Vācijas-Ķīnas automobiļu ražotājs Borgward bankrotē

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

iAuto | 12.aprīlis 2022 5:26

Borgward, vācu autoražotājs ar senām saknēm, iesniedzis pieteikumu bankrotam, kas nozīmē, ka vairākkārtīgie mēģinājumi novērst nenovēršamo beigušies nesekmīgi.

Uzņēmums Borgward Auto, kas lielā mērā pieder Ķīnas uzņēmumam UCAR, izies bankrota un likvidācijas procedūru. Atbilstošais pieteikums jau ir iesniegts Pekinas tiesā, bet lēmums tiks paziņots jūlija sākumā.

Iemesls ir neveiksmīgie pārdošanas rādītāji un visai “miglainās aizkulises”. Borgward tika dibināts Vācijā 1919. gadā. Viņi sāka vienā laikā ar mums labi zināmo “vācu trijotni”, taču panākumi izpalika, un 1961. gadā uzņēmums bankrotēja. Gandrīz pusgadsimtu vēlāk to atdzīvināja dibinātāja Kārļa Borgvarda mazdēls Kristians Borgvards, un 2014. gadā Pekinā bāzētā Foton Motor Group uzņēmumu iegādājās par pieciem miljoniem eiro.

Atgriešanās iesākās daudzsološi: Einārs Hareide, kurš cita starpā uzzīmēja Saab 900 II un 9-5 I, tika pieņemts darbā par vienu no dizaineriem. Borgward sevi pasniedza par vācu zīmolu un vēlējās iegādāties milzīgo bijušo IBM pilsētiņu Štutgartē galvenajai mītnei, plānojot arī montāžas rūpnīcu Štutgartes Bremeras rajonā.

Bet “dzīvē viss ir savādāk”: Borgward BX7 izrādījās Senova X65, SUV ar Saab gēniem no BAIC grupas, pie kuras piederēja Foton grupa. Borgward mašīnu pamatā bija Saab 9-3 II platforma, ko tālāk ar nosaukumu "Matrix" izstrādāja BAIC, saņemot zviedru speciālistu palīdzību.

Sapnis par vācu zīmolu ar vācu tehniku izgāzās, lai gan Borgward vēl mēģināja glābt situāciju izlaižot video, kur eiropiska izskata ļaudis redzami pie Borgward krosovera montāžas līnijas ķīniešu Foton rūpnīcā. Tālāk lietas gāja tikai uz leju – pēc 2019.gadā pārdotajiem 54 500 eksemplāru sekoja kritums par 84 procentiem līdz 8740 vienībām.

Nespējot samierināties ar šādiem noieta rādītājiem, Foton izšķīrās par pārdošanu un Borgward nonāca pie citas Ķīnas investoru grupas – UCAR. Tika izlaists pēdējais Borgward modelis, krosovers BX3, taču cerībām uz pozitīvu iznākumu svītru pārvilka koronavīruss.

 

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti