Roboti darbā un mājās un bizness mākoņu tehnoloģijās – kā izskatīsies mūsu dzīve 2025. gadā? 1

 

Foto: Publicitātes attēls

Huawei | 16.janvāris 2021 11:20

Tehnoloģiju jomā pat viens gads var nest lielas pārmaiņas, jo jaunu risinājumu radīšanai un ieviešanai visā pasaulē tiek veltīti ievērojami resursi.

Tieši tāpēc ir skaidrs, ka pēc pieciem gadiem tehnoloģiju loma mūsu ikdienas dzīvē pavisam atšķirsies no tā, kāda tā ir šobrīd. Pateicoties lietu interneta (IoT), 5G un mākslīgā intelekta tehnoloģiju attīstībai, nākamo 5 gadu laikā arvien vairāk cilvēku pasaulē izvēlēsies robotus kā palīgus ikdienas darbos, savukārt rūpniecībā arvien biežāk tos redzēsim, veicot monotonus un bīstamus uzdevumus. Šīs un citas tendences, kas ienāks mūsu dzīvē līdz 2025. gadam, prognozē Huawei tehnoloģiju eksperti.

“Kopš vairākas nozares ir sākušas ieviest savā ikdienā mākslīgā intelekta, 5G, mākoņdatošanas un citas jaunās tehnoloģijas, esam novērojuši straujas pārmaiņas ikdienas dzīvē, darba vidē un sabiedrībā. Jau šobrīd internets kombinācijā ar viedajām tehnoloģijām ir devis iespēju ikvienam strādāt dažādos reģionos, ekonomiskajos apstākļos un nozarēs neatkarīgi no cilvēka vai uzņēmuma atrašanās vietas, valodas vai kultūras. Savukārt nākotnes tehnoloģiju tendences, ko esam apkopojuši pārskatā “Huawei Global Industry Vision 2025”, piedāvās vēl nebijušu pieredzi un iespējas, ieviešot pārmaiņas tajā, kā esam strādājuši, dzīvojuši un radījuši līdz šim,” stāsta Rikijs Čeņs, Huawei vadītājs Baltijas valstīs.

Roboti – cilvēka asistenti ikdienas darbos

Arvien gudrāki, spējīgāki un daudzpusīgāki roboti ievērojami uzlabos cilvēka dzīves kvalitāti mājās un ārpus tām. Piemēram, nākotnē par ikdienišķu lietu kļūs roboti, kas aizvieto medmāsas, pavadoņus cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, sulaiņus, kā arī bioniskie roboti. “Huawei Global Industry Vision 2025” prognozēts, ka līdz 2025. gadam veco ļaužu aprūpes namos G8 valstīs* būs vidēji 10 aprūpes roboti un ka vairāk nekā 14% mājsaimniecībām pasaulē būs savs viedais mājas robots, kas uzkops māju vai palīdzēs pagatvot ēst. Galvenās tendences, kas veicina pieprasījumu pēc aprūpes personu vai medmāsu funkciju pildošiem robotiem, ir nepietiekamais veselības aprūpes speciālistu skaits un sabiedrības novecošanās problēma. Jau šobrīd Eiropā 20% cilvēku ir vecāki par 60 gadiem. Daudziem no šiem senioriem ir nepieciešama aprūpe, un robotu attīstība ir veids, kā šo situāciju ievērojami uzlabot.

Pavērsies cits skats uz pasauli

Huawei veidotajā pārskatā prognozēts, ka līdz 2025. gadam 337 miljoni cilvēku un 10% uzņēmumu izmantos virtuālās un paplašinātās realitātes (VR / AR) tehnoloģijas, kas, apvienojoties ar mākslīgo intelektu, 5G un īpaši augstas frekvences (UHF - ultra high frequency) tehnoloģiju, pavērs jaunas iespējas cilvēku ikdienā, biznesā un kultūrā. Laužot distances, telpas, laika un pat fizioloģijas ierobežojumus, šo tehnoloģiju apvienošanās kopīgam darbam ne tikai sniegs jaunu pieredzi cilvēkiem, bet arī palielinās produktivitātes un efektivitātes rādītājus ikvienā nozarē. Ikvienam būs iespēja ieraudzīt lietas tā, kā līdz šim neesam spējuši, reizē padarot tādas lietas kā attālinātās medicīnas manipulācijas pavisam reālas.

Kolēģis – robots

Automatizācija un roboti, īpaši ar mākslīgā intelekta palīdzību darbināmi boti, ieviesīs pārmaiņas ne tikai mūsu ikdienas dzīvē, bet arī darba vietā. Precīzi, nenogurstoši un vienmēr pieejami roboti darba vietās uzņemsies monotonus, bīstamus un dažādus augstas precizitātes uzdevumus, dodot iespēju darbiniekiem veikt radošākus un vērtīgākus darbus. Pārskata izveidotāji prognozē, ka 2025. gadā rūpniecībā uz katriem 10 000 darbiniekiem strādās 103 roboti, kas ne tikai palīdzēs ietaupīt laiku un palielinās produktivitāti, bet arī ievērojami samazinās darba traumu un nāves gadījumu skaitu.

Biznesa attīstībā lielu lomu ieņems simbiotiskā ekonomika

Prognozes rāda, ka līdz 2025. gadam ikviens uzņēmums pasaulē lielākā vai mazākā mērā izmantos mākoņu tehnoloģijas. Tāpat pēc 5 gadiem 85% biznesa lietojumprogrammu būs balstītas uz mākoņskaitļošanas platformām, kurās jau šobrīd tiek organizēts darbs pie inovācijām, palielinot to izstrādes ātrumu un efektivitāti. Simbiotiskā ekonomika ir vienotas piekļuves platformu attīstības rezultāts, kas piedāvā veidu, kā ikvienam uzņēmumam attīstīt savu biznesu, strādājot kopā ar citiem uzņēmumiem visā pasaulē un sadarbojoties ar partneriem no dažādām valstīm. Atvērtas un daudzveidīgas ekosistēmas, kuru pamatā ir mākoņu platformas, nāks par labu ne tikai uzņēmumiem, bet arī ikvienam tās  dalībniekam un ekonomikas attīstībai kopumā.

Tehnoloģiju atbalsts radošo profesiju pārstāvjiem

Tehnoloģijas rada jaunas iespējas ne tikai monotonu darbu automatizēšanā – mākslīgais intelekts sevi izcili pierāda arī radoši. Huawei pārskatā prognozēts, ka līdz 2025. gadam 97% lielo uzņēmumu ieviesīs mākslīgo intelektu savā uzņēmējdarbībā vai vadības procesos, un tas kopā ar mākoņpakalpojumiem palīdzēs samazināt izmaksas un pavērs jaunas iespējas zinātniskajiem eksperimentiem, inovācijām, kā arī mūzikas un mākslas radīšanai. Jau šobrīd mākslīgais intelekts tiek izmantots kā palīgrīks filmu scenāriju rakstīšanā. Tāpat tas varēs palīdzēt pabeigt izcilu mūziķu iesāktos skaņdarbus, jo ar dziļās mācīšanās (deep learning) algoritmu atbalstu mākslīgais intelekts var rakstīt melodijas, apgūstot un analizējot konkrēta veida mūzikas īpašības vai noteikta komponista darbus.

*G8 valstis - Kanāda, Francija, Vācija, Itālija, Japāna, Krievija, Lielbritānija un ASV

 

 
1 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
imzz 16.janvāris 2021 18:38
1 0 Atbildēt

Roboti sadzīvē. Izlasīju Reddit, ASV forumā topiku "Am I the AITA ?" ( am i the asshole ). Viena sieviete bija iepazinusies ar kadru, kuram bija attiecības ar seksa lelli, dārgo, to pa vairākiem tūkstošiem USD. Viņa to zināja, jo vīrietis pateica, ka viņam tāda ir. Gods kam gods pienākas, viņš lelli neizmantoja viņas klātbūtnē, tikai tad, kad reālā draudzene nebija pieejama. Sieviete beigās palika greizsirdīga uz lelli un to izmeta. Kad vīrietis to uzzināja, tūlīt devās uz miskasti, bet tā jau bija izvesta. Viņš pat esot lelli ,bez panākumiem, meklējis pilsētas atkritumu izgāztuvē. Rezultātā sievietes attiecības esot tuvu izjukšanai.

Atbildes uz topiku savā vairumā bija, ka viņa ir gan AITA ;)

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Vorsprung durch Technik - jaunais Audi Q6 e-tron kļūs pieejams arī Latvijā (+ FOTO)

Audi Q6 e-tron ir pirmais sērijveida modelis, kas izstrādāts uz PPE (Premium Platform Electric) elektroauto platformas, un tas ir nākamais solis premium elektriskās mobilitātes attīstībā. Jaunais elektriskais SUV simbolizē Audi saukli Vorsprung durch Technik. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām elektroauto par 20 000 eiro (+VIDEO) 6

Ķīniešu elektromobilis Ora neilgi pēc ierašanās Latvijā sacēlis pamatīgu ažiotāžu, turklāt vismaz ducis drosmīgo jau izvēlējušies to kā savu. Šajā video skaidrosim, kā Ora 03 uzvedas gaitā, un cik praktisks un ietilpīgs ir tās salons reālā braucienā. Lasīt vairāk

 

“Latvijas Gada auto 2024” TOP 3 modeļi. Kādi tie ir? (+ FOTO)

20.martā sāksies jaunāko automobiļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025", kas ilgs līdz 31.oktobrim. Kad visi konkursam pieteiktie auto tiksies vienuviet Lielajā Testa braucienā, kas iepriekš notika Mežaparka Lielajā estrādē Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti