papildināts: Šodien sākas parakstu vākšanu pret akcīzes nodokļa palielināšanu autogāzei, vietu saraksts 10

 
Latvijas Gāzes Asociācija | 2.septembris 2013 13:30

Ņemot vērā, ka Eiropas Savienības dalībvalstu kopējā tendence ir pēc iespējas plašāk izmantot videi draudzīgus un atjaunojamus energoresursus, rūpējoties gan par apkārtējo vidi, gan palielinot energoresursu neatkarību, arī Latvijā ir nepieciešams valsts atbalsts autogāzes plašākai izmantošanai, uzskata Latvijas Gāzes asociācijas vadītājs Valdis Bergs.

“Lai gan autogāzi šobrīd izmanto jau vairāk nekā četrdesmit tūkstoši autobraucēju Latvijā, joprojām tie ir tikai 6,2% no transportlīdzekļiem, kas piedalās kopējā satiksmē. Viens no galvenajiem iemesliem salīdzinoši lēnai nozares attīstībai ir investīcijas, kas nepieciešamas, lai aprīkotu automašīnas ar autogāzes iekārtām. Vidēji tas maksā ap 500 latiem, līdz ar to patērētāji ir ļoti jūtīgi un uzmanīgi pret jebkurām politiķu runām par akcīzes nodokļa likmes palielināšanu, kas var ietekmēt kopējās izmaksas,” norāda asociācijas vadītājs Valdis Bergs.

Latvijas Gāzes asociācijas biedri uzskata, ka palielinot akcīzes nodokli vai ceļot to līdz dīzeļdegvielas līmenim, pilnībā tiks iznīcināta autogāzes nozare, jo pakalpojums saistīto izmaksu dēļ nebūs konkurētspējīgs. “Ja skatāmies datus par pēdējo pusotru pusgadu, tad autogāzes iekārtas ir uzstādījuši gandrīz deviņpadsmit tūkstoši autobraucēju, veicot ieguldījumu 10 miljonu latu apmērā. Tās ir ļoti lielas investīcijas,” uzskata Valdis Bergs.

Autogāze ir videi draudzīga degviela, kuru izmantojot būtiski samazinās metālu koncentrācija izplūdes gāzēs.

Virzot priekšlikumu par akcīzes nodokļa likmes paaugstinājumu autogāzei, Ekonomikas ministrija nav veikusi nopietnu analīzi par priekšlikuma ietekmi uz autogāzes nozares attīstību. “Uz kopējā fona ieņēmumi valsts budžetā no šī priekšlikuma būs relatīvi niecīgi, tomēr nozarei tas nozīmē tālākas attīstības iesaldēšanu. Ja mēs gribam dzīvot zaļākā Latvijā un elpot tīrāku gaisu, tad tā ir valsts izšķiršanās par savu nostāju šajā jautājumā,” skaidro Valdis Bergs.

Lai nodrošinātu nozares tālāku attīstību, kā arī domājot par autobraucējiem, kurus vistiešāk ietekmēs Ekonomikas ministrijas piedāvātais priekšlikums, ar pirmdienu, 2. septembri, Latvijas Gāzes asociācija uzsāks parakstu vākšanu pret akcīzes nodokļa likmes palielinājumu. Savāktie paraksti tiks nogādāti Saeimas deputātiem, prasot apturēt priekšlikuma tālāku virzību.

Ja 2011. gada sākumā Latvijā bija reģistrētas 26 234 automašīnas, kas darbināmas ar autogāzi, tad šā gada jūlijā šis skaits bija palielinājies par 68%, sasniedzot jau 44 241 transportlīdzekli. Tomēr joprojām ar autogāzi darbināmu transportlīdzekļu skaits kopējā satiksmē ir ļoti zems – 6,2% no kopējā transportlīdzekļu skaita.

Analizējot datus par autogāzes patēriņu, situācija līdzīga. Pērn autogāzes patēriņš veidoja 5,6% no kopēja degvielas mazumtirdzniecības apjoma, sasniedzot 38 miljonus tonnu.

Arī biznesa vide pamazām pāriet uz autogāzi kā dabai draudzīgu un ekonomisku degvielas patēriņa veidu. Autogāzi izvēlējušies tādi uzņēmumi kā Preiļu siers, Hanzas maiznīca, NP Foods, Latvijas Finieris, Smile Taxi, Rīgas Taksometru parks, Latvijas Balzams un citi.

Jau iepriekš ziņots, ka iebildumus pret Ekonomikas ministrijas priekšlikumu palielināt akcīzes nodokli autogāzei ir paudusi ne tikai Latvijas Gāzes asociācija, bet arī Latvijas degvielas tirgotāju asociācija un Degvielas tirgotāju un ražotāju savienība.

Latvijas gāzes asociācijā apvienojušies astoņi nozīmīgākie autogāzes mazumtirdzniecības uzņēmumi Latvijā, kas pārstāv 70% no kopējās tirgus daļas. Pērn sašķidrinātās naftas gāzes nozares kopējais apgrozījums bija vairāk nekā 70 miljoni latu, tai skaitā autogāzei - 24,8 miljoni latu, savukārt nodokļos tika veikti maksājumi vairāk nekā 10 miljonu latu apmērā.

 

Papildināts: Parakstīties pret akcīzes nodokļa likmes palielinājumu var:

Pilsēta Adrese

 

“Eko Gāze” auto gāzes uzpildes stacijas

 
Rīga Ciema iela 3 (K.Ulmaņa gatve) 
Rīga Daugavgrīvas iela 31G
Rīga Mūkusalas ielā 59 (Pārdaugava)
Rīga Vienības gatve 117 (Pārdaugava)
Rīga Krasta iela 85
Rīga Salaspils iela 4a (Ķengarags)
Rīga Dārciema iela 72
Rīga Brīvības gatve 438E
Rīga Platones iela 13a (iebraukšana no K.Ulmaņa gatves aiz DUS “Trest”)
Dreiliņi Dreiliņi, Stopiņu pagasts

 

"Latvijas Propāna gāze" uzpildes stacijas

 
Rīga Dārzciema iela 69, DUS "Viada"
Rīga Ganību dambis 29a
Rīga Kurzemes pr. 15a, DUS "Viada"
Rīga Skanstes iela 6
Aizkraukle Jaunceltnes iela 1
Baldone Jaunvoitāni, DUS "Oktāns A"
Baloži "Cerības", DUS "Virši A"
Bauska Upmalas iela 6
Berģi Rīgas-Siguldas šoseja 7
Cēsis Valmieras iela 4, DUS "Neste"
Daugavpils Cietokšņa iela 82, DUS "Dinaz"
Daugavpils Dostojevska iela 6, DUS "Neste"
Daugavpils Jelgavas iela 2
Gulbene Brīvības iela 19
Jelgava Dobeles šoseja 61
Jūrmala Slokas iela 46
Jūrmala Viestura iela 21, DUS "Neste"
Krāslava Sporta iela 14
Liepāja Grīzupes iela 3
Limbaži Cēsu iela 36
Madona Saules iela 46, DUS "Latvijas Nafta"
Preiļi Rīgas iela 5
Rēzekne Stacijas iela 2
Salaspils "Jaunskābarži"
Saldus Kuldīgas iela 84a
Talsi Stendes 8, DUS "Talsu autotransports"
Tukums Kandavas iela 17
Valka Vienības gatve 2
Valmiera Cempu iela 12
Ventspils Kustes dambis 33
 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Jānis 2.septembris 2013 22:06
4 2 Atbildēt

Gaisā jūtama tipiskā latvieša skaudība. Štrunts kā pašam, ka tikai otram sliktāk. Ja es maksāju un neko negribu darīt lietas labā, tad jāmaksā arī citiem un visi, kas kaut ko ir izdarījši lai maksātu mazāk, ir finansiāli jāsoda. Kurš liedz pašam uzlikt gāzi un katru gadu ietaupīt vairākus simtus latu? Logus taču mēs nomainam un māju nosiltinam, lai būtu mazāki izdevumi par apkuri. Vienmēr ir vieglāk vainot un nopelt citu izdarīto nekā paša bezdarbību un kūtrumu.

MZ 2.septembris 2013 14:17
2 2 Atbildēt

Kur jāparakstās?

Paraksts 2.septembris 2013 15:31
2 1 Atbildēt

Un kur var parakstīties, lai autogāzes akcīzi pielīdzina benzīna un dīzeļdegvielas akcīzei?

Vislabāk - samazinot otro...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti