Francija un Spānija pauž sašutumu par OPEC centieniem COP28 bloķēt fosilā kurināmā izmantošanas samazināšanu 5

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 9.decembris 2023 18:48

Francija un Spānija sestdien pauda sašutumu par naftas ieguvējvalstu karteļa OPEC centieniem ANO klimata sarunās COP28 Dubaijā bloķēt jebkādu fosilā kurināmā pakāpenisku samazināšanu.

Spānijas ekoloģijas ministre Terēza Ribera OPEC rīcību nosauca par "pretīgu".

Spānija šobrīd ir Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts, un Ribera ir bloka pārstāve COP28 sarunās, kurās ES pieprasa atteikties no naftas, gāzes un ogļu izmantošanas.

"Es domāju, ka tas ir diezgan, diezgan pretīgi, ka OPEC valstis spiež pret to, lai latiņa tiktu tur, kur tai ir jābūt," Ribera sacīja žurnālistiem.

"Mums ir diezgan skaidri, drosmīgi, kristālskaidri jāsaka, ka Eiropas Savienība pievienosies lielam vairākumam pušu šajā konferencē, lai nodrošinātu, ka mums ir jēgpilns un produktīvs iznākums, kas saistīts ar atteikšanos no fosilā kurināmā," viņa piebilda.

Francijas enerģētikas ministre Agnese Panjē-Runašere paziņoja, ka ir šokēta par OPEC aicinājumu saviem locekļiem COP28 konferencē izjaukt jebkādu vienošanos par fosilo kurināmo.

"Es esmu satriekta par šiem OPEC paziņojumiem. Un es esmu dusmīga," pavēstīja ministre, piebilstot, ka "OPEC nostāja apdraud visneaizsargātākās valstis un nabadzīgākos iedzīvotājus, kas ir pirmie šīs situācijas upuri".

OPEC ģenerālsekretārs Haitams al Gaiss šonedēļ nosūtīja vēstuli 13 karteļa locekļiem un desmit Krievijas vadītajiem sabiedrotajiem, kad sarunu dalībnieki sarunās Dubaijā publicēja vienošanās projektu, kurā ietverts aicinājums pakāpeniski atteikties no fosilā kurināmā.

Trešdien nosūtītajā vēstulē al Gaiss mudina grupu "aktīvi noraidīt jebkuru tekstu vai formulu, kas vērsta uz enerģiju, t. i., fosilo kurināmo, nevis emisijām".

Fosilā kurināmā izmantošanas pakāpeniska samazināšana ir galvenais strīdus jautājums ANO konferencē Dubaijā. Lai gan vairāk nekā 100 valstis ir atbalstījušas oficiālu apņemšanos to darīt, daudzas citas valstis, tai skaitā ar naftu bagātā Saūda Arābija, ir noskaņotas pret šādu soli.

 
 
Visi komentāri
 
650 9.decembris 2023 19:03
0 4 Atbildēt

No sprāgstvielu e-missijām un/vai no brūkošu māju putekļiem/gruvešiem diez globālais Gaiss uzlabojas? 

Kad 1reiz arrestēs tos krjopļus, kuri nupat uzņēma (un nearestēja!) visā passaulē meklētāko (arestēt/paredzēto) "kaŗa noziedznieku" ar dziļu klanīšānos un gaisā izbārstītiem himtrailiem pasaulē pretīgākās agressorvalsts karoga krāsās??

Viencexpercs 10.decembris 2023 11:42
2 1 Atbildēt

saskatījies seriālu "troņu spēles"?  tur ziemas karalis nomira un visi zombiji arī uzreiz nomira.

Dzīvē nenomirs 147 miljoni nacistu, ja galvenais nomirs.

650 10.decembris 2023 21:40
1 0 Atbildēt

Tu izsakies tā kaut kā Konkrētāk.Ja gadījumāa kaut/kas ir  iekļuvis mutē un traucē izteikties, vienkārši (to) izspļauj ārā.Taps uzreiz vieglāk (saprotamāk).

wons 11.decembris 2023 9:30
1 1 Atbildēt

Ja pasaulei tiešām izdosies strauji samazināt fosilo kurināmo, kas vairāk attiecas tieši uz naftu, tad arābi varēs pārsēsties no luksus auto kamieļu mugurās. Arī mūsu austrumu kaimiņos esošai tankštellei tas sola patīkamas pārmaiņas.

WALA 11.decembris 2023 11:25
0 0 Atbildēt

Neizdosies, tā kā plastmasas tāpat ir un tiks ražotas, un tās šie visi "klimaxiņu" apspriedēji pat negrasās "ņemt vērā".

Bet Francijai ir kodolenerģija - viņiem svarīgi lai tai būtu klienti utt. utjpr.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

BMW X4 kļuvis lieks

Savu trešo paaudzi BMW X4 nepiedzīvos. Lasīt vairāk

 

Ko es nopirku Amazon PRIME 2024 dienās? Cik kas maksāja? 1.daļa (+ VIDEO) 10

iAuto iegādājas preces no Amazon par izdevīgām cenām. Atveda pie durvīm 7-8 dienu laikā - šodien būs jau nākošā piegāde. Lasīt vairāk

 

Apjomīgs saules parks dažās minūtēs (+ VIDEO) 4

Tehnoloģija ar konteineros uzglabājamiem, salokāmiem saules paneļiem, ļauj jaunu un apjomīgu enerģijas parku izvērst īsā laikā. Lasīt vairāk

 

Bentley izlaidis pēdējās automašīnas ar W12 dzinēju (+ FOTO) 4

Pēdējie ar divpadsmit cilindru motoriem komplektētie Bentayga, Continental GT un Flying Spur eksemplāri nobraukuši no konveijera zīmola rūpnīcā Krū. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti