Bijusī "Facebook" darbiniece: Uzņēmums zina par "Instagram" un "Facebook" kaitīgumu 6

 

Foto: pexels.com

Nozare.lv | 5.oktobris 2021 9:37

Bijusī uzņēmuma "Facebook" datu zinātniece Frensisa Haugena nepatīkami pārsteigusi ASV likumdevējus un sabiedrību, atklājot, ka uzņēmums zinājis par kaitējumu, ko pusaudžiem nodara atrašanās sociālajā tīklā "Instagram", kā arī apsūdzēja "Facebook" naida vairošanā.

Haugena tagad sniegs liecības ASV Kongresam.

Haugena nākusi klajā ar nosodījumu "Facebook" plašā jautājumu lokā, pārmetumus pamatojot ar iekšējās izpētes dokumentiem, ko viņa nokopēja, pirms pamest darbu "Facebook" pilsoniskās integritātes nodaļā.

Haugena arī iesniegusi sūdzības federālajām varasiestādēm, kurās apgalvo, ka paša "Facebook" izpēte liecina, ka tas vairo naidu, melīgu informāciju un politiskos nemierus, bet uzņēmums slēpj, ka to zinātu.

Pēc nesenās publikācijas "Wall Street Journal", kas bija balstīta Haugenas nopludinātajos dokumentos, viņa atklāja savu identitāti svētdienas vakarā intervijā telekanāla CBS pārraidē "60 Minutes".

Viņa uzstāja, ka "Facebook" daudzkārt "demonstrējis, ka tas izvēlas peļņu drošības vietā".

Haugena otrdien sniegs liecības Senāta Tirdzniecības komitejas patērētāju aizsardzības apakškomitejai.

Senatori izvērtē to, kā "Facebook" izmanto pašu pētnieku liecības par "Instagram", kas norāda uz potenciālu kaitējumu gados jaunākiem lietotājiem, īpaši meitenēm, vienlaikus publiski mazinot negatīvo seku nopietnību.

Vairākiem populārās foto koplietošanas vietnes lietotājiem pusaudžiem līdz ar vienaudžu spiedienu, ko ģenerē uz vizualitāti fokusētais tīkls, radušās garīgās veselības un ķermeņa tēla problēmas, bet dažos gadījumos radušies ēšanas traucējumi un domas par pašnāvību, liecina Haugenas nopludinātais pētījums.

Kā konstatēts vienā iekšējā pētījumā, 13,5% padsmitnieču atzinušas, ka "Instagram" domas par pašnāvību padara smagākas, bet 17% atzinušas, ka sociālais tīkls smagākus padara ēšanas traucējumus.

 
Visi komentāri
 
Felly 5.oktobris 2021 11:08
1 4 Atbildēt

Gribētos uzdot jautājumu FB cenzoriem - jūs tiešām domājiet, ka cilvēki neatradīs citu veidu kā komunicēties? Jūs tiešam nezināt ka jau tagad citas platformas kļūst krietni populārākas? Pajautājiet tiem cilvēkiem, kuriem režīms atslēdza Krievijas kanālus - vai viņi visi tagad skatas jūsu gebelsa šmanorāmu un citas valdības viltus ziņas? Drīzumā būs kā kādreiz Holivudā, kur nedrikstēja pieminēt koncentrācijas nometnes, apsmiet reliģiju vai rādīt skūpstu ilgāk par 3 sekundēm?

Diena, kad FB paliks tikai kaķēni un puķītes būs pēdēja diena FB vēsturē.

Nja 5.oktobris 2021 19:35
3 1 Atbildēt

Tā jau nu gluži nebūs pēdējā diena, kaķīšu video, tomēr, daudziem patīk. Bet fakts, taisi kādu portālu gribi, liec noteikumus kādus gribi, vienmēr būs kāds kuram pajāt. Protams, var mēģināt taisīt portālu kur reģistrācija notiek ar pases datiem, bet kurš tad tur ies ko komentēt, aiz sveša vārda jau visi tikai varoņi

650 5.oktobris 2021 12:42
0 0 Atbildēt

Bet tās Haugenes darbībai taču never nevar būt itin nu nekāda sakara ar notikušajiem notikumiem.Nee.Tikai un vienīgi bezpersoniski tehniski procesi. Zinātne,analīze,professori,sagadīšanās.Karrma (iespējams).Jā.

imzz 5.oktobris 2021 14:01
2 1 Atbildēt

Diena, kad FB paliks tikai kaķēni un puķītes būs pēdēja diena FB vēsturē.

Nu, nu. Reddit jau tāds ir un vēl dzīvs. Tur vislabāko "karmu" var dabūt, ieliekot baznīcas, ezera vai kalnu bildi, un visdrošākās diskusijas: kā nodzīt pinnes un droši kāpt kokos ;)

WALA 5.oktobris 2021 23:48
2 0 Atbildēt

Labrīt, internets atspoguļo sabiedrības attieksmi pret lietām, vari izlikties cik vien "politkorekts" gribi - vidējais "lumpenis", tāpat "peldēs pa virsu" ...

Krotow 6.oktobris 2021 14:48
0 0 Atbildēt

Problēmas sākās brīdī kad Internetā parādījās iespēja taisīt savus portālus un ziņu lapas publiskai pieejai. Kopš tā brīža katrs ciema muļķis un alternatīvi apdāvinātais ieguva bezmaksas ruporu, kur var pumpēt ārā visādus makaronus ar minimālu atbildību un vispār bez tās. Polittehnologi pieslēdzās klāt vēlāk. Tagad esam kur esam. Nogriezt šo bez interneta atslēgšanas lielākajai daļai populācijas reāli vairs arī nav iespējams.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

No 45 750 eiro - Toyota sākusi jaunā GR Yaris iepriekšpārdošanu

Ir sākusies jaunā Toyota GR Yaris iepriekšpārdošana, un tā cenas ir no 45 750 eiro. TOYOTA GAZOO Racing rallija programmā dzimušais un sacīkstēs rūdītais hečbeks debitēja pirms trim gadiem, bet pēc modernizācijas tas ir ieguvis dažādus dizainiskos, tehniskos un konstruktīvos uzlabojumus, kas braukšanu pacels jaunā līmenī. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 9

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti