8 no 10 eiropiešiem vēlas paātrināt pāreju uz elektromobilitāti 22

 
Renault | 9.decembris 2020 13:14

“Renault eWays” projekta ietvaros Groupe Renault kopā ar Ipsos veikuši aptauju par elektromobilitāti pēc COVID-19 izraisītās krīzes. “Renault eWays elektromobilitātes barometrs” sniedz detalizētu informāciju par intereses pieaugumu pēc elektriskajiem transportlīdzekļiem un to ieviešanu.

Turklāt noskaidrots, ka visās aptaujātajās valstīs, t.i. Francijā, Vācijā, Itālijā, Spānijā un Lielbritānijā, valda vienprātīgs atbalsts ātrākai pārejai uz elektromobilitāti.

Transportlīdzekļu elektrifikācija sola pārveidot līdzšinējo situāciju mobilitātes jomā, turklāt pāreja beidzot uzņēmusi apgriezienus. Neskatoties uz COVID-19 izraisīto ekonomisko krīzi, kas skar arī pasaules automobiļu tirgu, no 2020. gada janvāra līdz oktobrim 100% elektrisko transportlīdzekļu reģistrācija Eiropā palielinājās par 70%, salīdzinot ar to pašu periodu pērn. Esošās tendences elektrisko un hibrīda transportlīdzekļu pārdošanas apjomos ļauj secināt, ka nākotnē šo auto pārdošanas rādītāji tikai pieaugs.  

Arī “Renault eWays elektromobilitātes barometrs” apstiprina eiropiešu pieaugošo izpratni par klimata pārmaiņu izaicinājumiem. Astoņi no desmit eiropiešiem nākamo desmit gadu laikā vēlētos ielās redzēt vairāk hibrīda un elektriskos transportlīdzekļus.

Lielākā daļa eiropiešu atbalsta  pāreju uz elektropiedziņu, jo ir pārliecināti par elektrisko un hibrīda transportlīdzekļu labvēlīgo ietekmi uz vidi. Turklāt, teju vai katrs otrais eiropietis to uzskata par prioritāti. Aptaujā tika noskaidrots, ka pāreja uz elektriskajiem un hibrīda transportlīdzekļiem netiek uzskatīta tikai par tukšu iedomu, tostarp 54% respondentu norādīja, ka šī pāreja notiekot pārāk lēni.

Eiropieši ir pārliecināti, ka elektriskie un hibrīda transportlīdzekļi palīdzēs ierobežot piesārņojumu. Pamatojoties uz šo pārliecību, 38% no aptaujātajiem apgalvoja, ka ir gatavi ātrāk pāriet uz elektriskajiem transportlīdzekļiem, savukārt par hibrīda transportlīdzekļiem šī tendence ir vēl spēcīgāka – 47% no respondentiem norādīja, ka pieļauj domu, ka viņu nākamais automobilis būs hibrīds. Paradoksāli, ka, pat ja priekšroka tiek dota elektriskajiem automobiļiem, aptaujātajiem nav pieredzes braukšanā ar tiem – 76% aptaujāto respondentu norādīja, ka nekad nav vadījuši elektroauto vai hibrīda auto.

COVID-19 krīze ir mainījusi Eiropas pilsoņu mobilitātes paradumus. 43% no respondentiem tagad kā galveno transporta veida izvēles kritēriju norādīja epidēmiju un saslimšanas risku, jo īpaši Spānijā, Itālijā un Lielbritānijā.

Kā ir ar frančiem?

No pētījuma varam secināt, ka Covid-19 maina mobilitātes ieradumus – mazāk izmantot sabiedrisko transportu; izvēloties transporta veidu, lielāka uzmanība tiek pievērsta ietekmei uz veselību, ko jo īpaši var attiecināt uz aptaujātajiem Francijas iedzīvotājiem, kuri gandrīz katru dienu izmanto auto (73% pret 53% G5 valstīs).

Vai franči bažījas par klimata pārmaiņām? Šķiet tās ir otrās lielākās franču bažas (41%), tieši aiz koronavīrusa epidēmijas (52%). Francija ir viena no piecām aptaujātajām valstīm, kas lielāko nozīmi piešķir tieši šim klimata jautājumam – vidēji 41% attiecībā pret vidēji 33% Vācijā. Neskatoties uz to, Francijas iedzīvotāji ir vismazāk gatavi rīkoties un tikai 48% no tiem apgalvo, ka ir veikuši kādas izmaiņas savā dzīvesveidā, lai cīnītos pret globālo sasilšanu.

Svarīgākais frančiem – klusa braukšanas pieredze! 81% franču, kuri kādreiz ir vadījuši elektroauto vai hibrīdu, uzskata, ka elektriskā transportlīdzekļa vadīšana ir patīkamāka par braukšanu ar iekšdedzes dzinēja transportlīdzekli. Tas ir ievērības cienīgs rādītājs!

Īstermiņa un vidēja termiņa prognozes uzrāda lielu interesi pēc elektriskajiem transportlīdzekļiem. Vairāk nekā trešdaļa eiropiešu (30% franču) uzskata, ka viņu nākamais transportlīdzeklis varētu būt elektroauto. Šie nodomi ilgtermiņā ir vēl augstāki (55% eiropiešu nākamo 10 gadu laikā). Galvenā motivācija elektriskā vai hibrīda transportlīdzekļa iegādei ir saistīta ar izmaksu samazināšanu, ko atzīmēja 45% no aptaujātajiem Francijas iedzīvotājiem. Tāpat 40% iedzīvotāju norāda, ka akumulatora kalpošanas mūžs ir galvenais šķērslis elektro vai hibrīda transportlīdzekļa iegādei, savukārt otrais un trešais iemesls ir akumulatoru pārstrādes izmaksas un process.
 

 

 

 

 
22 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
anonimikis 9.decembris 2020 15:54
5 8 Atbildēt

Latvijas lauku teritoriju iedzīvotāju daždesmit tūkstoši jau nu nebūs tie, kas noteiks progresa virzību.

Asaris 9.decembris 2020 19:22
5 4 Atbildēt

Man ar liekas ka 8 no 10 nav korekti. Pareizāk ir 9 no 10 kas izbrauc gribētu elektomobīli, ja varētu atļauties. Tas viens ir tas kuram patīk 3 vai 4 reizes gadā braukāt uz servisu un mainīt eļļas, filtrus, sveces, sajūgus, turbīnas utt.

WALA 9.decembris 2020 13:22
3 2 Atbildēt

Man liekas Renault ir veicis "klasisku aptauju", jo cik es noprotu no pārdošana rādītājiem - cilvēki ir daudz praktiskāki, un BEV nemaz tik labi netiek pārdoti.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ieķeras “gāzes” pedālis - Tesla aptur Cybertruck piegādes

Tesla uz vairākām nedēļām apturējusi Cybertruck pikapu piegādes klientiem, kamēr tiks novērsts ārkārtīgi bīstams defekts. Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO)

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

LTAB brīdina: izveidota viltus mājas lapa un sociālo tīklu profili, lai vāktu personu datus! 2

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) brīdina, ka izveidota viltus interneta vietne, rīkojot konkursus un aicinot iedzīvotājus atstāt savus personas datus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti