Francija un Spānija pauž sašutumu par OPEC centieniem COP28 bloķēt fosilā kurināmā izmantošanas samazināšanu 5

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 9.decembris 2023 18:48

Francija un Spānija sestdien pauda sašutumu par naftas ieguvējvalstu karteļa OPEC centieniem ANO klimata sarunās COP28 Dubaijā bloķēt jebkādu fosilā kurināmā pakāpenisku samazināšanu.

Spānijas ekoloģijas ministre Terēza Ribera OPEC rīcību nosauca par "pretīgu".

Spānija šobrīd ir Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts, un Ribera ir bloka pārstāve COP28 sarunās, kurās ES pieprasa atteikties no naftas, gāzes un ogļu izmantošanas.

"Es domāju, ka tas ir diezgan, diezgan pretīgi, ka OPEC valstis spiež pret to, lai latiņa tiktu tur, kur tai ir jābūt," Ribera sacīja žurnālistiem.

"Mums ir diezgan skaidri, drosmīgi, kristālskaidri jāsaka, ka Eiropas Savienība pievienosies lielam vairākumam pušu šajā konferencē, lai nodrošinātu, ka mums ir jēgpilns un produktīvs iznākums, kas saistīts ar atteikšanos no fosilā kurināmā," viņa piebilda.

Francijas enerģētikas ministre Agnese Panjē-Runašere paziņoja, ka ir šokēta par OPEC aicinājumu saviem locekļiem COP28 konferencē izjaukt jebkādu vienošanos par fosilo kurināmo.

"Es esmu satriekta par šiem OPEC paziņojumiem. Un es esmu dusmīga," pavēstīja ministre, piebilstot, ka "OPEC nostāja apdraud visneaizsargātākās valstis un nabadzīgākos iedzīvotājus, kas ir pirmie šīs situācijas upuri".

OPEC ģenerālsekretārs Haitams al Gaiss šonedēļ nosūtīja vēstuli 13 karteļa locekļiem un desmit Krievijas vadītajiem sabiedrotajiem, kad sarunu dalībnieki sarunās Dubaijā publicēja vienošanās projektu, kurā ietverts aicinājums pakāpeniski atteikties no fosilā kurināmā.

Trešdien nosūtītajā vēstulē al Gaiss mudina grupu "aktīvi noraidīt jebkuru tekstu vai formulu, kas vērsta uz enerģiju, t. i., fosilo kurināmo, nevis emisijām".

Fosilā kurināmā izmantošanas pakāpeniska samazināšana ir galvenais strīdus jautājums ANO konferencē Dubaijā. Lai gan vairāk nekā 100 valstis ir atbalstījušas oficiālu apņemšanos to darīt, daudzas citas valstis, tai skaitā ar naftu bagātā Saūda Arābija, ir noskaņotas pret šādu soli.

 
 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Viencexpercs 10.decembris 2023 11:42
2 1 Atbildēt

saskatījies seriālu "troņu spēles"?  tur ziemas karalis nomira un visi zombiji arī uzreiz nomira.

Dzīvē nenomirs 147 miljoni nacistu, ja galvenais nomirs.

650 10.decembris 2023 21:40
1 0 Atbildēt

Tu izsakies tā kaut kā Konkrētāk.Ja gadījumāa kaut/kas ir  iekļuvis mutē un traucē izteikties, vienkārši (to) izspļauj ārā.Taps uzreiz vieglāk (saprotamāk).

wons 11.decembris 2023 9:30
1 1 Atbildēt

Ja pasaulei tiešām izdosies strauji samazināt fosilo kurināmo, kas vairāk attiecas tieši uz naftu, tad arābi varēs pārsēsties no luksus auto kamieļu mugurās. Arī mūsu austrumu kaimiņos esošai tankštellei tas sola patīkamas pārmaiņas.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

3,5 miljoni eiro un 1200 Zs - Ferrari atklāj informāciju par jauno F 80 (+ FOTO)

Itālijas superauto ražotājs Ferrari pastāstījis par jaunāko modeli F 80, kas apveltīts ar 1200 Zs jaudu un tiks izlaists 799 vienībās. Lasīt vairāk

 

Cik ilgi krieviem jākrāj, lai nopirktu jaunāko Lada 20

AvtoVAZ tikko laidis klajā savu jaunāko modeli, biznesa kases sedanu Aura, bet analītiķi ir izskaitļojuši, cik mēnešus krieviem jāstrādā, lai varētu to iegādāties. Lasīt vairāk

 

Agresīva braukšana ir mēģinājums kompensēt savus kompleksus satiksmē 49

Saskaņā ar definīciju, agresīva braukšana ir vairāku ceļu satiksmes noteikumu vienlaicīga pārkāpšana – tā ir atļautā ātruma pārsniegšana, apdzīšana neatļautā vietā u.c. Kopumā var teikt, ka tā ir citu satiksmes dalībnieku interešu neievērošana un pilnīga vienaldzība par to, kas notiek apkārtējā satiksmē. Lasīt vairāk

 

Iztērē 183 000 eiro par militarizētās tēlniecības kompozīciju - Aizsardzības ministrijā uzsākta dienesta pārbaude (+ VIDEO) 14

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds 11. oktobrī ir ierosinājis dienesta pārbaudi par "militarizētās tēlniecības kompozīcijas" ar kāpurķēžu bruņutransportieri "CVR(T)" būvniecību pie militārās bāzes “Ādaži”. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti