Cik bieži tiešām jāmaina motorā eļļa, ja brauc maz km gadā

Man auto stāv vairāk, nekā brauc - gadā sanāk kādi 6000 km, bet servisu grāmatiņā rakstīts mainīt pēc 15000 vai reizi gadā. Pēc mana prāta pie tik maza nobraukuma laiks un aukstie starti eļļu nolietē vairāk par kilometriem, tāpēc mainu reizi gadā neatkarīgi no km. Kā jums - turaties pie ražotāja intervāla vai koriģējat pēc reālā braukšanas rakstura?

Tak pirms nedēļas šito visu jau izspriedām. Varēji vienkārši turpināt iepriekšējo topiku, ja palika vēl jautājumi.

Par to reizi gadā - pastāv uzskats, ka eļļa, kas pabijusi strādājošā motorā (respektīvi augstā temperatūrā), sāk palēnām degradēties, un tas degradācijas process lēnām turpinās pat, ja mašīna nebrauc. Tādēļ pēc gada iesaka mainīt.

Es arī šad tad neatrodu veco tēmu un uzcepu jaunu forumā, kā man gadījās ar dronu lidošanu virs privātas teritorijas. 

Doma ir tāda, ka labāk ir uzrakstīt un uzsākt jaunu tēmu forumā, nekā neuzrakstīt, jo nevari atrast veco.

Neesam mēs sterili, tā ka paldies par aktivitāti un prieks redzēt jaunus foruma lietotājus, kas orientējas tēmā.

Šis jau kaut kāds MI bots nevis lietotājs, jau cep kuro topiku. E - Eksperts.

Nē, esmu īsts cilvēks, vienkārši tēma interesē un ir ko piebilst. Ja jaunam lietotājam, kas raksta gari un pa tēmu, uzreiz jāsauc par botu - nu, dažiem vienkārši ir laiks un vaļasprieks vakaros pēc darba.

darklight rakstīja:

Tak pirms nedēļas šito visu jau izspriedām. Varēji vienkārši turpināt iepriekšējo topiku, ja palika vēl jautājumi.

Par to reizi gadā - pastāv uzskats, ka eļļa, kas pabijusi strādājošā motorā (respektīvi augstā temperatūrā), sāk palēnām degradēties, un tas degradācijas process lēnām turpinās pat, ja mašīna nebrauc. Tādēļ pēc gada iesaka mainīt.

Darklight pareizi teica par termisko degradāciju. No manas puses vēl viens punkts - pie maza nobraukuma un aukstiem startiem eļļā uzkrājas kondensāts un degvielas piejaukums, kas pilnu gadu nenoiztvaiko, ja brauc tikai īsus posmus. Es arī turos pie reizi gadā, neskatoties uz km. Kāds motors tev - benzīns vai dīzelis? Dīzelim ar EGR un DPF īsie braucieni vēl vairāk sasmērē eļļu.

Benzīns, un braucu galvenokārt pilsētā - īsi posmi, bieži auksti starti. Tā ka droši vien tieši mans gadījums, kur laika faktors ir svarīgāks par km skaitītāju.

Ar šo saskāros 2014 g Insignijai.Tur papildus motora eļļošanās sistēmas filtrs ar apkopi kas jāveic apmēram pie zobsiksnas maiņas.Kārba no motora jāatbida,un tur tāds padārgs pasākums ,ap 600eur,jo sakrājoties kondensātam,laicigi nemainot eļļu aiziet ciet filtrs un pazūd dzinēja eļļas spiediens, un spiediena sensors ir tikai modeļiem no 14 gada.Tapēc iepriekšējo gadu modeļi dēļ šīs problēmas bieži palika bez dzinēja.

"un spiediena sensors ir tikai modeļiem no 14 gada" ;

Tas nevar būt, kā teica lācis, kad bija atradis pats savas kājstarpes spalvas uz lūpām pēc ziemas miega ;)

Kā vairāk teorētiķis, jo man nav garāžas, varu uzdot tikai jautājumu google: Hat der Opel Insignia vor Baujahr 2013 einen Öldrucksensor?

Jā, arī Opel Insignia modeļos, kas ražoti pirms 2013. gada (Opel Insignia A, ražots no 2008. gada), ir eļļas spiediena slēdzis vai eļļas spiediena sensors.

Nu, man par auto ar mazu nobraukumu gadā servisā teica, ka reizi divos gados pietiek. Nedomāju, ka eļļā var uzkrāties kondensāts, jo eļļai sasniedzot darba temperatūru, tas iztvaikos un aizies caur kartera ventilāciju. Eļļas degradācija: protams, bet mazlietots auto parasti netiek pakļauts lielām vai ilgstošām slodzēm, kur šis faktors būtu kritiski svarīgs.

imzz, daļēji piekrītu par iztvaikošanu, bet pilsētas īsajos braucienos eļļa bieži pat nepaspēj ilgi paturēties pie darba temperatūras, tāpēc tas process var nenotikt tik pilnīgi kā uz šosejas. Man liekas svarīgāka par kondensātu ir piedevu izsīkšana - pretkorozijas un tīrītājpiedevas strādā vairāk laika, nevis km griezumā. Eļļa nav tik dārga, lai uz tās taupītu, tāpēc pats paliktu pie reizes gadā. Cik ilgi tev tas auto ar divu gadu intervālu jau brauc bez sūdzībām?

Bija vel viens passat 2013g,un honda crv-dīzelis un arī benzīns-visiem šiem auto neatkarīgi no nelieliem nobrauktajiem km pilsētas rezīmā 8 gadu laikā eļļa tika mainīta un filtri reizi divos gados ,un viss ok.Dīzeļa honda crv vel šobrīd ta brauc tāda paša režīmā un viss kārtībā.

Aigars1981, tas ir labs piemērs, ka divu gadu intervāls praksē var strādāt bez problēmām. Insignijas stāsts gan skan biedējoši - tāds papildu eļļošanas filtrs, kas var aiziet ciet, ir cita līmeņa risks nekā vienkārši biežāka eļļas maiņa. Manam autam par laimi nekā tāda nav, tā ka paliku pie reizes gadā, bet ņemšu vērā, ka konkrētam modelim var būt savas ērmības, kur der paskatīties servisa vēsturi rūpīgāk.

Ja runa ir par 2014. gada Opel Insignia 2.0 CDTI, eļļas spiediena zudumam ir viena ļoti tipiska vaina — eļļas sūkņa iesūkšanas caurules blīvgredzens (O-ring). Tam novecojot, sūknis var iesūkt gaisu un aukstā startā spiediens uz brīdi pazūd. Šī problēma ir aprakstīta arī tieši 2014. gada Insignia 2.0 CDTI gadījumos. 

Iespējamie varianti un aptuvenās izmaksas:

Aptuvenais remonts

Eļļas spiediena devējs

~30–100 € + darbs

Kartera noņemšana + O-ring/blīve + sieta tīrīšana

~100–250 €

Eļļas sūknis

~400–1000 €

Sūknis + blīves + citi saistītie darbi

ap 700–1200 €

Ja jau bojāti klaņu/galvenie gultņi

1000–3000+ €

Smagi bojāts motors

var būt 3000 €+

Kā reāls piemērs 2014. gada 2.0 CDTI 163 ZS Insignia īpašnieks Vācijā minēja ap 1000 € par jaunu eļļas sūkni, blīvēm un darbu. 

Insignia Forums

Svarīgākais: ja panelī parādās “Oil pressure low / Stop engine”, ar auto labāk nebraukt, kamēr nav izmērīts faktiskais eļļas spiediens. Braukšana ar nepietiekamu eļļošanu var beigties ar gultņu/klanim vai visa motora bojājumu. 

Kā man skaidroja,ka tas biežāk notiekot dēļ nemainītas eļļas,vai sliktas eļļas kvalitātes,tai skaita no kondensāta kas tur rodas.Un šī paziņojuma indikātors ir sākot no 14g,iepriekšējiem nav,lidz ar to auto īpašnieks nemaz nezin par eļļas spiediena neesamibu ,un ja neveic apkopes tad dzinējs pamet čatu.

Aigars1981, paldies par detaļām, tas jau ir konkrēts gadījums, ne tikai teorija. Tas ar to O-ring un aukstā starta gaisa iesūkšanu izklausās loģiski - un labi, ka piemini, jo tas ir tieši tāds gadījums, kur eļļas maiņas intervāls vairs nav galvenais jautājums, bet gan konkrēta mezgla nolietojums. Ja parādās tāds brīdinājums paneļī, tur tiešām labāk uzreiz uz servisu, pats to nemēģinātu diagnosticēt.

Man ir auto, kurš tiek reti kustināts, bet parasti palielu gabalu. Nobraukums mazs, bet aukstie starti reti. Nolēmu mainīt 1x2g

eidis, tas arī liekas saprātīgi - ja aukstie starti reti, tad tas kondensāta un degradācijas jautājums mazāk aktuāls. Man tieši otrādi - pilsētas satiksme, tāpēc paliku pie reizes gadā.

Lasītākie raksti

Jaunie raksti