KEM: Elektroenerģijas cenu lēcienu biržā ietekmējis aukstums un elektrostaciju darbības ierobežojumi Somijā 16

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 5.janvāris 2024 14:09

Elektroenerģijas cenu lēcienus "Nord Pool" biržā veicinājusi energoapgādes situācija Somijā - vairāku elektrostaciju darbības ierobežojumi un, iestājoties būtiski aukstākiem laika apstākļiem, nozīmīgi pieaugušais pieprasījums pēc elektroenerģijas, aģentūrai LETA pauda Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM).

Ministrijā norāda, ka piektdien novērojams straujš elektroenerģijas cenu kāpums "Nord Pool" biržā Baltijas un Skandināvijas valstu cenu zonā - kāpums ir kopš ceturtdienas, 4.janvāra, plkst.8, un kas turpinās arī piektdien.

Tāpat ministrijā atzīmē, ka Ziemeļvalstīs gaisa temperatūra vietām ir noslīdējusi zem -40 grādu pēc Celsija atzīmes. Šāda temperatūra ietekmē elektroenerģijas pieprasījumu, jo elektroenerģija tiek izmantota arī mājokļu apsildei. Vienlaikus ļoti liela aukstuma gadījumā ietekmēta ir arī elektroenerģijas pārvade un ražošana, kā rezultātā novērojamas augstas elektroenerģijas cenas.

Savukārt, pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vēstītā, Somijā ne tikai būtiski pieaudzis patēriņš, bet novērota arī atsevišķu elektroenerģijas ražotņu īslaicīga nedarbošanās - vairākām vidēji lielam elektrostacijām neplānoti nav pieejamas elektroenerģijas ražošanas jaudas. Balstoties uz "Nord Pool" biržas datiem, darbības ierobežojumi noteikti vairākām vidēji lielām - ar uzstādīto jaudu līdz 240 megavatiem (MW) - fosilā kurināmā un biomasas elektrostacijām.

KEM Enerģijas tirgus departamenta direktors Gunārs Valdmanis skaidro, ka elektroenerģijas ražošanas jauda Latvijā ir pietiekama - tā pārsniedz pieprasījumu. To nodrošina ūdens līmenis Daugavā, kas ļauj darbināt hidroelektrostacijas ar pilnu jaudu, kā arī termoelektrostaciju darbība.

"Šodien, 5.janvārī, ir vairākas stundas, kurās elektroenerģijas cena Somijas un Igaunijas cenu apgabalos ir būtiski augstāka, nekā Latvijā. Tādējādi pozitīvā situācija Latvijā dod iespēju ierobežot Somijas elektroenerģijas cenu kāpuma ietekmi uz Latvijas patērētājiem," norāda Valdmanis.

KEM arī atzīmē, ka Baltijā reģionālā energoapgādes drošība būtiski uzlabosies pēc 15.janvāra, kad ir plānots pabeigt plānveida remontdarbus vienā no Rīgas otrās termoelektrostacijas energoblokiem ar uzstādīto jaudu 420 MW. Bloka testēšanu plānots sākt nākamās nedēļas sākumā.

Vienlaikus KEM norāda, ka visaugstākie elektroenerģijas cenu griesti fiksēti 2022.gada vasarā. SPRK ir vērsusies ar informācijas pieprasījumu "Nord Pool" biržā, kas informējusi, ka šobrīd neredz ļaunprātīgas tirgus manipulācijas pazīmes, taču veiks padziļinātu biržas 5.janvāra datu analīzi un turpinās uzraudzīt situāciju.

Stundas cenas ir būtiskas lietotājiem, kuri izvēlējušies norēķināties pēc biržas cenas, jo tās, attiecinot pret patēriņu, ietekmē lietotāja ikmēneša rēķinu. Lietotājus, kuri norēķinās pēc fiksētas cenas, šobrīd cenu izmaiņas biržā neskar. Fiksētas cenas gadījumā cena ir nemainīga noslēgtā elektroenerģijas tirdzniecības līguma noteiktajā periodā.

Jau ziņots, ka 5.janvārī "Nord Pool" biržas elektroenerģijas cena Latvijas reģionā no plkst.8 līdz 12, kā arī no plkst.15 līdz 17 pārsniegs vienu eiro par kilovatstundu (kWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Savukārt laikā no plkst.7 līdz 8, kā arī no plkst.12 līdz 15 un no plkst.17 līdz 20 elektroenerģijas cena biržā būs robežās no 0,7 līdz 0,99 eiro par kWh.

Laikā no plkst.8 līdz 9 tika sasniegta dienas maksimālā elektroenerģijas cena, kas bija 1,47 eiro par kWh.

Vienlaikus līdz plkst.7 rītā elektroenerģijas cena bija robežās no 0,11 līdz 0,35 eiro par kWh. 

Dienas vidējā cena būs 0,67 eiro par kWh.

 
Visi komentāri
 
650 5.janvāris 2024 14:36
2 1 Atbildēt

Lohatrons-2024 pakāPeniski uzņem rpm.

056 5.janvāris 2024 14:39
1 1 Atbildēt

neapstājies - prognozē, kas būs tālāk un pie viena izskaidro, kādēļ NATO lidmašīnas Vidzemē tagad jau katru dienu lokus griež.

BMW 5.janvāris 2024 16:26
0 0 Atbildēt

Varēja jau uzrakstīt, ka saules paneļus klāj sniegs, būtu ticamāk!

Nnn 5.janvāris 2024 18:18
3 2 Atbildēt

Un kas atrak nebija sals .Nebija ziemas.Kautko jus tur atkal muhlijat.lai vairak nopelnitu uz parasto cilveku rekina.nu ko elektriba atkal dargaka tatad partika dargaka.viss dargaks.Kasnpar to visu atbild .varetu nopublicet vinu vardus

seller 6.janvāris 2024 0:18
0 0 Atbildēt

labs skaidrojums gan!  be ja jau tā ir biržas cena, tad jau kāds par tādu arī pērk?? Kads apjoms tad ir ticis pārdots par šo cenu, varbūt kāds var pastāstīt?

aizejošais 6.janvāris 2024 3:30
0 0 Atbildēt
maksā ragā! 6.janvāris 2024 15:47
0 0 Atbildēt

TEC-2 plānotais bloka remonts ziemā neskaitās.Pēc gudrā plāna planēta uzkarst.

BMW 6.janvāris 2024 23:16
0 0 Atbildēt

Kurš mudaks TEC taisa apkopi ziemā? Ja vien tā nav karteļa vienošanās, lai paceltu cenas! 😉

raimondsm 6.janvāris 2024 22:41
0 0 Atbildēt

Varētu padomāt. ka tad jau globālā sasilšana nenotiek! Protams, protams, nedēļu ziemā ir īsts aukstums!

ZZZZ 7.janvāris 2024 10:18
0 0 Atbildēt

Nevaru iepriecināt, saule spīd un šodien 10.oo iet jau 2 KWh.

ZZZZ 7.janvāris 2024 20:39
0 0 Atbildēt

Intereses pēc paskatījos, šodien 07.01.2024 saule iedeva ledusskapim saldējumu 25.5kWh apmērā. Stabili 100km+ 🚎

Krotow 8.janvāris 2024 17:33
0 0 Atbildēt

Būtu iznesis saldējumu pagalmā un ledusskapi izslēdzis. Saldējums paliktu vesels un nopelnītu par starpības pārdošanu.

Pļurkt 7.janvāris 2024 13:27
2 0 Atbildēt

A kakogo Huja Latvijas iedzīvotājiem ir jāmaksā par Somijas vai kādas citas valsts POLITISKAJIEM lēmumiem???????????????????????????????????????????????????

ZZZZ 7.janvāris 2024 17:42
0 0 Atbildēt

Sildamies un priecājamies 

BMW 8.janvāris 2024 9:10
0 0 Atbildēt

Var kāds paskaidrot, kāpēc pirms elektroenerģijas tirgus atvēršanas un pievienošanās biržai mums vienmēr bija elektrība un cena bija zema, neatkarīgi no sala un ūdens līmeņa upēs?

Krotow 8.janvāris 2024 17:34
0 0 Atbildēt

Pajautā dornim kurš iedomājās ka atkal var sarīkot lielo karu Eiropā.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Traģisks negadījums rallija ātrumposmā Lietuvā - Latvijas rallija ekipāža iebrauc skatītājos 8

Lietuvas pilsētā Utenā piektdienas vakarā latviešu rallija ekipāžai iebraucot skatītāju pūlī, gājis bojā viens cilvēks un 14 ievainoti. Lasīt vairāk

 

Kā paceļot reprezentatīvo auto slieksni, nonācām pie uzņēmuma vieglā transportlīdzekļu nodokļa pieauguma? Intervija ar A.Kulbergu (+ VIDEO) 45

iAuto.lv lasītājs atsūtīja mums informācija, ka darba auto Cupra Formentor VZ ar 228kw jeb 310zs TSI iepriekš uzņēmuma vieglo transportlīdzekļa nodokli maksāja ap 37 eiro mēnesī, bet tagad 159,60 eiro. Lasīt vairāk

 

No nākamā gada CSDD pārbaudīs “kvēpu filtru”; ieteikumi, kā uzturēt to kārtībā 37

Nereti daudziem autovadītājiem tieši partikulāro jeb cieto daļiņu filtrs, tautā dēvēts arī par “kvēpu filtru” sagādā lielākās raizes, izejot tehnisko apskati. Eksperts Ints Purmalis, Inter Cars Latvija Servisa iekārtu segmenta vadītājs skaidro – ko darīt, lai “kvēpu filtrs” nesagādātu raizes, kā to uzturēt vislabākajā kārtībā un ko darīt, ja reiz gadījies tā, ka tas ir izgriezts. Lasīt vairāk

 

Kad beidzot sāks labot Vanšu tiltu? (+ VIDEO) 5

Arvien pieaugošais bedru apjoms uz Vanšu tilta ietvēm pēdējā laikā atkal uzjundījis iedzīvotāju neapmierinātību. Viņuprāt, tilts ir kritiskā stāvoklī. Rīgas domē gan mierina, ka tilts ir drošs – gan autobraucējiem, gan kājāmgājējiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti