Vasaras braucieni ar elektrisko auto: karstums nav bieds ne pasažieriem, ne baterijai 8

 

Foto: Publicitātes attēls

Velocita | 28.jūlijs 2021 15:14

Par vienu no būtiskākajiem elektromobiļu trūkumiem tiek uzskatīta gaisa temperatūras lielā ietekme uz to darbības efektivitāti.

Piemēram, ļoti zema temperatūra var krasi samazināt sniedzamību, savukārt karstums vasarā – būtiski palēnināt baterijas uzlādi. Tomēr patiesībā karstums nav problēma, un elektromobiļu vadītāji var baudīt lielākas iespējas atvēsināties nekā tradicionālo auto saimnieki.

Vēss, kad vēlaties

Vasarā sēšanās saules sakarsētā auto nav nekas patīkams. Parasti to risina, atverot logus un cerot, ka karstais gaiss iespējami ātri aizplūdīs. Savukārt elektromobiļu īpašnieki šo problēmu atrisina ļoti vienkārši vai, pareizāk sakot, viņiem tāda nemaz nerodas, jo auto var atdzesēt iepriekš.

“Parasti elektrisko auto var ieprogrammēt, lai noteiktā laikā tas sasildītu vai atdzesētu salonu. Visefektīvāk tas darbojas, kad auto tiek uzlādēts, jo klimata iekārta enerģiju ņem no elektriskā tīkla, nevis baterijas. Tādējādi, lai pirms brauciena lieki nekarsētos, vienmēr vēlams dzesēšanai labāk izmantot laiku, kamēr auto pieslēgts elektrotīklam,” saka Auto Bild Latvija redaktors Toms Timoško.

Pēc daudzus elektriskos automobiļos izmēģinājušā žurnālista teiktā, gaisa kondicionēšanas sistēmai gan ir minimāla ietekme uz nobraucamo attālumu, tādēļ tās nelietošanai karstās vasaras dienās vienkārši nav jēgas. Viņš skaidro, ka dažu ražotāju modeļos ir pielietotas īpaši efektīvas klimata sistēmas, kas darbojas atjautīgā veidā un tādējādi vēl vairāk samazina komforta funkciju ietekmi uz enerģijas patēriņu.

"Ir elektriskie spēkrati, piemēram, Hyundai vai Kia, kuros ar pogu aktivizē īpašu režīmu, kad salonā ir tikai viens braucējs. Tas ļauj nedaudz ietaupīt enerģiju, braucot vienatnē, jo tiek atdzesēta tikai vadītāja zona. Savukārt Volkswagen ID.3 kabīnē tas notiek automātiski, un, ja pasažiera sēdeklis nav aizņemts, gaiss tajā zonā netiek dzesēts. Dažiem elektriskajiem modeļiem ir sēdekļi ar dzesēšanu. Tā ir reta priekšrocība, taču dārgākajās versijās, piemēram, dažās Hyundai un Kia automašīnas tie ir iekļauti aprīkojumā,” saka eksperts.

Pirmais autoražotājs, kas piedāvāja gaisa kondicionēšanas sistēmu, bija Packard, un tas bija tālajos 40. gados, tāpēc te nevar runāt par novitāti. Taču elektriskajos auto gaisa kondicionētājs darbojas nedaudz citādi nekā iekšdedzes spēkratos, un šī atšķirība ļauj e-auto vadītājiem karstā vasaras dienā izbaudīt vēl lielāku komfortu.

“Ja salīdzina automašīnu ar iekšdedzes motoru un elektromobili, viena būtiska atšķirība slēpjas tajā, ka e-auto gaisa kondicionētāja kompresoram ir elektriskā piedziņa. Ja vēlamies, lai gaisa kondicionētājs iekšdedzes automašīnā strādātu ar maksimālu efektu, ir jādarbojas motoram, kas piedzen kompresoru. Elektriskajā automašīnā šīs sasaistes nav, tālab patīkamu gaisa temperatūru un komfortu var baudīt arī tad, kad iekšdedzes auto salonā tas nav pieejams,” saka Auto Bild Latvija redaktors.

Karstuma ietekme uz bateriju – minimāla

Vairumā gadījumu viens no galvenajiem elektrisko transportlīdzekļu trūkumiem ir gaisa temperatūras ietekme uz nobraukuma rezervi. Piemēram, ziemā, termometra stabiņam nokrītot līdz mīnus desmit grādu atzīmei vai vēl zemāk, sniedzamība var būtiski sarukt. Savukārt augstai gaisa temperatūrai tāda iespaida nav. Taču tas nenozīmē, ka karstumam nevar būt cita veida negatīvs iespaids.

“Ja elektriskais auto nav aprīkots ar baterijas termoregulēšanu, liels karstums var ievērojami samazināt uzlādes efektivitāti. Piemēram, ja karstā dienā, kādu šovasar netrūkst, braucat no Valmieras uz Liepāju ar Nissan Leaf, pirmā uzlāde visdrīzāk noritēs bez aizķeršanās. Taču nākamajā pieturā, baterijai spēcīgi uzkarstot, var būt problēmas izmantot stacijas maksimālo jaudu, un uzlāde var izrādīties krietni ilgāka,” norāda pieredzējušais žurnālists.

Jaunākiem un modernākiem elektriskajiem automobiļiem no šīs problēmas nevajadzētu ciest. Piemēram, Kia e-Niro, Kia EV6 un Volkswagen ID.3 ir aprīkoti ar baterijas dzesēšanu, tai nodrošinot optimālu temperatūru pat karstākajās dienās, kā arī maksimāli efektīvu baterijas uzlādi jebkurā laikā. Tiesa, atkarībā no ražotāja optimālā baterijas darba temperatūra var atšķirties.

"Piemēram, Tesla gadījumā, lai maksimāli izmantotu uzlādes stacijas sniegto jaudu, baterijas temperatūrai jābūt pat 40 grādu. Caurmērā daudziem elektriskajiem modeļiem optimālā baterijas temperatūra ir apmēram 21 grāds, jo litijam patīk tā saucamā “istabas temperatūra”. Tādā ziņā Baltijas valstu klimatiskie apstākļi un vasaras optimālas baterijas temperatūras uzturēšanai ir gandrīz vai perfektas,” uzskata T. Timoško.

Savā ziņā baterijas temperatūras uzturēšanai ir līdzīga nozīme kā tās regulēšanai iekšdedzes motorā, tiesa, elektriskajiem auto atšķirībā no iekšdedzes motoru mašīnām nav temperatūras rādītāja. Tas ir tādēļ, ka regulēšana darbojas automātiski, un autovadītāja kontrole vai iejaukšanās nav nepieciešama.

Kopumā ceļošana ar modernu elektrisko automašīnu karstā vasarā nerada nekādas problēmas. Drīzāk otrādi – daži tehnoloģiskie risinājumi pat ļauj baudīt priekšrocības salīdzinājumā ar tiem, kuri saviem braucieniem izmanto iekšdedzes automobiļus, tādēļ pat svelmainākajā dienā iespējams izbaudīt patīkamu temperatūru un komfortablu ceļošanu

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
iciks 28.jūlijs 2021 23:30
6 0 Atbildēt

Pilnīgi asaras saskrēja acīs, cik tas viss lieliski, vien kādi nu mums tie muļķi, ka galīgi nesteidz pirkt šādus brīnišķus auto.

WALA 28.jūlijs 2021 17:13
3 1 Atbildēt

No ko var stumt muļķības - to pašu elektrisko kondicionēšanas piedziņu vēsi var realizēt jebkurai iekšdedzes automašīnai, tikai ja tas netiek darīts - tad acīmredzot nav seviški lielas jēgas no tā vai arī šādai fīčai trūkst pieprasījuma ...

Mjā 28.jūlijs 2021 20:17
1 0 Atbildēt

Elektriskajā auto viss ir brīnišķīgi

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti