"Latvenergo" grupas uzņēmums saules enerģijas parka izveidē Lietuvā investējis gandrīz 10 miljonus eiro 4

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 9.februāris 2024 10:38

AS "Latvenergo" grupas uzņēmums "Elektrum Lietuva" saules enerģijas parka izveidē Lietuvā investējis gandrīz 10 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja "Latvenergo" pārstāvji.

Kompānijā atzīmē, ka saules enerģijas parks "Bičiulystės", kura jauda ir 13 megavati (MW), ir sācis darbu.

Jūras krastā, netālu no Gargždiem izveidotais saules enerģijas parks "Bičiulystės" uzbūvēts 20 hektāru teritorijā. Plānots, ka parkā gadā tiks saražoti aptuveni 14 820 000 kilovatstundu (kWh) elektroenerģijas, kas ir pietiekami, lai ar elektroenerģiju apgādātu vidēji 4000 mājsaimniecību. Parku veido 20 000 bifaciāla tipa (divpusēju) saules moduļu, kuru katra jauda ir vismaz 640 vatu (W).

Kompānijā arī norāda, ka "Latvenergo" 2023.gadā būtiski palielināja klātbūtni Baltijas enerģētikas tirgū gan ar klientu skaita pieaugumu, gan - un jo īpaši - ar jaunu atjaunojamo energoresursu (AER) ražošanas jaudu pieteikumu tirgū.

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste min, ka "Latvenergo" ir nostājies uz jauna ceļa Baltijas enerģētikā, reģionāli investējot vēja un saules enerģijas ražošanā.

Čakste arī uzsver, ka ar jaunām AER jaudām tiek mazināts elektroenerģijas imports, veicināta Latvijas ekonomika un Baltijas valstu energodrošība. 

Savukārt "Elektrum Lietuva" vadītājs Martīns Giga atzīmē, ka, īstenojot saules enerģijas parka projektu, uzņēmuma mērķis ir būtiski veicināt enerģētisko neatkarību, ilgtspējīgas elektroenerģijas patēriņu un paplašināt atjaunojamās enerģijas ražošanas avotus valstī. 

"Elektrum Lietuva" piegādā elektroenerģiju vairāk nekā 12 000 uzņēmumu un 200 000 mājsaimniecību, gāzi - gandrīz 800 uzņēmumiem. Uzņēmums ir izveidojis vairāk nekā 2000 saules elektrostaciju un sešus saules enerģijas parkus ar kopējo jaudu 29,7 MW. Šobrīd uzņēmums attīsta jaunus saules un vēja parkus, kuru kopējā jauda sasniegs gandrīz 350 MW.

Jau ziņots, ka "Latvenergo" koncerna apgrozījums 2023.gada deviņos mēnešos bija 1,537 miljardi eiro, kas ir par 30,9% vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa pieauga 2,7 reizes un bija 283,4 miljoni eiro. Savukārt "Latvenergo" apgrozījums 2022.gadā palielinājās 2,1 reizi, sasniedzot 1,231 miljardu eiro, bet kompānijas peļņa pieauga 2,6 reizes un bija 209,362 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.
 

 
Visi komentāri
 
Jo 9.februāris 2024 11:09
0 0 Atbildēt

Tā to mūsu naudu elektrum iztērē, atkal tiks kādam nadzīgam lietuvas pilsonim ķetnās!

ZZZZ 9.februāris 2024 11:13
0 0 Atbildēt

Kā tad tā? Latvenergo pārstāvji disbalansēs to frekvenci paši sev🙈 Tie paneļi tak usspāgs, aizdegsies un nekad neatmaksāsies...Vai tas tik uz parastajām pastalām attiecās? KoA ?

elektriķis 10.februāris 2024 0:40
0 0 Atbildēt

jā un pirmstam investēja ( nolaida podā ) divus miljardus mūsu naudas, oik bandītiem kabatā , bez nekāda sausā atlikuma. 

Cik par to naudu varēja saules parkus sataisīt un elektrība vasarā būtu pārpārēm.

Llll 10.februāris 2024 2:19
0 0 Atbildēt

Pēc visa lasītā, Hesi utt ir pensionāriem un nopelnītā nauda viņiem iet pensijās, diez pensionāri arī maksā par pieslēgumu nu zin lai iet pensijas uzkrājumam ;)

 Kas notiks ar tiem cilvēkiem, kuriem paneļi salikti lai tiegotu elektrību?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

333 Zs – Volkswagen laiž klajā jaudīgāko Golf (+ FOTO) 1

Kompaktā modeļa Golf jaudīgākā modifikācija Golf R var lepoties ar 333 zirgspēku jaudu un ieskrējienu līdz simtam 4,6 sekundēs. Lasīt vairāk

 

"Volkswagen" investēs piecus miljardus dolāru ASV elektroauto ražotājā "Rivian" un izveidos kopuzņēmumu 3

Vācijas autobūves gigants "Volkswagen" investēs piecus miljardus dolāru ASV elektrisko automobiļu ražošanas uzņēmumā "Rivian" un izveidos kopuzņēmumu, kas varētu nodrošināt abiem autoražotājiem lietderīgas tehnoloģijas. Lasīt vairāk

 

Porsche Latvija būvē klientu komandu izturības sacīkstēm (+ VIDEO)

Porsche Latvija sadarbībā ar Porsche Experience instruktoru un autosportistu Valteru Zviedri uzsākusi unikālu klientu autosacīkšu programmu. Tās mērķis ir izveidot Porsche Latvija komandu, kas varētu piedalīties autošosejas un izturības sacīkstēs ne tikai Baltijā, bet arī tālākās ārzemēs. Lasīt vairāk

 

Prognoze: naftinieku gals jau 2030.gadā - zaļā enerģija uzvarēs, naftu nevajadzēs 44

Pasaulē līdz 2030.gadam, visticamāk, izveidosies būtisks naftas pārpalikums, ņemot vērā ieguves apjoma kāpumu un pieprasījuma samazināšanos, ko veicina pāreja uz videi draudzīgu energoresursu izmantošanu, trešdien paziņoja Starptautiskā Enerģētikas aģentūra. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti