Intervija ar LVRTC valdes priekšsēdētāju Edmundu Beļski par E-Parakstu (+ VIDEO) 6

 
iAuto | 4.oktobris 2021 18:03

Šodien, 4.oktobrī, aprit 15 gadi kopš Latvijā pirmo reizi kāds dokuments parakstīts ar elektronisko parakstu. Raksti komentāros savu pieredzi!

iAuto redaktora Māra Ozoliņa komentārs: "E-paraksts ir reti slikts pakalpojums Latvijā, bet tik ļoti nepieciešams - stratēģiski svarīgs. Neērta un nedraudzīga e-vide, tieši tas, ko var sagaidīt no slikti pārvaldītas valsts iestādes. Pasakiet lūdzu, cik e-parakstā ieiet ar internetbanku un cik ar jūsu pašu līkroču autorizāciju? Noteikti lielākā daļa ar bankas autorizāciju, jo vienkārši ērtāk. Cik ilgi nevarēja PDF dokumentus tajā sistēma parakstīt? Kāpēc saņemtu edoc nevar atvērt telefonā lasīšanas režīmā bez speciālās programmatūras, tas pats parastajā datorā? 

Igaunijā jau ļoti, ļoti sen iD karti izmanto e-parakstam, cik Latvijā izmanto iD kartes lasītājus? Nosodu eparaksta realizējumu Latvijā, vismaz labi, ka darbojas.

Pārsteidz sabiedriskā medija žurnālistu lišķošana savam sarunas partnerim, vajadzēja pajautāt par epraksta problemātiku Latvijā!"

Diskusijā forumā šeit https://iauto.lv/forums/topic/41454-e-paraksts-latvija-kas-ir-labs-un-kas-slikts-kada-pieredze 

 
Visi komentāri
 
gunbox 5.oktobris 2021 15:59
0 0 Atbildēt

Māri, lielākā problēma šobrīd nu galīgi nav formāts. Kaut arī ļoti nēērts, ilgs un bremzīgs pasākums. Lielākā problēma ir, ka jau sen nav noteikta valstī globāla pāriešana uz ID parakstu. Un arī šobrīd, kad tuvojas pāriešana ir absolūta neinformētība. Pat lielām valsts iestādēm nav līdz galam noorganizēta ID parakstīšana ārpus vadītāju slānim un tālāk šo dokumentu uzglabāšana. Ir kad, pat valsts amatpersona nesaprot, ka ID parakstam nav jābūt saistītam kaut kādā veidā ar darba vietu.

iAuto 5.oktobris 2021 23:34
0 0 Atbildēt

Tu par to, ka paraksta kā SIA valde vai privātpersonā, vai kā domāji?

gunbox 6.oktobris 2021 11:34
0 0 Atbildēt

SIA dokumentu apmaiņa nenotiek tikai caur valdi. Ir ienākošie un izejošie rēķini, pavadzīmes, PN akti. Tiem valde nav nepieciešama. Atliek tikai jautājums, vai šie dokumenti uzņēmumā tiek elektronizēti un par to arī stāsts, ka tas jau bija sen visiem jāizdara, lai nečakarētos ar printeriem, toneriem un papīra arhīvu uzglabāšanu lielformātu sienas skapjos.

gunbox 6.oktobris 2021 11:37
0 0 Atbildēt

...nu un otrs, ka daži pat nesaprot, ko nozīme ID paraksts.

kolumbs 7.oktobris 2021 10:52
0 0 Atbildēt

Pati parakstīšana, manuprāt, ir ērta un saprotama. Regulāri lietoju. Ā nu vienīgi, kad vajag pirmo reizi uzstāt mobilo eparakstu vai parole aizmirsta, ne visu uzreiz sapratu, kas un kā.

Tālākā aprite un lietvedības nodrošināšana, ir cita tēma.

Ja tiek rakstīts "E-paraksts ir reti slikts pakalpojums Latvijā", tad nu vajadzētu arī detalizētu argumentāciju, kas ir slikti un ko un kā varētu labāk.

gunbox 8.oktobris 2021 10:51
0 0 Atbildēt

Jā, tēma cita, bet tiešā veidā saistīta un neatņemama sastāvdaļa. Ja tu valsts iestādei aizsūti elektronisku pavadzīmi un tur tev pasaka..ēē... kas.... ēlēktronizskis ...un ka viņi var tikai uzglabāt papīrā, tad tu vari iet dēt ar savu elektronisko dokumentu, pat ja ir noteikts, ka valsts iestādei ir jāpieņem elektronisks. Atliek vien iet papīra ceļu un jau savā galā beigās parakstīto ar roku elektronizēt. Un es vēl šeit nepieminu juridisko pusi, kad dokumenta datums ir sasiets ar e-paraksta datumu. Arī neizskaidrota sistēma, jo visi e-parakstu uztver kā to pašu ar roku parakstīto, ko varēja arī "atļauties" parakstīt pēc mēneša.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti