Pētījums liecina, ka "Dīzeļgeitas" auto Eiropā ik gadu vainojami 5000 nāves gadījumu 23

 

Foto: Publicitātes attēls

Nozare.lv | 18.septembris 2017 12:55

"Dīzeļgeitas" automašīnu kaitīgie izmeši ik gadu Eiropā varētu būt vainojami 5000 cilvēku nāvē, kas zaudējuši dzīvību gaisa piesārņojuma dēļ, teikts pirmdien žurnālā "Environmental Research Letters" publicētajā pētījumā.

Maijā pētījumā žurnālā "Nature" tika konstatēts, ka dīzeļauto pārmērīgie izmeši 2015.gadā visā pasaulē saistāmi ar 38 000 pāragras nāves gadījumu.

Jaunākajā pētījumā uzmanība pievērta situācijai Eiropā.

Eiropā ik gadu 10 000 nāves gadījumu saistāmi ar vieglo dīzeļauto mazo daļiņu piesārņojumu, pētījumā norāda Norvēģijas, Austrijas, Zviedrijas un Nīderlandes zinātnieki.

Puses šo gadījumu varēja nebūt, ja dīzeļauto slāpekļa oksīdu izmešu daudzums automašīnām, braucot pa ceļu, būtu bijis tāds pats, kāds tas bijis laboratoriju pārbaudēs.

Uzņēmums "Volkswagen" atzinis, ka tas automašīnās uzstādījis nelegālu programmatūru, kas izmešu daudzumu samazinājis tikai uz pārbaužu laiku.

Ja dīzeļauto slāpekļa oksīdu izmešu daudzums būtu tāds pats kā benzīnauto, no 5000 pāragras nāves gadījumu teju 4000 varētu arī nebūt, norāda autori.

"Volkswagen" 2015.gada septembrī izraisīja globālu skandālu, kad uzņēmums atzina, ka pasaulē līdz pat 11 miljoniem automašīnu aprīkoti ar konkrēta tipa dīzeļdzinējiem, kam uzstādīta kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūra.

 
23 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
gunbox 18.septembris 2017 13:45
20 9 Atbildēt

Šī ziņa varētu pretendēt uz kādu nomināciju kā vislielākā muļķība. Tad jau šeit būtu arī jāpiemin, cik cilvēki ir miruši dēļ aktīvo vulkānu piesārņojuma, jo tie izmet gaisā vienā piegājienā, kā VW 10 gados. Noteikti arī pie dabas katastrofām kādu būtu jāvaino. Noteikti, ka valdības, jo pieļauj būvēt mājas viesuļvētru zonās, purvos, jūras līmenī. Vai tuvu plātēm, kur notiek regulāri zemestrīces. Un visbeidzot, cik cilvēki mist no alkohola un cigaretēm, kurus valdība akceptē, vai rīšanas, bada? Lidmašīnas ir iemārketējuši kā drošāko pārvietošanās veidu. Izpletnis nav ieplānots. Varbūt par katriem 400 cilvēkiem, kuriem pat nedod iespēju izglābties, arī kādam vajadzētu būt vainīgam?

Ja skatāmies no otras puses - varbūt no tiem 38 000 cilvēkiem būs mazāks pasaulē piesārņojums? Mazāk atkritumu izmestu nevietā? Mazāk veļaspulveris nonācis upēs? Varbūt ekoloģiskāks starp VW izmešu daudzums un cilvēka rīcību pret dabu varētu būt VW?

iciks 18.septembris 2017 21:57
10 0 Atbildēt

Redz, šādās lietās nekādas noteiktības nav. Ir kaut kāda metodika, ar kuru var sarēķināt 5000. Savādāk rēķinot var sanākt 8000. Var nesanākt nekas. Kas pateiks...

Auto degvielas patēriņu var laboratoriski pārbaudīt, bet kā šo?

Un par neslavu - ievēro teikumus, piemēram, "varētu būt vainojami 5000". VARĒTU BŪT, bet varbūt arī nevarētu - tieši nav teikts.

Tāpat žurnālists uzraksta "neoficiāli avoti ziņo, ka politiķis X varētu būt pederasts". Politiķis sāk aurot, bet tieši jau nekas nav pateikts, vien izteikts kaut kas, ko it kā teicis kaut kāds avots u.t.t.

anonimikis 18.septembris 2017 13:10
8 8 Atbildēt

Ja varas iestādēm rūpētu pilsoņu veselība, dīzeļu izmantošanas pilsētās sen būtu ierobežota.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

Mediķu secinājums bargs: Elektroskrejriteņi ir neveiksmīgi (+ VIDEO) 20

Elektroskrejriteņu mazie ritenīši, augstais smaguma centrs un pietiekoši lielais ātrums veicina to, ka pat dūres lieluma, pāris centimetrus dziļa bedrīte var izraisīt smagu kritienu. Tā intervijā “Rīta Panorāmā” sacīja Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš. Lasīt vairāk

 

Alfa Romeo Junior kļūst pieejams pasūtīšanai 2

Alfa Romeo jaunākais modelis, kas tika pieteikts kā Milano, taču tagad pārdēvēts par Junior, kļūst pieejams pasūtīšanai Eiropas tirgū. Lasīt vairāk

 

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 38

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti