Elektroenerģijas ražošana piecos mēnešos Latvijā pieaugusi par 51,8% 2

 
Nozare.lv | 27.jūnijs 2023 11:50

Latvijā šogad pirmajos piecos mēnešos saražota 3791 gigavatstunda (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 51,8% vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Tostarp hidroelektrostacijās saražotas 2779 GWh elektroenerģijas, kas ir par 54,8% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Izmantojot dabasgāzi šogad pirmajos piecos mēnešos saražotas 645 194 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas, kas ir par 74,9% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš.

Savukārt ar biomasu šogad pirmajos piecos mēnešos saražotas 142 413 MWh elektroenerģijas, kas ir par 11,4% mazāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, bet ar biogāzi saražotas 91 066 MWh elektroenerģijas, kas ir par 7,1% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Vēja elektrostacijās šogad pirmajos piecos mēnešos saražota 123 961 MWh elektroenerģijas, kas ir par 73,5% vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, savukārt saules elektrostacijās saražotas 8530 MWh elektroenerģijas, kas ir 4,9 reizes vairāk nekā gadu iepriekš.

Elektroenerģijas patēriņš šogad pirmajos piecos mēnešos Latvijā veidoja 2924 GWh, kas ir par 5,4% mazāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā.

Elektroenerģijas tirgus apskatā norādīts, ka maijā bija vērojams neliels elektroenerģijas vidējās cenu pieaugums Latvijā un Lietuvā, lai gan visur citur Eiropā elektroenerģijas cenas turpināja samazināties. Cenu samazināšanās skaidrojama ar gāzes cenu kritumu, savukārt pieaugumu Latvijā un Lietuvā izraisīja ierobežojumi starpvalstu pārvades jaudās uz Igaunijas-Latvijas un Zviedrijas-Lietuvas robežām brīžos, kad vietējā ģenerācija ir nepietiekama.

Maijā 99,9% no Latvijā saražotās elektroenerģijas tika ģenerēti no atjaunojamajiem energoresursiem, kas ir lielākais fiksētais zaļās elektroenerģijas īpatsvars.

Apskatā arī teikts, ka elektroenerģijas ražošana saules ģenerācijā turpina pieaugt, maijā sasniedzot jaunu rekordu ar saražotām 4966 MWh. Savukārt elektroenerģijas ražošana hidroelektrostacijās, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, maijā saruka par 69%.

Maijs šogad ir pirmais mēnesis, kad Latvijā saražotās un patērētās elektroenerģijas saldo, bija negatīvs un 33% no patērētās elektroenerģijas tika importēta. Turklāt par 74% pieaudzis elektroenerģijas imports uz Baltiju, tostarp no Somijas - par 87%, no Zviedrijas - par 56%, bet no Polijas - 2,3 reizes. Savukārt pēc eksportētā elektroenerģijas apmēra Polija ieņēma pēdējo vietu.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
GTD2 27.jūnijs 2023 13:49
4 0 Atbildēt

Laikam lai izskatītos ,lai vairāk ir saražots no vēja un saules mērvienība MWh, bet HES sarazotais GWh. Vēl pagaidām saules un vēja energijas saražotais ir minimāls

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Degvielas cenas: Dīzelis dārgāks 1.477 un 95 benzīns 1.497 EUR - 28.09.2024 (+ VIDEO) 1

Degvielas cena atkal uzsākusi ceļu augšup, desmit dienu laikā pievienojot litra cenai 10 centus. Atgādināsim, ka 18. septembrī litrs dīzeļdegvielas Neste uzpildes stacijā maksāja 1,377 eiro, bet 95-tais benzīns - 1,397. Lasīt vairāk

 

Tagad netrafarētās Škoda fiksē arī OCTA apdrošināšanu un tehnisko apskati (+ VIDEO) 23

iAutolv apskata kā aprīkoti policijas transportlīdzekļi no ārpuses un iekšpuses, ko savās kamerās redz policisti un ko spēj fiksēt šajos transportlīdzekļos iebūvētā elektronika. Lasīt vairāk

 

Kā mūsdienu modernie auto mūs izspiego (+ VIDEO) 4

Epizode, kurā tiek apskatīts, kā automašīnu ražotāji izspiego labticīgos autovadītājus, slepeni pārdodot viņu personisko informāciju datu brokeriem un apdrošināšanas kompānijām. Lasīt vairāk

 

Tikai Eiropas tirgum – prezentēts ekskluzīvais Bentley Bentayga EWB Azure (+ FOTO) 2

Britu luksuss automobiļu ražotājs Bentley nodemonstrējis jaunu modeli, kas turpina 2023. gadā aizsākto Riviera Collection sēriju. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti