"Baltpool": Biokurināmā cena Latvijā nokritusies līdz pagājušā gada līmenim 1

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 3.maijs 2023 13:43

Latvijā biokurināmā tūlītējo darījumu cena šonedēļ bija 25,81 eiro par megavatstundu (MWh), un tā pēdējo reizi tik zema bija pirms gada, liecina starptautiskās biokurināmā biržas "Baltpool" dati.

"Baltpool" tirdzniecības vadītājs Vaidots Jonutis norāda, ka Latvijas tirgū biokurināmā cenu noteica Rīgas reģions, kurā biokurināmais ierasti ir dārgākais visā Latvijā. Maksimālā biokurināmā cena "Baltpool" biržā Latvijā tika sasniegta iepriekšējā gada oktobrī - 51,08 eiro par MWh, un pēc tam fiksēta cenu pazemināšanās tendence.

Jonutis skaidro, ka pērn pirms apkures sezonas sākuma valdīja liela neskaidrība, turklāt tirgus dalībniekus spēcīgi ietekmēja emocijas kara Ukrainā, ievērojami augstāku dabas gāzes cenu un satraukuma par biokurināmā trūkumu dēļ. Apkures sezonas otrajā pusē emocijas rimās un cenas sāka pazemināties. Šo tendenci ietekmēja dažādu faktoru kopums - neierasti siltie laikapstākļi, zemā dabas gāzes un elektrības cena, kā arī piegādātāju vēlme atbrīvot biokurināmā noliktavas sezonas beigās.

Sezonas sākumā augstās cenas veicināja sīko koksnes tirgus dalībnieku atgriešanos biokurināmā tirgū, kuru tie vairākus gadus bija pametuši lētā Baltkrievijas kurināmā dēļ. Tas veidoja izejvielas piedāvājumu, kura ļoti trūka sezonas sākumā.

Pēc "Baltpool" datiem, vidējā biokurināmā piegādes cena Latvijā apkures sezonas otrajā pusē, no janvāra līdz aprīlim, bija 36,5 eiro par MWh jeb par 31% augstāka, salīdzinot ar cenu apkures sezonas otrajā pusē pērn. Lietuvā vidējā piegādes cena attiecīgajā periodā bija 33,17 eiro par MWh jeb par 33% augstāka nekā pirms gada, bet Igaunijā - 24,61 eiro par MWh jeb par 11% augstāka.

Apkures sezonas otrajā pusē Latvijā "Baltpool" biržā tika piegādāts 165 000 MWh biokurināmā, kas ir 10 reizes vairāk, salīdzinot ar attiecīgo periodu iepriekšējās apkures sezonas laikā, kad tika piegādāti 17 000 MWh. Šādu pieaugumu visvairāk ietekmēja siltuma piegādātāja "Rīgas siltums" lēmums iegādāties biokurināmo "Baltpool" biržā.

Kā skaidro "Baltpool" pārstāvji, līdzīga tendence ir fiksēta arī Igaunijā. Enerģētikas uzņēmumam "Eesti Energija" sākot iegādāties biokurināmo biržā, Igaunijā šajā periodā biokurināmais tika piegādāts 114 000 MWh apmērā jeb 3,4 reizes vairāk nekā pirms gada.

Jonutis uzskata, ka caurskatāmības princips, kad biržā noslēgto darījumu noteikumi Latvijas un Igaunijas cenu zonās kļūst publiski zināmi uzreiz pēc darījumu noslēgšanas, ietekmēja cenu pazemināšanos šajās valstīs. Pēkšņā tirgus nosacījumu maiņa, kas bija raksturīga šim pavasarim, ļāva biokurināmā pircējiem šo informāciju izmantot.

Starptautiskajā biokurināmā biržā "Baltpool" tirdzniecības izsoles notiek katru otrdienu. Šobrīd biržā ir vairāk nekā 500 dalībnieku no Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Skandināvijas valstīm.

"Baltpool" ir elektroniskās tirdzniecības platforma, kurā tiek veiktas standartizētu biomasas produktu izsoles. Lietuvā "Baltpool" organizē arī koksnes un siltumenerģijas izsoles un administrē sabiedrisko pakalpojumu saistības elektroenerģijas jomā. Pašlaik "Baltpool" darbojas Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Polijā, Zviedrijā, Somijā un Dānijā. "Baltpool" ir daļa no Lietuvas valstij piederošās "EPSO-G" enerģijas pārvades un apmaiņas grupas.

 
Visi komentāri
 
Opis 5.maijs 2023 11:49
1 0 Atbildēt

Ibiokurinātāji sev iešāva kājā! Ar savu cenu apetīti cilvēkus piespieda padomāt par alternatīviem apkures risinājumiem un īstermiņā viņi varbūt arī nopelnīja, bet tajā pašā laikā parādīja, ka viņus var aizstāt  ar siltumsūkņiem un saules paneļiem. Pat dīzeļa apkure sanāca lētāka par sūda granulām, kuras ražo no atkritumiem!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti