Cik jāmaksā par ārvalstīs reģistrēta auto lietošanu Latvijā? 10

 

Nissan Juke Foto: iAuto.lv

iAuto.lv | 28.septembris 2023 14:05

Tūlīt būs pagājuši jau seši gadi, kopš stājās spēkā grozījumi likumos, kas paredz to, ka par ārzemēs reģistrēta transportlīdzekļa lietošanu Latvijas teritorijā ir jāmaksā Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis (TEN), ja to lieto Latvijā deklarēta persona.

Šie noteikumi attiecas uz M1 vai N1 kategorijas automobiļu izmantošanu Latvijā:

  • M1 kategorija – mehāniskie transportlīdzekļi, kas projektēti un būvēti galvenokārt cilvēku un viņu bagāžas pārvadāšanai un kuros papildus transportlīdzekļa vadītāja sēdvietai ir ne vairāk kā astoņas sēdvietas.
  • N1 kategorija – mehāniskie transportlīdzekļi, kas projektēti un būvēti galvenokārt kravu pārvadāšanai un kuru maksimālā masa nepārsniedz 3,5 tonnas.

 

Cik jāmaksā?

Par ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa izmantošanu Latvijā tiek piemērota tāda pati TEN likme, kā Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Tādējādi, tā ir atkarīga no katra transportlīdzekļa individuāli. Ja par Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem ir uzreiz jāmaksā visa gada likme, tad par ārvalstīs reģistrētiem transportlīdzekļiem nodokli aprēķina pēc paredzētā izmantošanas laika, to mērot mēnešos.

TEN likumā norādīta šāda formula:

TEN = TEN gadam X 1/12 X paredzētais to mēnešu skaits, kuros ārvalstī reģistrēts M1 vai N1 kategorijas automobilis tiks izmantos ceļu satiksmē Latvijā.

Minimālais apmaksas periods ir 1 mēnesis. Ja TEN ir samaksāts, transportlīdzekli drīkst vadīt arī cits vadītājs. Ja ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa īpašnieks atrodas automobilī, bet to vada Latvijā deklarēta persona, nodoklim tāpat ir jābūt samaksātam.

Nodoklis jāmaksā internetā, e-CSDD vietnē, kur jānorāda nepieciešamie dati:

  • transportlīdzekļa uzskaites tehniskos datus atbilstoši transportlīdzekļa ārvalsts reģistrācijas dokumentā norādītajiem;
  • transportlīdzekļa vadītāja datus atbilstoši personu apliecinošajā dokumentā norādītajiem;
  • periodu, kuru transportlīdzeklis tiks izmantots ceļu satiksmē Latvijā.

 

TEN likmes gadam

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes Foto: iAuto.lv

M1 un N1 Transportlīdzekļiem, kuri pirmo reizi reģistrēti pēc 2005. gada 1. janvāra, kā arī tiem, kuriem valsts reģistrā nav pieejamas informācijas par radīto CO2 izmešu daudzumu, nodokļa likmi summē atbilstoši automobiļa pilnai masai, motora tilpumam un motora maksimālajai jaudai.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes Foto: iAuto.lv

Tiem M1 un N1 transportlīdzekļiem, uz kuriem nav attiecināmas iepriekšminētās likmes, TEN jāmaksā atbilstoši transportlīdzekļa pilnai masai sekojošā apmērā.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes Foto: iAuto.lv

 

PAPILDINĀTS (29.09.2023. 14:40)

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 10. pantu, Latvijā jāreģistrē tie ārvalstīs reģistrētie  transportlīdzekļi, kuri Latvijā atrodas ilgāk par trim mēnešiem un piedalās ceļu satiksmē un kuru īpašnieki ir ārzemnieki vai ārvalstīs reģistrētas juridiskās personas. Ceļu Satiksmes Drošības direkcija skaidro, ka šajā likumā nav paredzēts izņēmums gadījumam, ja transportlīdzekli vada persona ar deklarēto dzīvesvietu Latvijā un par transportlīdzekli tiek maksāts ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis. Uz to tāpat attiecas prasība par transportlīdzekļa reģistrēšanu, ja transportlīdzeklis Latvijā atrodas ilgāk par 3 mēnešiem. 

 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
srt 28.septembris 2023 19:12
13 3 Atbildēt

Cik zinu, tad UA nemaksā neko, pat sodus par stāvēšanu neatļautā vietā.

Latvietis 29.septembris 2023 6:45
10 6 Atbildēt

Un tie Krievijas Pederasti ar saviem autu arī neko nemaksā! Uz šrotu un sasmalcināt tos sūdus ar visiem Krieviem iekšā!

Kuku 29.septembris 2023 9:59
6 2 Atbildēt

Un tie aplikācijas Bolt , city Bee ar est un lt nr tiešām ir samaksājuši? Iauto varētu noskaidrot.....

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Divi džigiti ar ZILiem nesadala ceļu; liktenis žēlo (+ VIDEO) 1

Divi kirgīzu džigiti ar padomjlaiku ZIL kraviniekiem nesadala ceļu un viens no kraviniekiem ietriecas brauktuves atdalošajās barjerās. No šī ZIL priekšpuses maz kas paliek pāri, taču trieciens šoferi izmet uz ielas un viņš paliek šķietami neskarts. Lasīt vairāk

 

80 500 eiro - elektriskais Cadillac jau Eiropā (+ FOTO) 7

Pilnībā elektriskais Cadillac Lyriq sper pirmos soļus Eiropā. Automašīna jau pieejama dažos tirgos, tostarp Vācijā, kur tās cena būs vismaz 80 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pilots, kurš uz Tallinas šosejas veica avārijas nosēšanos, ir pieredzējis instruktors (+ VIDEO) 12

Sestdien uz Tallinas šosejas avārijas nosēšanos veica privātā lidmašīna. Tās pilots ārkārtas situācijā rīkojies pareizi. Lasīt vairāk

 

Seat ar rekordlieliem ienākumiem pirmajā ceturksnī 7

Spānijas autoražotājs 2024.gadu iesācis teicami, pirmajā ceturksnī nopelnot 226 miljonus eiro. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti