Valdība ierobežo ārvalstīs reģistrēto vieglo automobiļu izmantošanu 10

 
Satiksmes ministrija | 14.janvāris 2014 20:40

Otrdien, 14.janvārī, valdība apstiprināja grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas paredz ierobežot ārvalstīs reģistrēto vieglo automobiļu izmantošanu.

Ceļu satiksmes likums Latvijas rezidentiem aizliedz Latvijas teritorijā ceļu satiksmē vadīt ārvalstīs pastāvīgi reģistrētu vieglo automobili. Taču likumā ietverta atruna, kas paredz vairākus izņēmumu no šīs kārtības (darbs, mācības utt.), uz kā pamata VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) piešķir vai anulē atļauju piedalīties ceļu satiksmē ar ārvalstīs reģistrētu vieglo automobili.

Esošā prakse liecina, ka ceļu satiksmē regulāri piedalās ievērojams skaits transportlīdzekļu, kas reģistrēti ārpus Latvijas. Šāda transportlīdzekļu izmantošana, ja vadītājs ir Latvijas rezidents, nerada vienlīdzīgu attieksmi pret tiem transportlīdzekļu īpašniekiem (vadītājiem), kas brauc ar Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, jo tiem Latvijā nav jāveic valsts tehniskā apskate, par tiem nav jāveic Latvijas likumos paredzēto nodokļu maksājumi, kā arī ir ļoti sarežģīta procedūra atsevišķu piemēroto naudas sodu piedziņai.

Ar valdības apstiprinātajiem grozījumiem MK noteikumos Nr.1341 „Kārtība, kādā piešķir un anulē atļauju piedalīties ceļu satiksmē ar ārvalstīs pastāvīgi reģistrētu vieglo automobili”, kas nosaka Ceļu satiksmes likumā paredzēto atļauju izsniegšanas kārtību, paredzēts ierobežot ārvalstīs reģistrēto vieglo automobiļu izmantošanu līdz 92 dienām gada laikā, saglabājot esošos atļaujas saņemšanas termiņus.  Ceļu satiksmes likums jau šobrīd nosaka, ka transportlīdzeklis, kas Latvijā ceļu satiksmē tiek izmantots ilgāk par trim mēnešiem, ir jāreģistrē noteiktā kārtībā Latvijā. Līdz ar grozījumiem MK noteikumos minētais termiņš tiks attiecināts uz visiem gadījumiem, t.sk. ārvalstīs iznomātajiem vieglajiem automobiļiem.

Grozījumi ir nepieciešami, jo esošā atļauju izsniegšanas kārtība nepamatoti dod iespēju ilglaicīgi piedalīties ceļu satiksmē ar ārvalstīs reģistrētu vieglo automobili. Statistika liecina, ka atļauju saņēmēji transportlīdzekļus pamatā reģistrē Lietuvā, Lielbritānijā, Norvēģijā un Igaunijā.

MK noteikumos būs paredzēts trīs mēnešu pārejas periods (līdz š.g. 1.aprīlim) personām, kuras ārvalstīs reģistrētā transportlīdzekļa izmantošanai Latvijā ir saņēmušas atļauju uz trim gadiem. Šo personu pienākums pēc noteikumu spēkā stāšanās būs transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā atzīmēt dienas, kad transportlīdzeklis tiks izmantots Latvijā. Atzīmes varēs veikt elektroniski no jebkuras vietas.

 
Visi komentāri
 
Retrovilnis 14.janvāris 2014 22:18
0 0 Atbildēt

A moš iesūdzēt Eiropas cilvēktiesību pārkāpšanā, brīvi pārvietoties????

zinātājs 15.janvāris 2014 0:35
2 0 Atbildēt

Nu iesūdzi. Ne tu sūdzēsi ne kā, tikai ar muti braukt internetā spēj.

Crankshaft 15.janvāris 2014 8:18
0 0 Atbildēt

Kāda nu tur sūdzēšana :-) Labāk atrodi kādu, kas tevi fiktīvi noformē darbā, teiksim, Igaunijā :-)

nomiks 15.janvāris 2014 8:38
0 0 Atbildēt

Vai tas nozīmē, ka ārvalstu tūristiem pirms došanās ar savu auto uz LV būs speciālā reģistrā jāreģistrē sava vizīte?

aansis 15.janvāris 2014 9:33
2 0 Atbildēt

"Līdz ar grozījumiem MK noteikumos minētais termiņš tiks attiecināts uz visiem gadījumiem, t.sk. ārvalstīs iznomātajiem vieglajiem automobiļiem."

Interesanti gan... Kā viņi šo domā kontrolēt nomas mašīnām? Tiešām uzprasās uz "podstavu". Paņemt Tallinā Sixt autiņu, ierakstīt līgumā nodošanu Viļņā un sameklēt Latvijā kādu ekipāžu, kas sastāda protokolu... Pēc tam caur ECT paņemt naudu no valsts budžeta gan sev, gan advokātam...

Kārtējais mēģinājums kaut ko risināt ar aizliegumiem, nevis pēc būtības. Būtu labāk izdomājuši kā panākt lai kaimiņi mašīnas reģistrētu pie mums! Bet kur nu - pieļaut, ka problēma ir sistēmā, jau neviens nespēj :)

aizejošais 15.janvāris 2014 9:46
4 0 Atbildēt

Lielos vilcienos - atbalstu. Katra valsts lemj, kādus nodokļus un kā iekasēt no saviem pisloņiem. Ja reiz nolemts, ka jāmaksā tik, un ne citādi, tad jāmaksā.

Tas, ka mūsu mazvalstij ir grūti cīnīties ar visādiem gribu-maksāšu, negribu-nemaksāšu dēļ vispārējā nihilisma un valstiņas mazā izmēra - tas ir cits jautājums.

Un arī tas ir cits jautājums par to, kur nonāk nomaksātie nodokļi. Lielos vilcienos tas nonāk kopkatlā. Un tā ir visā pasaulē. Un tur nu nekā nevarēs darīt.

aansis 15.janvāris 2014 12:00
1 0 Atbildēt

"Pisloņi" izklausās atbilstoši mūsu valsts attieksmei pret savējiem :)

Bet vispār tomēr nevajag aizmirst, ka izvēle iestāties ES un Eirozonā ir izdarīta. Un, neatakrīgi no tā, vai mums tas patīk vai ne, ir jārēķinās ar to, ka dzīvojam vienotā ekonomiskajā zonā. Un tas jau nozīmē, ka nodokļu politikai ir jābūt izvērtētai kontekstā ar citu valstu rīcību attiecīgajā jomā, nevis izlemtai tikai šauri savas mazās valstiņas ietvaros. Ir absurdi no vienas puses integrēties un no otras norobežoties - tā var var tikai panākt "bardaka" palielināšanos.

aizejošais 15.janvāris 2014 13:57
0 0 Atbildēt

ānsis arī izklausās atbilstoši

Iespējams Tev tas ir kaut kāds jaunums, bet it kā liberālajā Eiropas Savienībā eksistē itin visādi un visvisādi iekšējo tirgu un tirdziņu atbalstoši, stimulējoši, un citādi pasākumi.

Man arī šķiet, ka autolietošana pie mums ir pārmērīgi aplikta ar nodokļiem.

Bet tā tomēr nav mana kompetence.

Tiks 15.janvāris 2014 10:48
0 1 Atbildēt

Un kā izkontrolēs 3 mēn. sākuma un beigu termiņu? Kad tas sākas? Iebrauvot LV?

Es reizi mēnesī vai katru vakaru izbraucu no Latvijas. Iebraucot atkal sāk skaitīt no jauna? Kā to var uzskaitīt?

anonimikis 15.janvāris 2014 10:58
0 0 Atbildēt

pamēģini kādreiz izlasīt rakstu līdz beigām. daudz interesanta tā var uzzināt.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti