iAuto.lv apskats: Sony Xperia XZ2 Compact viedtālrunis 5

 
Elvijs Jaunzems speciāli iAuto.lv | 10.jūlijs 2018 18:31

Ieejot telefonu veikalā, skatam paveras aina, kurā par pircēja uzmanību sacenšas milzīgi tālruņi ar košiem ekrāniem grandiozos izmēros, cits par citu lielāks. Tā vien šķiet, ka neviens vairs nepiedāvā normāla izmēra tālruni, kuru lietojot, nebūtu jāizmanto divas rokas. Neviens, neskaitot Sony.

Sony jau kopš 2012. gada visiem saviem flagmaņiem piedāvā Compact versijas, kuras piedāvā gandrīz visas jaunākās funkcijas un dzelžus daudz mazāka izmēra tālrunī. Šī gada Sony flagmanis ir 5,7 collas lielais Xperia XZ2, un tā Compact versija ir apveltīta ar to pašu procesoru, kameru un citām iekšām, kādas ir tā lielajā brālī, bet iepakotām būtiski mazākā izmērā – 5 collās.

Sony Xperia XZ2 Compact ir vienīgais Latvijā nopērkamais tālrunis pēdējā gada laikā, kuram esmu spējis ar labās rokas īkšķi aizsniegt ekrāna kreiso augšējo stūri. Jau ilgu laiku baumo, ka Apple izlaidīs mazāku iPhone X versiju, bet kamēr tas vēl nav noticis, XZ2 Compact ir vienīgā opcija nelielu tālruņu cienītājiem.

  • Izmēri: 135 x 65 x 12.1 mm
  • Svars: 168g
  • Ekrāns: IPS LCD (ar Triluminos un X-Reality Engine)
  • Ekrāna izmērs: 5 collas
  • Ekrāna izšķirtspēja: 1080 x 2160 pikseļi
  • Pikseļu blīvums: 483 ppi
  • Čipsets: Qualcomm Snapdragon 845
  • Procesors: Astoņkodolu (4x2,7GHz Kryo 385 Gold + 4x1,7GHz Kryo 385 Silver)
  • Video procesors: Adreno 630
  • Operatīvā atmiņa: 4 GB
  • Atmiņa: 64 GB, microSD līdz 512 GB
  • Kameras: Primārā - 19 MP (f/2.0, 25mm, 1/2.3", 1.22 µm,), gyro EIS stabilizēšana, prediktīvais autofokuss, lāzer autofokuss, krāsu spektra sensors. Video - 2160p@30fps, 1080p@60fps, 1080p@960fps. Sekundārā -  5MP (f/2.2, 23mm, 1/5"), gyro EIS, 1080p video.
  • Akumulators: Li-Ion 2870 mAh
  • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, aptX, LE), NFC, 4G, GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO), USB 3.1 (Type-C 1.0)
  • Funkcijas: pirkstu nospiedumu lasītājs, ātrā lādēšana, IP68 mitruma un putekļu noturība, barometrs

Foto: iAuto.lv

XZ2 Compact ir pieejams četrās dažādās krāsās – sudraba, zaļā, rozā un melnā – un man bija iespēja izmēģināt melno modeli. No visām četrām versijām melnā man šķita viselegantākā, jo tā izcēla dizaina minimālismu un Sony pievērsto uzmanību detaļām.

Tālruņa priekšpusi gandrīz pilnībā aizņem tā piecu collu lielais LCD ekrāns. Iepriekšējā modeļa – Xperia XZ1 Compact – ekrāna diagonāle bija mazāka (4.6”), kas varētu radīt maldinošu iespaidu, ka jaunā ierīce ir fiziski lielāka. Jaunā tālruņa ekrāns kļuvis vertikāli garāks, bet platums ir palicis tieši tāds pats, jo tagad malu attiecība ir 18:9. Tādējādi tālrunis ir tikpat kompakts un ērts rokās kā iepriekšējās Compact sērijas ierīces. Ierīces LCD ekrānam ir 1080 x 2160 izšķirtspēja, kā arī košas krāsas un dziļi melnie toņi, kādi parasti ir raksturīgi AMOLED ekrāniem.  

Priekšējā stikla malas, kā jau lielai daļai mūsdienu viedtālruņu, ir viegli ieliektas, nepārtrauktā līnijā satiekoties ar tālruņa apmalēm un veidojot apaļīgu oļa formu bez neviena asa stūra vai izvirzījuma, kas turpinās arī aizmugurē, kā rezultātā XZ2 Compact rokās sajūtas kā pēc izmēra šūts cimds.

Aizmugurējā virsma ir veidota no matētas plastmasas, kas būs ļoti labi pazīstama Nexus 5 vai OnePlus One lietotājiem, un tas, pēc manām domām, ir vislabākais materiāls, no kura veidot tālruni. Tas ir patīkams rokās, izturīgāks pret triecieniem un skrāpējumiem nekā stikls, un neuzsilst tik ļoti kā alumīnijs.

Foto: iAuto.lv

Kā viens būtisks mīnuss šī tālruņa dizainam man jāmin tas, ka visas vadības pogas – skaļuma regulētājs, ieslēgšanas poga un kameras slēdzis – ir saliktas labajā sānā. Tas nav tik traucējoši, lietojot tālruni ikdienā – jā, protams, šad tad var gadīties ar delnu nospiest kameras pogu, bet ar laiku pieradīs to turēt tā, lai vairs nespiežas – bet, lietojot Waze navigāciju, šis tālrunis mani paspēja izvest no pacietības. Ja Jūs, līdzīgi kā es, lietojat spīļveida automašīnas statīvu, tad secināsiet, ka atrast pozīciju, kurā statīvs nenospiež vismaz vienu no šīm trim pogām, ir sarežģīti. Vissliktāk ir tad, ja nospiež izslēgšanas pogu.

Foto: iAuto.lv

Foto: iAuto.lv

Tāpat Sony, sekojot Apple paraugam, nav iekļāvuši 3.5mm audio izeju. Lai gan es jau kādu laiku lietoju tikai bezvadu austiņas, būtu savtīgi uzskatīt, ka tādas ir visiem. Par laimi, tālruņa kastītē ir iekļauts pārveidotājs, kas ļauj iespraust vecā standarta austiņas USB-C ligzdā.

Ja esat aktīvas atpūtas cienītājs, priecāsieties dzirdēt, ka Xperia XZ2 Compact ir apveltīts ar IP68 standartu, kas nozīmē, ka tas ir putekļu drošs un ūdensizturīgs līdz 1,5m dziļumam. Diemžēl, par spīti tam, ka to klāj Gorilla Glass 5 stikls, pret skrāpējumiem tā ekrāns nebija tik izturīgs, un testa laikā, nesājot to tikai kabatā, uz ekrāna parādījās vairāki mikroskrāpējumi, kurus gan var pamanīt tikai tiešā gaismā.

Aktīvo atpūtu palīdzēs iemūžināt tālruņa videokamera, kura ne tikai uzņem 4K video, bet arī 1080p izšķirtspējas palēninājuma video 960 kadros sekundē. Palēninājuma funkciju lietot ir vienkārši – jāizvēlas Super Slow-mo režīms kameras lietotnē, un, sākot filmēt, tiks uzņemts parasts video, un, lai padarītu kustību 32 reizes lēnāku, uz ekrāna jānospiež poga, kas uz vienu sekundi aktivizēs 960fps filmēšanu. Protams, kā kompromiss lielajai kadru frekvencei ir zemāka video kvalitāte, tāpēc šo režīmu ikdienas momentiem neiesaku izmantot, tā vietā uzņemot video standarta 4K režīmā.

Tālruņa 19 megapikseļu kamera teorijā izklausās iespaidīga. f/2.0 diafragma, 25mm fokālais attālums, elektroniskā stabilizācija, kā arī lāzera autofokuss apvienojumā ar Sony paredzošo autofokusu. Kāds ir mans viedoklis par šīs kameras spējām praksē? Dalīts.

Foto: iAuto.lv

Šis kadrs ar skaistajiem ceriņiem Instagram izmērā izskatās lieliski. Krāsas ir dzīvas un sulīgas, ar precīzi attēlotu kontrastu starp purpura ziediem un zaļajām lapām, bet, palielinot ziedlapiņas tuvāk, var pamanīt, ka objektu malas ir izplūdušas, jo Sony izmantotais apstrādes algoritms vēl aizvien nav iznīdējis Xperia telefoniem raksturīgo kaiti izmantot pārmēru lielu mākslīgo sharpening efektu.

Foto: iAuto.lv

Šī fotogrāfija ar Žiguli tika uzņemta Valmierā, un tikpat lieli slavas vārdi kā šī tālruņa kameras spējai attēlot dzīvīgās krāsas, man jāvelta arī īpašniekam par ļoti labi koptu šīs padomju klasikas eksemplāru. Tiesa gan, šajā attēlā izteikti var pamanīt, cik ļoti šī tālruņa kamera cīnās ar detalizēto hroma priekšējo resti, kā rezultātā tā izskatās nekonkrēta un izplūdusi.

Foto: iAuto.lv

Lielā mērā tas arī ir vienīgais mīnuss XZ2 Compact kamerai, jo krāsas ir košas un precīzas, un automātiskais režīms ļoti labi spēj nolasīt gan kontrastu, gan baltā balansu. Tāpat slavas vārdus varu teikt arī par kameras darbības ātrumu – par to, cik ātri kameras lietotne atveras vaļā, kā arī par gan autofokusa, gan slēdža gandrīz momentāno darbību. Un, protams, nevar aizmirst arī par pašu patīkamāko funkciju fotografēšanas cienītājiem – kameras slēdža pogu tālruņa sānos. Sony ir vienīgais no lielajiem viedtālruņu ražotājiem, kuri tādu vēl iekļauj, un par to man viņus ir jāuzslavē.

Foto: iAuto.lv

Tāpat kā ierīces lielo brāli Xperia XZ2, arī Compact darbina jaunākais Qualcomm Snapdragon 845 čipsets. Šo nedēļu laikā, kurās es XZ2 Compact lietoju kā ikdienas tālruni, ne reizi nemanīju nekādas aiztures. Spēlējot Asphalt 8 un Real Racing, spēles process bija plūstošs un kadru frekvence – gandrīz konstanta. Apvienojumā ar Android 8.0, kurš ir papildināts ar ļoti neuzkrītošu un ātru Sony programmatūru, droši varu teikt, ka jaudas un ātruma šim tālrunim ir pietiekami. Tāpat šai ierīcei Latvijā ir pieejama arī divu SIM karšu versija, bet tā izmanto microSD ligzdu kā otru SIM kartes vietu, līdz ar to būs jāizvēlas, kuru no abiem lietot.

Visbeidzot, jāpiemin arī baterija. Sony Xperia Compact sērijas viedtālruņi vienmēr ir izcēlušies ar lielisku jaudas patēriņa optimizāciju, kā rezultātā tiem ir bijis salīdzinoši ilgs baterijas darbības ilgums. XZ2 Compact nav izņēmums, un ar vienu lādiņu, vidēji aktīvi to lietojot, baterija izturēja divarpus dienas, no kurām 5 stundas ekrāns ir bijis ieslēgts. Izmantojot nepilnas trīs stundas Waze, kā arī ekrānu spilgtākajā iestatījumā, tālrunis darbojās līdz pirmās dienas vakaram ar 3,37h screen-on-time.

Baterijas patēriņš pēc divarpus dienām mērenas lietošanas Foto: iAuto.lv

Kopumā varu teikt, ka Sony Xperia XZ2 Compact ir lieliska izvēle tiem, kas meklē jaudīgu un funkcionālu ierīci, bet kuriem lielākā daļa flagmaņu šķiet par lielu. Tas piedāvā lielisku ekrānu, labu kameru, jaudīgu čipsetu un lielisku bateriju mazā izmērā. Tiesa gan, cena – Latvijas veikalos, sākot no 550€ - liek padomāt divreiz pirms šīs ierīces iegādes, jo līdzīgā cenu kategorijā ir arī Nokia un OnePlus flagmaņi, bet par zemāku cenu var, atsakoties no jaudīgākā čipseta, veikt kompromisu un iegādāties vidējās kategorijas ierīci, piemēram, Samsung Galaxy A3 vai Sony Xperia XA2.

+ Ērts rokās

+ Kvalitatīvas plastmasas korpuss

+ Lieliska ātrdarbība

+ Baterija divām dienām

- Kameru nevar saukt par perfektu

- Augsta cena

Foto: iAuto.lv

 
Visi komentāri
 
ZZZZ 11.jūlijs 2018 8:42
1 0 Atbildēt

Jau tālajā 2014 no alija atnāca JY-G2F pa 100 zaļajiem kur 2sim un sd ar izņemamu bateriju. Izmēri 125x60x10 korpuss matēts neslīdošs materiāls. Kurš patreiz vēl strādā un lai gan nelietoju, baterija tur nedēļu...

jaaanis 11.jūlijs 2018 13:24
0 0 Atbildēt

Protams, ka baterija tur nedēļu ja telefonu nelieto.

Man mājās mētājas Sony Z5 Compact kuram baterija "tur" 2-3 nedēļas, bet kad lietoju tad bija jālādē 2x dienā. (sākontēji lietojot baterija pietika 2 dienām, pēc viena gada lietošanas 1/2 dienai)

Ladzka 11.jūlijs 2018 18:21
5 1 Atbildēt

Beidzot tiksu pie jauna,pienaciga telefona.

Lidz sim lietoju sony xperia z1 compact. Vienreiz mainiju bateriju. Pats lietoju vinu divus gadus,tad atdevu delam...

Jau gadu lietoju samsung A3 2017....nepatik...pat vecais z1compact ir paraks par samsungu...

Nezinu ko cilveki saskata samsunga,nu bet...tas nav mans. Cita lieta ir SONY

RR 11.jūlijs 2018 23:21
1 0 Atbildēt

Man ir bijis Sony Z1 Compact un tagad ir Z5 Compact.

Nesūdzos ir ok. Uzticams telefons.

vince 16.jūlijs 2018 10:00
1 0 Atbildēt

manir sony z3 loti apmieina tel.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti