Zaudējumi 52 000 eiro - smagā sadursmē ar alni pamatīgi sadragāts 5. sērijas BMW (+ FOTO) 19

 

Foto: Publicitātes attēls

Balta | 13.augusts 2019 10:46

Apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) izmaksājusi atlīdzību par šogad apdrošināšanas tirgū vislielāko pieteikto KASKO atlīdzību. Pēc sadursmes ar alni 2017. gada izlaiduma BMW 530D xDrive ir norakstāms, nodarot zaudējumus 52 000 eiro apmērā.

Saskaņā ar BALTA apkopoto statistiku atlīdzību pieteikumu skaits par negadījumiem ar meža dzīvniekiem ik gadu palielinās. Apdrošinātājs vidēji saņem vairāk nekā 100 šādu pieteikumu mēnesī, kas ir par 12% vairāk nekā pērn. Kopā 2019. gada septiņos mēnešos izmaksāti jau 1,2 miljoni eiro, kas ir par aptuveni 25% vairāk nekā šajā pašā periodā pirms gada.

“Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, arī šogad turpina pieaugt reģistrēto negadījumu skaits un automašīnām nodarīto postījumu apmērs. Ja pagājušogad vidējā KASKO atlīdzība pēc auto sadursmes ar dzīvnieku bija 1515 eiro, šogad vidējais zaudējums sasniedz 1662 eiro,” norāda Kristaps Liecinieks, BALTA Transporta produktu un riska parakstīšanas pārvaldes vadītājs.

Gada griezumā visvairāk negadījumu ar meža zvēriem, kas pēkšņi izskrējuši uz ceļa, notiek aprīlī un maijā, kā arī gada tumšajos mēnešos – no oktobra līdz janvārim. Bīstamākais diennakts laiks ir krēslas iestāšanās un agrs rīts. Visbiežāk – gandrīz divās trešdaļās gadījumu – auto saskrienas ar stirnām, retāk ar tādiem lieliem dzīvniekiem kā aļņi un brieži. Lai gan sadursmes ar dzīvniekiem notiek daudz retāk nekā transportlīdzekļu savstarpējās sadursmes, katru gadu ar meža zvēriem notikušo sadursmju skaits pieaug. Šādu negadījumu sekas parasti ir ļoti nopietnas, tāpēc arī zaudējumu apmērs – krietni lielāks.

“Vasaras izskaņā autovadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem, jo no mežiem nāk ārā jaunie dzīvnieki, kuri ir nepieredzējuši, ziņkārīgi un nezina, ka no automašīnām ir jābaidās. Pat šķietami neliela stirna, kas sver 20 kg, automašīnai braucot ar ātrumu 100 km/h, ielido logā ar vienas tonnas spēku. Bet īpaši bīstams ir alnis, kas var iziet uz ceļa un apjukt, nespējot izlemt, iet uz priekšu vai atpakaļ. Sadursme ar šo lielo dzīvnieku nereti beidzas ne tikai ar pamatīgiem bojājumiem spēkratam, bet arī nopietnām traumām cilvēkiem,” atgādina K. Liecinieks.

Lai pasargātu gan sevi un līdzbraucējus, gan savu spēkratu, BALTA atgādina:

- ņemot vērā negadījumu skaita pieaugošo tendenci, auto īpašniekiem ieteicams parūpēties ne tikai par KASKO apdrošināšanu automašīnai, bet arī auto pasažieru nelaimes gadījumu risku;

- ceļa posmos, kur izvietotās ceļazīmes norāda par iespējamu meža dzīvnieku klātbūtni un kuri ved caur mežu masīvu, ieteicams samazināt braukšanas ātrumu;

- saskaņā ar likumdošanu neatkarīgi no tā, vai notikusi sadursme ar savvaļas dzīvnieku, vai mājdzīvnieku, par notikušo jāziņo policijai un atstāt notikuma vietu nedrīkst;

- svarīgi atcerēties, ka traumēts dzīvnieks pēc sadursmes var uzbrukt, tāpēc vislabāk tam netuvoties. Policija par notikušo informēs attiecīgos dienestus, kas nepieciešamības gadījumā sniegs dzīvniekam palīdzību.

 
Visi komentāri
 
LMT 13.augusts 2019 10:54
12 1 Atbildēt

Šo leiši pacels!

Freijers 13.augusts 2019 11:48
9 1 Atbildēt

Būs tikko no Vācijas, braukusi sieviete/mācītājs/dārznieks svētdienā...tikai jumts jāpārmetina un pretestība gaisa spilveniem jāieliek.

WALA 13.augusts 2019 14:54
2 0 Atbildēt

Zin ja šim to panorāmas fignju izrauj ārā un aizvieto ar parastu jumtu - izskatās ka nekas traks tam auto būrim nav noticis - līdz ar ko stingrību zaudēs (ja vispār) nebūtiski. Par drošības spilveniem gan labs jautājums kas un kā - te gan neredz vai vispār kāds ir izšāvis.

anonimikis 13.augusts 2019 11:03
9 4 Atbildēt

huļi bija tam alnim virsū jābrauc?

GB12 13.augusts 2019 15:52
1 1 Atbildēt

Nav ko alnim līst uz ceļa, kad Beha lido

650 13.augusts 2019 12:08
3 1 Atbildēt

2017g 5er maksā 52k eur ???? Plet, nu Bagāta Valsts, neko teikt.

Par pārējo tā vien šķiet, ka visādi tie sertificētie speci,asi un "par tirgu" atbildīgie būtu gatavi tiem lopiem ielīst melnajā caurumā un labprāt pabarot viņus ar cilvēku konzerviem.Tā ir, kad 30g varoņstāsta laikā nav atradies praktiski neviens nožēlojama drāšupinuma fragments un ne grama veselā saprāta.Nabagiem un slīcējiem sen pašiem ir zināms, ko viņiem darīt.

Vajg papildīnāt infozīmju klāstu pie Republikas robežas- to, kur teikts kas iekš LV "darbojas" (fotoradari) un ko te "var dabūt" (alni logā,pudeli logā, vnk pa purnu uz ielas,izsist beidzamos zobus pie iebraukšanas un uttt.).

anonimikis 13.augusts 2019 12:16
0 0 Atbildēt

Kāpēc Polijā pie jaunajām šosejām, kur gar malu ir drāšu žogs, tāpat ir brīdinājuma zīmes par meža zvēriem?

650 13.augusts 2019 13:30
2 2 Atbildēt

Dēļ rūpēm par Cilvēku.Piepilsētās zvēri ir pieraduši pie apdzīvotās vides un savureiz izlien pat pa atslēgas cohumu.Viņš var ielīst bet netikt ārā, un,nokļūstot starp braucošiem auto,kļūt pastiprināti neadekvāts.

Vecos laikos bij anekdote par to,ar ko atšķiras Nelaime no "nelaimes gadījuma".

Pļurkt 13.augusts 2019 17:14
1 2 Atbildēt

650

Dēļ rūpēm par Cilvēku...

++++++++++++++++

Tu esi krievs??? Ja jau krievu valodas pārcēlumos runā!!

650 13.augusts 2019 17:53
1 2 Atbildēt

Nee, es vnk atgādinu par burta "P" plašo nozīmi..Jo no tā burta neviens žogs neglābs- ja nu vienīgi Vernona ieteikums...

WALA 13.augusts 2019 17:58
2 7 Atbildēt

Blad ja tas pirmais kravinieks tos sūda dzīvniekus būtu nobraucis tur šķiet 3 cilvēki dzīvi būtu palikuši

650 13.augusts 2019 18:12
1 1 Atbildēt

Te jau tā arī ir, ka "nepietiek" ka pašam tur kko redzēt vai pašam ko savlaicīgi priekš sevis izdarīt.Bez tās globālās "garantēšanas cits/citam" nekas labs nebūs.

Dīvāna komentāri 13.augusts 2019 12:34
1 4 Atbildēt

Uz Lietuvu un tad atpakaļ

:-) 14.augusts 2019 15:04
0 0 Atbildēt

Jā jā, apskatiet tos nopuvušos žogu stabus ar sietu gar zemi.

msh 13.augusts 2019 18:23
2 3 Atbildēt

Šitas ir uzskatāms piemērs par to, cik ļoti drošākas ir palikušas mašīnas pēdējo 30 gadu laikā - es esmu redzējis B4 passātu, ar kuru tika paņemts alnis - mašīna izskatījās +/- tieši tāpat, kā šī divus gadus vecā beha. Bet nu jā - ražotāji tak demonstrē kā mašīnas triecas betona bluķos bet nerāda kā lido aļņi stiklos - un tie kas gatavi katru mēnesi daudz maksāt par drošu mašīnu, gatavojas triekties bluķos un pretī braucošajiem purnā, bet ir 100% pārliecināti ka aļņus izdosies apbraukt...

ak 14.augusts 2019 21:03
4 0 Atbildēt

Lai alni varētu apbraukt, tas vispirms ir jāierauga. Kur stāv alnis testos, jau ir zināms. Kā jau vienmēr, satiksmes drošības eksperti operē tikai ar metriem un testiem, pilnīgi ignorējot vadītāju reakciju un dažādo pieredzi, un kā tas var izpausties satiekoties ar tādu alni. Ko es pēdējā laikā redzu uz šosejas, pārsvarā sievietes ar jauniem lētajiem kompakt auto un ātrumu ap 80 km/h, kā viņas sēž pie stūres pierāvušās, nekad mūžā alni neapbrauks, ja tas vieņām priekšā iznāks.

msh 16.augusts 2019 1:33
0 0 Atbildēt

Es vispār zobojos par to ka lai arī visur tiek skandētas zvaigznes un aukles, neviens kaut kā "savādā" kārtā nepiemin piemēram šo faktu ka pēdējo 30 gadu laikā mašīnas pie stingrākiem jumtiem nav tikušas...

650 14.augusts 2019 11:29
1 0 Atbildēt

Kas te notiek,kur visi speciālisti palikuši? Kad reāli iztirzāsin augstākredzamo autobāna filmu?

ak 14.augusts 2019 21:05
1 0 Atbildēt

BMW norakstīja, jo mažors vairs negribēja braukt ar remontētu. Nekā tur traka nav, tādus mierīgi taisa un brauc ilgus gadus. Citiem, parastākiem, cilvēkiem.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti