpilddirektors Jānis Vība.

Saspiesto dabasgāzes tirdzniecību uzņēmums pašlaik piedāvā vairākās stacijās - līdz gada beigām plānots, ka uzņēmumam būs desmit šādu vietu. "Sākotnēji bija stāsts par vistu un olu - nebija mašīnu, kas izmantotu saspiesto dabasgāzi, un līdz ar to nebija arī uzpildes staciju. Taču tagad infrastruktūra līdz gada beigām jau būs nodrošināta salīdzinoši augstā līmenī. Redzam, ka arī no klientiem šī interese paliek arvien lielāka," atzīmēja Vība.

Viņš atklāja, ka primāro fokusu šajā ziņā "Virši-A" vērš uz komerctransportu, un kompānijai jau ir sadarbība gan ar vairākiem autobusu parkiem, gan atkritumu vedējiem, gan arī kravas automašīnu uzņēmumiem. Tāpat ir arī vairāki projekti, kas ir izstrādes stadijā, un tas kompānijai dod pārliecību, ka saspiestajai dabasgāzei kā produktam Latvijā ir nākotne.

"Ja es būtu īpašnieks uzņēmumam ar lielu smagā transporta autoparku un būtu pienācis laiks to atjaunināt, tad es ļoti rūpīgi apdomātu, vai ir vērts mainīt mašīnas uz transportu ar dīzeļdzinējiem vai tomēr domāt par kādu alternatīvās degvielas veidu. Divi galvenie ieguvumi ir ekoloģija, jo tas ir dabai draudzīgāk, un ekonomiskums, jo mūsu aprēķini rāda, ka ietaupījums, izmantojot dabasgāzi, ir vismaz 30% apmērā. Ja autoparks uzņēmumam ir paliels, tad šie 30% rada būtisku ieguvumu naudas plūsmā," sacīja "Virši-A" izpilddirektors.

Vība minēja, ka, sadarbojoties ar Ceļu satiksmes un drošības direkciju (CSDD), septiņās stacijās attīstījuši arī elektrības uzlādes vietas, un noris darbs pie šī tīkla paplašināšanas, tomēr ir jāatceras, ka Latvijā ir nedaudz vairāk kā 1000 elektromobiļu un tas, salīdzinot ar 700 000 līdz 800 000 pārējo automašīnu, joprojām ir ļoti neliels apjoms.

"Savukārt uzlādes vietas izbūve maksā salīdzinoši dārgi. Tādēļ pagaidām vēl nav ekonomiska pamatojuma, lai agresīvi ietu iekšā šajā tirgū un investētu. Bet es domāju, ka vidējā termiņā jeb pāris gadu laikā, kad šis tirgus jau būs vēl vairāk attīstījies un tehnoloģiju risinājumi, lai nodrošinātu uzpildi, būs kļuvuši lētāki, mēs spersim nākamos soļus un attīstīsim šo produktu arī tālāk," sacīja Vība.

2020.gada nogalē visas Eiropas Savienības dalībvalstis vienojās par ambiciozākiem klimata mērķiem, proti, līdz 2030.gadam par 55% samazinot oglekļa dioksīda emisijas, lai līdz 2050.gadam panāktu Eiropas Savienības klimatneitralitāti atbilstoši Parīzes nolīguma prasībām.

Eiropas Zaļā kursa galvenie elementi ir Eiropas Klimata likums, Eiropas Savienības Biodaudzveidības stratēģija, stratēģija "No lauka līdz galdam", Eiropas Savienības rūpniecības politikas stratēģija un ilgtspējīgu finanšu regulējums. Sagaidāms, ka tuvākajos gados būtiskas pārmaiņas skars visas tautsaimniecības nozares, bet jo īpaši - enerģētiku, transportu, būvniecību, rūpniecību, lauksaimniecību un finanšu nozari.

Kompānija "Virši-A" reģistrēta 1995.gadā, un tās pamatkapitāls ir 910 560 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma apgrozījums 2019.gadā bija 187,008 miljoni eiro, bet peļņa sasniedza 3,989 miljonus eiro. Finanšu dati par 2020.gadu vēl nav publiskoti. "Virši-A" patiesā labuma guvēji ir Ruta Plūme, Andris Priedītis, Jānis Riekstiņš, Jānis Rušmanis un Ilgvars Zuzulis.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO)

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 22

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 

Japāņu Bavārija. Pirmais ieskats Mazda CX-80 salonā (+VIDEO)

Vai atminaties, kad pēdējo reizi sastapāties ar pa īstam lielu Mazda markas automašīnu? Līdz šim lielākais japāņu ražotāja modelis Eiropā saucas CX-80, un TV Autoziņām radās unikāla iespēja iepazīties ar septiņvietīgo krosoveru Mazda R&D centrā Vācijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti