Kr. Barona ielā oficiāli uzkrāsotas piktogrammas, kas nav saistošas nevienam ceļu satiksmes dalībniekam 19

 
iAuto.lv | 5.jūlijs 2017 9:36

Vairākos Krišjāņa Barona ielas posmos uzradušies simboli, kas it kā apzīmē velojoslu, taču tai pat laikā Ceļu satiksmes noteikumos šāds simbols nav atrodams – velosipēds ar diviem jumtiņiem vai bultiņām virs tā. Rīgas domes Satiksmes departaments ar šādiem simboliem apzīmē rekomendējošo velojoslu, bet nekur nav atrunāts, kā ceļu satiksmes dalībniekiem būtu jārīkojas, sastopoties ar tādiem apzīmējumiem.

Rekomendējošās velojoslas apzīmējumi Krišjāņa Barona ielā Rīgā Foto: iAuto.lv

“Rekomendējošās velojoslas” un to apzīmējumu skaidrojumi CSN nav atrodami

Ceļu satiksmes noteikumos vislīdzīgākais ir 941. ceļa horizontālais apzīmējums, kurā izmantots velosipēda simbols, taču tas nav gluži tāds, kādi šobrīd ir Kr. Barona ielā. Un, ja pat tas būtu 941. ceļa apzīmējums, tad tas būtu uzklāts nepareizi, jo velojoslu uz brauktuves no citu transporta līdzekļu satiksmes atdala ar nepārtrauktu līniju (920. ceļa horizontālais apzīmējums).

Ceļu horizontālie apzīmējumi Ceļu satiksmes noteikumos Foto: Ekrānšāviņš no CSN

941. ceļa apzīmējums tiek izmantots arī uz velosipēdu ceļa – atdalīta ceļa vai ceļa daļas, kas paredzēta braukšanai ar velosipēdiem. Taču tas nav Kr. Barona ielas gadījums, jo tur šie apzīmējumi atrodas uz brauktuves, kur vieta arī tramvajam un automobiļiem.

Ceļu satiksmes noteikumos nav skaidrojuma ne šim ceļu horizontālajam apzīmējumam, ne arī terminam “rekomendējošā velojosla”. Tādējādi jāvadās pēc ceļu satiksmes noteikumiem, neņemot vērā šīs zīmes.

Kas jāatceras autovadītājiem un velosipēdu vadītājiem Krišjāņa Barona ielā:

  • Maksimālais braukšanas ātrums ir 30 km/h.
  • Ja braukšanas joslās ceļu satiksme ir intensīva, apbraucot vai apsteidzot atļauts braukt pa tramvaja sliežu ceļa klātni tajā pašā virzienā vietās, kur sliežu ceļa klātne atrodas pa kreisi vienā līmenī ar brauktuvi. Šādā gadījumā nedrīkst traucēt tramvaja braukšanu. Pārējos gadījumos jābrauc pa malējo joslu labajā pusē.
  • Ja braukšanas joslas kreisajā pusē vienā līmenī ar to atrodas tramvaja sliežu ceļa klātne, jānogriežas pa kreisi vai jāapgriežas braukšanai pretējā virzienā no kreisā malējā stāvokļa, kas ieņemts uz tā paša virziena tramvaja sliežu ceļa klātnes. Izņemot gadījumus, kad braukšanas virzienus joslā regulē ar 513.-518. ceļa zīmēm.
  • Izbraucot uz ceļa no blakusteritorijām (pagalmiem, stāvvietām, degvielas uzpildes stacijām, uzņēmumiem u. tml.), transportlīdzekļa vadītājam jādod ceļš gājējiem un citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, kas virzās pa ceļu.
  • Nogriežoties pa labi vai pa kreisi, bet, ja pretējos virzienos braucošu transportlīdzekļu plūsmas atdala sadalošā josla, – arī apgriežoties braukšanai pretējā virzienā, transportlīdzekļa vadītājam jādod ceļš gājējiem un velosipēdu vadītājiem, kas šķērso to brauktuvi, kurā viņš nogriežas.
  • Pirms jebkura iepriekšējā punktā minētā manevra transportlīdzekļa vadītājam jāpārliecinās par ceļu satiksmes drošību un vai netiks traucēti citi ceļu satiksmes dalībnieki. Pievērsiet īpašu uzmanību nogriežoties pa labi, vai aklajā zonā neatrodas riteņbraucējs!
  • Riteņbraucējiem atļauts braukt pa brauktuvi vienā rindā iespējami tuvāk brauktuves (brukšanas joslas) labajai malai. Tālāk uz brauktuves atļauts izbraukt , lai apbrauktu vai apsteigtu.
  • Riteņbraucējiem atļauts braukt pa ietvi, ja ceļu satiksmes intensitātes, meteoroloģisko vai citu apstākļu dēļ braukšana pa brauktuvi ir apgrūtināta vai bīstama. Braucot pa ietvi velosipēdu vadītājiem jāizvēlas tāds braukšanas ātrums, lai netiktu apdraudēti vai traucēti gājēji, un jābrauc ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu, ja tas nepieciešams.
  • Braucot pa ietvi vietās, kur velosipēdu vadītāju braukšanas trajektorijas krustojas ar pārējo transportlīdzekļu braukšanas trajektorijām, velosipēdu vadītājiem jānovērtē attālums līdz transportlīdzekļiem, kas tuvojas, kā arī jānovērtē to braukšanas ātrums un jāpārliecinās par drošību.
  • Šķērsojot brauktuvi pa ietves iedomāto turpinājumu, velosipēdu vadītājiem jābrauc ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu un jādod ceļš transportlīdzekļiem, kas brauc pa šķērsojamo ceļu.
  • Transportlīdzekļa vadītājam jādod ceļš gājējiem, kuri iet uz tajā pašā braukšanas virzienā pieturā (ceļa vidū) apturētu tramvaju vai nāk no tā. Savukārt gājēji drīkst iziet uz brauktuves tikai tad, kad tramvajs ir pilnībā apturēts.

Šie apzīmējumi izveidoti atsevišķos Kr. Barona ielas posmos gan pilsētas centrā, gan arī posmā no Tallinas līdz Pērnavas ielai Foto: iAuto.lv

Vai Krišjāņa Barona iela ir droša visiem satiksmes dalībniekiem?

Rekonstrukcijas gaitā Krišjāņa Barona ielu rotāja uzraksti, ka top iela visiem. Ar visiem domājot tramvaju, automobiļus, riteņbraucējus un gājējus. Protams, skaista ir vīzija par dzīvošanu mierā un saticībā, bet vai šajā gadījumā tas ir iespējams?

Satiksmes dalībnieku vidē var novērot tādas kā divas frontes. Vienā karo gājēji pret riteņbraucējiem, kur pirmie uzskata, ka otrie apdraud to pārvietošanās drošību. No vienas puses, varam saprast – gājēju daudz, ietves šauras un pilnas ar šķēršļiem (reklāmstabi, puķu podi, ceļazīmes, pakāpieni u.t.t.). Pa vidu arī “dekoratīva” taktilā josla veido labirintu neredzīgajiem. No otras puses, riteņbraucēju kļūst arvien vairāk un arī viņiem ir kaut kur jāpaliek.

Lai pēc iespējas izvairītos no šī konflikta un riteņbraucējus novirzītu uz brauktuves, rekonstrukcijas gaitā daļa brauktuves speciāli tika izveidota ar gludāku bruģi, lai padarītu velosipēdistu pārvietošanos komfortablāku. Tādējādi šī gludā brauktuves daļa ieguva apzīmējumu “rekomendējošā velojosla”. Tomēr šāds risinājums provocē konfliktu starp autovadītājiem un riteņbraucējiem, jo daudzi uzskata, ka jaunais veidojums uzskatāms par velojoslu, kur automašīnām nebūtu jāatrodas, savukārt joprojām daļai autovadītāju ir neiecietīga attieksme pret riteņbraucējiem.

Pēc ceļu satiksmes noteikumiem, arī autovadītājiem ir jābrauc pa gludo brauktuves daļu, jo atrasties uz tramvaja sliežu klātnes atļauts tikai lai apbrauktu vai apsteigtu, vai arī nogrieztos pa kreisi, kur tas atļauts. Tāpēc gan autovadītājiem, gan riteņbraucējiem jārēķinās vienam ar otra klātbūtni un jāievēro piesardzība.

Satiksme Krišjāņa Barona ielā Foto: iAuto.lv

Kā redzams pēc rekonstrukcijas, “ Kr. Barona iela – iela visiem” nav pats veiksmīgākais risinājums. Tā ir par šauru, lai vienlaicīgi nodrošinātu pietiekoši platas ietves, velojoslas, raitu tramvaja satiksmi un vietu automobiļiem. Lai šis haoss nepārvērstos traģēdijā, Kr. Barona ielā noteikts 30 km/h ātruma ierobežojums, kas samazina sabiedriskā transporta efektivitāti. Lai pārvietošanos Krišjāņa Barona ielā padarītu drošāku un patīkamāku visiem, tomēr būs jāatsakās no kādu satiksmes dalībnieku klātbūtnes. Vai šoreiz tie būs automobiļi? Iespējams, ņemot vērā tendences atbrīvot pilsētu centrus no privātā autotransporta un palielinoties riteņbraucēju skaitam.

Cik bieži Tu izmanto Krišjāņa Barona ielu?   

 
19 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
anonimikis 5.jūlijs 2017 17:10
16 2 Atbildēt

Tu viņam biji priekšā braucošais!!! Un kāpēc, padla, negarantēji?

Damn 5.jūlijs 2017 10:34
8 0 Atbildēt

Regulāri var manīt, ka daļa autovadītāju "baidās" no itkā velosipēdistiem paredzētās joslas un tajā pat laikā traucē tramvajam, jo daļēji atrodas uz tramvaja sliedēm.

Bils 5.jūlijs 2017 11:39
8 0 Atbildēt

Zīme tāda, jo tas nozīmē ka velosipēdistiem ir "jumts", respektīvi "krišujet" (rus) no Domes, divreiz miniet kurš? :D

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti