Brauks ar sauli – Nīderlandes Lightyear tic saules spēkam (+ FOTO) 31

 

Foto: Lightyear

iAuto | 24.maijs 2022 5:53

Saules bateriju automobilis tiks ražots sērijveidā.

Nīderlandes uzņēmējs Lightyear saņēmis koplietošanas ceļu atļauju savam pirmajam modelim One. Ražotājs ziņo, ka vasaras beigās Somijas Valmet rūpnīcā tiks uzsākta pirmo 150 Pioneer Edition eksemplāru ražošana, kas jau esot rezervēti pirmajiem klientiem.

Nākamie var cerēt uz Limited Edition, taču arī tad jāpasteidzas – kopumā solīti mazāk par 1000 eksemplāriem. Pagaidām saules bateriju auto cena ir 150 000 eiro, taču vēlāk tā pieaugšot līdz 250 000 eiro.

Šogad testētais Lightyear prototips ar ātrumu 85 km/h veicis 710 km, bet braucot ar 130 km/h distance sarūk līdz 400 km.

Pateicoties saules baterijām uz jumta un pretestības koeficientam 0,2 cw, automobiļa sekmīgai darbībai pietiek ar 60 kilovatstundu akumulatora jaudu.

Vēl zināms, ka 5,10 metrus garā Lightyear One maksimālais ātrums 160 km/h, bet bagāžnieka tilpums ir aptuveni 600 litri, un to var palielināt līdz aptuveni 1530 litriem, nolaižot sēdekļus. Ražotājs uzsver, ka 70 kilometriem dienā automobilis enerģiju saražo pats, tātad bateriju uzlāde mazāka atstatuma braucējiem pats nebūs nepieciešama.

Pagaidām saules bateriju automobilis ir ļoti dārgs materiālu un roku darba dēļ, taču līdz 2025.gadam tiek solīts Lightyear Two, ko varēs saukt par masu produkcijas auto un piedāvāt klientiem par cenu 30 000 eiro robežās.  

 

 
31 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 24.maijs 2022 12:18
11 0 Atbildēt

Tāpēc, ka tas nav efektīgi. Visi šie km norādīti AR UZLĀDĒTĀM baterejām. Tās lādēt tik un tā vajag no vada, jo ar sauli tās lādēs nedēļu. Tā saule ir domāta nedaudz pagarināt distanci. Bet par šo funkciju pārmaksāt var tikai debils. Citiem vārdiem sakot - ekofašists.

uxz 24.maijs 2022 9:02
9 2 Atbildēt

Vai tad šādas 'saules masīnas' nebija jau 00šo gadu sakumā? Parādijās ar lieliem apgalvojumiem, ka nu tagad dzīvosim zaļi jo tuvāko 5-10 gadu laikā naftu vairs nevajadzēs! Kaut kā pazuda...

Šādas saules masīnas, nekad mūžā nebūs pieejamas komerciāli, jo no kā biznesmeņi pelnīs ja saules enerģija ir pieejama bezmaksas visiem? Un fiziski un garīgi nevari prasīt maksu par sauli.

Nav jau kā elektrība, kuru piegādā pa vadu, kur var attaisnoties un tādējādi var uzlikt skaitītāju un iekasēt ''zaļo'' piķi....

viencexperc 24.maijs 2022 12:28
7 0 Atbildēt

es arī esmu uzzīmējis mašīnas projektu, kas brauks ar CO2. Patērēs Co2 un kā blakus produktus ( atkritumus) ražos skābekli, kokus un vaļu mazuļus.

Bet pašlaik tās izmaksas ir pārāk lielas, bet ap 2035.gadu varēs laist tautās.

p.s. Aizmirsu pieminēt - man vajadzīgas investīcijas. Tāpēc varat pirkt mana uzņēmuma akcijas.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 2

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

Čehu zīmola Škoda dīleris turpmāk arī Pārdaugavā (+VIDEO)

Skandi Motors autocentru Rīgā iepretim tirdzniecības centram Spice pazīst ikviens, kam kaut reizi gadījies braukt pa Lielirbes ielu Jūrmalas virzienā. Pavisam nesen tajā iekārtojies jauns un Latvijā ārkārtīgi pieprasīts zīmols - Škoda. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti