“Viada Press Rally” jeb “Žurnālistu rallija” trases apskauž pat rallija meistari 1

 

Foto: Publicitātes attēls

Paulius Sviklas | 27.maijs 2019 15:39

Autorallija sacīkstes izceļas ar īpaši plašu sacensību ģeogrāfiju. Lietuvas čempionāta posmi notiek nevis speciālās trasēs, bet uz slēgtiem publiskajiem ceļiem.

Visbiežāk uz līkumainiem perifērajiem ceļiem valsts visskaistākajās vietās. Taču neviens pasākums ģeogrāfisko nokrāsu ziņā Lietuvā vēl nav apsteidzis jau gandrīz ceturtdaļgadsimtu katru gadu bez pārtraukuma notiekošo starptautisko “Žurnālistu ralliju”.

Liekušies spoguļi
Šogad 31. maijā – 1. jūnijā “Žurnālistu rallijs” notiks jau 24. reizi. Tā ilggadīgie dalībnieki žurnālisti, kas raksta un veido raidījumus par ar automašīnām saistītām tēmām, uztur labus sakarus ar profesionāliem sacīkšu braucējiem. Kad sākas stāsti par sacīkstēm un atmiņā tiek atsauktas visiespaidīgākās vietas, profesionāļiem nākas piekāpties žurnālistu priekšā.

“Es vēl tagad atceros pirms apmēram desmit gadiem notikušo “Žurnālistu ralliju” Druskininku apkārtnē, kur bija jābrauc pa šaurām divriteņu taciņām mežā. Finišu sasniedzām ar uzlocītiem spoguļiem un pat nesapratām, kur tos uzlocījām. Tiem ātrumposmiem bija nepieciešama pilsoniskā drosme. To nebija iespējams iemācīties, nebija arī, kad pierakstīt stenogrammu, tāpēc braucām uz aklo un tik ātri, cik vien varējām,” – spēcīgos iespaidus atceras TV raidījuma “Autopilots” (lietuviešu val. “Autopilotas”) vadītājs Ramūns Fetingis (Ramūnas Fetingis).

“Žurnālistu rallijs” atbilst Lietuvas rallija C līgai, mini rallija formātam un noteikumiem: tā dalībnieki nav profesionāli sportisti, viņi bieži piedalās ar standarta, sporta braukšanai negatavotām automašīnām, tāpēc arī ātrumposmi ir drošāki un lēnāki nekā augstākās līgas čempionātā, taču katru gadu slalomi tiek atšķaidīti ar ātruma trasēm.

Maksimālā ātruma izmēģinājumi

Lūk, pagājušajā gadā pēc paralēlām 1–2 pārnesuma sacīkstēm Kretingas Tirgus laukumā (tās notiks arī šogad), dalībnieki devās uz speciāli “Žurnālistu rallijam” uz divām stundām slēgto Palangas starptautisko lidostu, kur sacensības notika uz pacelšanās skrejceļa.

“Es vēl nekad sacensībās neesmu braucis ar ātrumu 230 km/h. Tā jau tāds ātrums līgā un taisnā vietā neizskatās diez ko kosmisks, un braukt tādā ātrumā nav ne vainas, kamēr nav jābremzē. Kad esi milzīgā telpā un tev nav nekāda atskaites punkta, kam piesiet skatienu, grūti izvēlēties bremzēšanas punktu. Ja sāksi bremzēt par ātru, zaudēsi sekundes. Ja par vēlu – nu, tas nekad labi nebeidzas,” – piedzīvojumus stāsta Renalds Gabarts (Renaldas Gabartas), kas pērn sacīkstēs piedalījās ar automašīnu “Audi RS3”.

Ne visi spēj pierast pie ātruma un no lēna slaloma iebraukt ātrā trasē. Pirms pieciem gadiem organizatori dalībniekiem noorganizēja pirmo šādu ātrumposmu, lai iesildītos, ko liela daļa vēl joprojām atceras. Tā bija 7 km gara trase Panevēžas Pajostes militārajā poligonā.

“Tas bija mans pirmais “Žurnālistu rallijs”, un, kad starta brīdī akseleratora pedāli nospiedu līdz grīdai, pirmo reizi to atlaidu tikai pēc kāda laba kilometra. Tajā ātrumposmā bija viss un uzreiz: taisnes, kur automašīna attīstīja maksimālo ātrumu, ilgi, gari pagriezieni uz betona seguma, no viena no tiem noslīdēju, sarežģīti un lēni slalomi lidmašīnu parkošanās laukumos un ļoti ātrs, šaurs, līkumains ceļš pa mežiņu finiša virzienā. Vienā ātrumposmā!” – startu joprojām nespēj aizmirst TV raidījuma “Ne viens pats uz ceļa” (lietuviešu val. “Ne vienas kelyje”) vadītājs Egidijus Babelis (Egidijus Babelis).

Sarunu biedriem atmiņā palicis arī pirms trijiem gadiem trijās Baltijas valstīs notikušais “Žurnālistu rallijs”, kas trašu dažādības ziņā pārspēja jebkuru līdzīgu pasākumu. Viņiem nācās sacensties, braucot pa paralēli Siguldas bobsleja trasei ejošo līkumaino, stāvus kalnā vedošo ceļu, bet pasākums vainagojās ar “Iron balls” (latviešu val.: metāla bumbas vai metāla olas) ātrumposmu slēpotāju takās Igaunijā. Šauri, asfaltēti celiņi blīvā mežā, akli pagriezieni pār tramplīniem.

Bet tiem, kuri domā, ka rallijs ir tikai sacīkstes uz laiku, organizatori Igaunijā blakus Pērnavai esošajā “Auto24Ring” trasē sagatavoja vēl vienas lamatas, un katru minūti trasē riņķot palaida arvien vairāk dalībnieku.

“Vienu brīdi trasē bija varbūt 15 automašīnu. Un, kad vienā pagriezienā dažādās trajektorijās un dažādos ātrumos ieradās vismaz četras ekipāžas, tas bija maigi, sakot interesanti,” – atceras R. Gabarts.

Šogad sacentīsies ostā

Šogad notiks jau 24. “Žurnālistu rallijs”, un arī tas būs īpašs. Rallija bāze būs turpat, kur divus iepriekšējos gadus – blakus Palangai esošajā atpūtas kompleksā “Atostogu parkas”, ko dalībnieki ir ļoti iecienījuši. Žurnālisti sacentīsies gan Lietuvas, gan Latvijas teritorijā.

Piektdien viņi sacentīsies Klaipēdas reģiona apvidos, autodromos un Kretingas centrā. Bet sestdien viņus gaida īpaša uzstāšanās Liepājas ostā un sacīkstes pilsētas ielās un Liepājas brīvajā ekonomiskajā zonā. Starp citu “Žurnālistu rallija” dalībniekiem jau ir nācies sacensties blakus kuģiem – Klaipēdas kruīza kuģu terminālī, kur viena kļūda varēja novest pie peldes ar zivīm. Organizatori saka, ka šogad dalībnieku atmiņu arhīvus “Žurnālistu rallijs” papildinās ar ne vienu vien ievērības cienīgu atmiņu mapi.

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 27.maijs 2019 17:24
1 0 Atbildēt

Ne velti tajā rallijā piedalās neizceptie profesionāļi.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti