Par transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksu - Latvijas pilsonis uzrunā Eiropas institutūcijas 28

 

Ilustratīvs attēls Foto: Ekrānbilde

6.aprīlis 2020 13:10

Vai transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksa par ārvalstī pastāvīgi reģistrētu vieglo automobili var tikt atcelta?

Pirmā vēstule

Uzrakstiju Eiropai emailu!

24.03.20 19:56 - : … Dear Sirs,

I am Latvian citizen and resident. Last year I have opened a company in Poland SerSpo Lim.  Now I am going to buy company car in Poland and do registration in this country as it will be leasing car. I have to travel very often to Latvia and back to Poland. At the moment of course it is not possible due to COVID, but when will be over I will need to do it.

From January 1st 2017, a person whose place of residence is declared Latvia will be allowed to drive in Latvia  foreign registered M1* or N1** category vehicle, if vehicle tax is paid. At the moment I will need to pay 10 Euros/day or 250 Euro/month tax.

I have heard that European Commision calls Latvia for this law to be abolished. Am I right? Could you please inform me when this restrictive law as I am European Union citizen will be canceled!

Waiting for your reply!

Best Regards, …

Esmu Latvijas pilsonis un pastāvīgais iedzīvotājs. Pagājušajā gadā esmu atvēris uzņēmumu Polijā SerSpo Lim. Tagad es iegādāšos uzņēmuma automašīnu Polijā un reģistrēšos šajā valstī, jo tā būs līzinga automašīna. Man ļoti bieži jābrauc uz Latviju un atpakaļ uz Poliju. Protams, COVID dēļ tas nav iespējams, bet kad tas būs beidzies, man tas būs jādara.
No 2017. gada 1. janvāra personai, kuras dzīvesvieta ir deklarēta kā Latvija, Latvijā tiks atļauts vadīt ārvalstīs reģistrētu M1 * vai N1 ** kategorijas transportlīdzekli, ja ir samaksāts transportlīdzekļa nodoklis. Šobrīd man būs jāmaksā nodoklis 10 eiro / dienā vai 250 eiro / mēnesī.
Esmu dzirdējis, ka Eiropas Komisija aicina Latviju atcelt šo likumu. Vai man ir taisnība? Lūdzu, lūdzu, informējiet mani, kad tiks atcelts šis ierobežojošais likums, jo esmu Eiropas Savienības pilsonis!
Gaidu tavu atbildi!

Otrā vēstule

ATBILDE

28.03.20 12:38 - : Dear … ,

Thank you for contacting the Europe Direct Contact Centre.

Indeed, there is an infringement procedure started against Latvia for taxation of residents driving a vehicle registered in another Member State, with number 20184178:

Paldies, ka sazinājāties ar Europe Direct kontaktu centru.
Patiešām, pret Latviju ir sākta pārkāpuma procedūra, lai apliktu nodokļus rezidentiem, kas vada citā dalībvalstī reģistrētu transportlīdzekli ar numuru 20184178:

https://ec.europa.eu/atwork/applying-eu-law/infringements-proceedings/infringement_decisions/index.cfm?lang_code=EN&typeOfSearch=false&active_only=0&noncom=0&r_dossier=20184178&decision_date_from=&decision_date_to=&EM=LV&DG=TAXU&title=&submit=Search

Please note that as it is an active infringement case, unfortunately we will not be able to provide you with more information about it. The Commission sent a Formal notice to Latvia according to Art. 258 TFEU. Further information and documents will be published on the site mentioned above.

In addition, we cannot provide an exact date when the legislation will be changed as it will depend on the actions that the Member State will take and when they will deem it necessary.

The Court of Justice of the European Union may decide that the legislation adopted by the Member State is against the EU law. If the country is found to be at fault, it must put things right at once, or risk a second case being brought, which may result in a fine. For additional information we invite you to check the pages below.

Lūdzu, ņemiet vērā: tā kā šī ir aktīva pārkāpuma lieta, diemžēl mēs nevarēsim jums sniegt plašāku informāciju par to. Komisija Latvijai nosūtīja oficiālu paziņojumu saskaņā ar Regulas Nr. LESD 258. pants. Papildu informācija un dokumenti tiks publicēti iepriekš minētajā vietnē.
Turklāt mēs nevaram sniegt precīzu datumu, kad tiesību akti tiks mainīti, jo tas būs atkarīgs no darbībām, ko veiks dalībvalsts, un kad tās uzskatīs to par nepieciešamu.

Eiropas Savienības Tiesa var nolemt, ka dalībvalsts pieņemtie tiesību akti ir pretrunā ES likumiem. Ja tiek atzīts, ka valsts ir pie vainas, tai uzreiz ir jākārto kārtība vai jāriskē, ka tiks ierosināta otra lieta, kā rezultātā var tikt uzlikts naudas sods. Lai iegūtu papildinformāciju, mēs aicinām jūs pārbaudīt zemāk esošās lapas.

https://ec.europa.eu/transport/media/media-corner/infringements-proceedings_en

https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/court-justice_en

We hope you find this information useful. Please contact us again if you have other questions about the European Union, its activities or institutions.

Mēs ceram, ka šī informācija jums būs noderīga. Lūdzu, sazinieties ar mums vēlreiz, ja jums ir citi jautājumi par Eiropas Savienību, tās darbību vai institūcijām.

------------------------------------------------------

With kind regards,

Europe Direct Contact Centre

We answer all questions about the EU

00 800 6 7 8 9 10 11

Europedirect.europa.eu

Information provided by Europe Direct is not legally binding.

We would like to ask you 4 questions about the information provided by Europe Direct.

It should not take you more than 3 minutes to complete this survey: here

A European Green Deal. Striving to be the first climate-neutral continent.

-------------------------------------------------- ----
Ar sveicieniem,
Europe Direct kontaktu centrs
Mēs atbildam uz visiem jautājumiem par ES
00 800 6 7 8 9 10 11
Europedirect.europa.eu
Europe Direct sniegtā informācija nav juridiski saistoša.
Mēs vēlamies jums uzdot 4 jautājumus par Europe Direct sniegto informāciju.
Lai aizpildītu šo aptauju, jums nevajadzētu aizņemt vairāk kā 3 minūtes: šeit
Eiropas Zaļais darījums. Cenšamies būt pirmais klimatam neitrālais kontinents.

 https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_en

 

 

 

 

 

 

Trešā vēstule

Oficiāls Eiropas nodokļu komisijas paziņojums Latvijai

28.03.20 13:05 - : Letters of formal notice

Taxation: Commission requests LATVIA to amend discriminatory car taxation rules

The Commission has decided to send a letter of formal notice to Latvia for taxing cars registered in other Member States used by Latvian residents more heavily compared to cars registered in Latvia. According to Latvian rules, residents in Latvia driving a car that is registered abroad must pay “circulation tax” (Vehicle Operation Tax) at a much higher rate than the one applicable for cars registered in the country. The Commission considers that the Latvian legislation at issue is not compliant with the freedoms of movement guaranteed by the Treaty (Articles 21, 45, 49, 56 and 63 TFEU). If Latvia does not act within the next two months, the Commission may send a reasoned opinion to the Latvian authorities.

28.03.20 13:05  Oficiālā paziņojuma vēstules
Nodokļi: Komisija lūdz LATVIJU grozīt diskriminējošus noteikumus par automašīnu aplikšanu ar nodokļiem
Komisija ir nolēmusi nosūtīt oficiāla paziņojuma vēstuli Latvijai par aplikšanu ar nodokli citās dalībvalstīs reģistrētām automašīnām, kuras izmanto Latvijas iedzīvotāji, salīdzinājumā ar Latvijā reģistrētām automašīnām. Saskaņā ar Latvijas likumiem Latvijas iedzīvotājiem, kas brauc ar ārvalstīs reģistrētu automašīnu, ir jāmaksā “aprites nodoklis” (Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis), kas ir daudz augstāka nekā tā, kas piemērojama valstī reģistrētām automašīnām. Komisija uzskata, ka attiecīgie Latvijas tiesību akti neatbilst pārvietošanās brīvībām, kuras garantē Līgums (LESD 21., 45., 49., 56. un 63. pants). Ja Latvija nerīkojas nākamo divu mēnešu laikā, Komisija var nosūtīt pamatotu atzinumu Latvijas iestādēm.

 

Advokāta viedoklis!

Šis iesniegums ir ļoti labs. Es sapratu, lieta kopš februāra atrodas izskatīšanas procesā,- ir tikai pieprasījumi Latvijai, bet vēl NAV gala tiesas nolēmuma!

Tas, ka tiesību norma ir klaji diskriminējoša ES dalībvalstu pilsoņiem un padara bezjēdzīgu dalību ES nodokļu politikas un brīvas aprites starp dalībvalstīm jomā, - ir absolūti skaidrs!!!

Process pagaidām ir pašā sākuma stadijā, bet ja Latvija nespēs pamatot atbilstību ES normām, tad maksājumus par ārvalstīs pastāvīgi reģistrētiem viegliem automobiļiem, tiem iebraucot Latvijā, nāksies atcelt.

Ja kas, tiesiskais pamatojums Formal notice Art. 258 TFEU, kāpēc ES ir tiesības šo darīt, ir šeit: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/HTML/?uri=CELEX:12008E258&from=EN

 
28 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
anonimikis 6.aprīlis 2020 13:41
18 31 Atbildēt

Vajadzētu līdzīgu pārkāpumu ierosināt par diskrimināciju pēc degvielas. Dīzeļi piesārņo gaisu daudz vairāk (NOx), bet Latvijā to neņem vērā nodokļa aprēķinā. Atšķirībā no tās pašas Vācijas, piemēram.

Conqueror 6.aprīlis 2020 21:08
15 2 Atbildēt

un ne tikai atcelt, bet arī atmaksāt visiem atpakaļ

djfnivb 6.aprīlis 2020 22:03
11 21 Atbildēt

mīnuso traktoristi, kas uz brīvībenes aiz sevis atstāj mellus mutuļus kā tintes zivis))

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti